Vrije Universiteit Brussel veilt eigen rector op eBay

Volgende zomer trekt het VUB-studenteninitiatief Proje(c)t Haspatal naar Bangladesh om er een ziekenhuis uit te breiden met een bevallingsunit. Om het nodige geld in te zamelen, organiseren de studenten een veiling op eBay.be. Blikvangers in het aanbod zijn onder meer ontmoetingen met senator Marleen Temmerman en VUB-rector Paul De Knop.

Proje(c)t Haspatal is een initiatief van een groep studenten om samen een ambitieus humanitair project te verwezenlijken. In de zomer van 2010 zullen ze in Bangladesh een bevallingsunit bouwen voor Kailakuri, een ziekenhuis dat zich specifiek richt naar de armen en dat gedragen wordt door de inzet van de lokale bevolking. Jaarlijks worden er in het Kailakuri-ziekenhuis maar liefst 26.000 patiënten verzorgd.

Om het ziekenhuisproject in Bangladesh te bekostigen, probeert Proje(c)t Haspatal de komende maanden zoveel mogelijk middelen in te zamelen door middel van veilingen. Het aanbod is erg ruim: zo kunnen sportliefhebbers bieden op een gesigneerd T-shirt van de Belgische Anderlecht-boegbeelden Olivier Deschacht en Jonathan Legear, terwijl er op cultuurfanaten 5 duotickets liggen te wachten voor de show “Onder vrienden, Herman van Veen 65”, die plaatsvindt op 15 maart in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Hierin geeft de veelzijdige Nederlandse cabaretier Herman Van Veen samen met enkele vrienden het beste van zichzelf, ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag. Maar de meest opvallende blikvangers van de veilingsactie zijn toch wel de ontmoetingen met VUB-rector Paul De Knop en senator/gynaecologe Marleen Temmerman.

Paul De Knop is sinds 2008 rector van de Vrije Universiteit Brussel, maar bouwde voordien ook heel wat politieke ervaring als adjunct-kabinetschef van Bert Anciaux, de toenmalige Vlaamse minister van Sport, en als voorzitter van het GO!-onderwijs, waar hij nog steeds in de raad van bestuur zetelt. De Knop nodigt de vijf hoogste bieders uit voor een fietstocht op 8 mei langs de groene plekjes van Brussel. Nadien is er uitgebreid de tijd voor een drankje en een gezellige babbel.

Marleen Temmerman is een bekende senator en gynaecologe die vijf jaar lang een onderzoeksproject over aids leidde aan de Universiteit van Nairobi in Kenia. Ze kwam er terecht in een ziekenhuis in de sloppenwijken. De hoogste bieder krijgt de kans om op 18 maart in de senaat te gaan lunchen met deze boeiende vrouw.

Wie een bod wil uitbrengen en zo dit unieke project wil steunen, kan dit doen op eBay.be. De veiling start op 3 maart om 21u en loopt tot 13 maart.

Camille Claeys, gsm: 0485-37 60 32
Aushim Koumar (projectleider), gsm 0479-95 25 16
projecthaspatal@gmail.com

www.haspatal.tk