Fysicus prof. Jorgen D’Hondt (VUB) is Young Scientist 2013

Deelname aan Summer Davos van World Economic Forum

Fysicus prof. Jorgen D’Hondt van de Vrije Universiteit Brussel is geselecteerd als Young Scientists om deel te nemen aan de Summer Davos van het World Economic Forum. Als enige wetenschapper uit België zal hij vanaf woensdag 11 september tot  vrijdag 13 september in Dalian, China, aanwezig zijn. Op deze jaarlijkse zomertop komen de economische en politieke wereldleiders bijeen om de sociale en economische ontwikkelingen te bespreken. De Belgische premier Elio Di Rupo en minister van pensioenen Alexander De Croo zullen ook aanwezig zijn.

Volgens het World Economic Forum is de uitnodiging van Jorgen D’Hondt alleen maar weggelegd voor de  meest uitmuntende en toonaangevende wetenschappers onder de leeftijd van veertig jaar. Het forum wil volgens eigen zeggen excellente wetenschappers uitnodigen die maatschappelijk betrokken zijn en het potentieel hebben om de wereld te veranderen door hun wetenschappelijke kennis.

De uitverkoren Young Scientists worden op woensdag 11 september gehuldigd in het bijzijn van de economische en politieke wereldleiders. Naast ceremonies en diners is er een zwaarbeladen programma op de bijeenkomst van het World Economic Forum. De agenda staat gevuld met interactieve sessies, fora, IdeasLabs, discussies over innovaties, duurzaamheid, en heel veel wetenschap.

Professor Jorgen D’Hondt is zeer ingenomen met de uitnodiging. “Dit is niet alleen een grote kans om wetenschap tot bij de wereldleiders te brengen, maar ook om na te gaan welke impact de internationale ontwikkelingen in politiek en economie hebben op wetenschappelijk onderzoek. Een samenwerking die men niet mag onderschatten in de evolutie van onze maatschappij. En natuurlijk wil ik heel graag weten waar mijn collega-wetenschappers in hun vakgebied mee bezig zijn.” D’Hondt hecht veel belang aan fundamenteel onderzoek. “Tegenwoordig is minstens dertig tot veertig procent van de westerse economie gerelateerd aan de kwantumfysica.”  Naast professor aan de Vrije Universiteit Brussel is hij directeur van het Inter-university Institute for High Energies, bekleedt hij een topfunctie bij CERN en is hij voorzitter van de Jonge Academie.  Alle Jonge Academies wereldwijd werden uitgenodigd om kandidaten voor het WEF te nomineren. Meer over zijn opinies en werk vindt u op:  http://w3.iihe.ac.be/~jdhondt/WEF.html .

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37
sicco.wittermans@vub.ac.be