Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

CERN Physics Master Class

woensdag, 2 april, 2014 - 10:00
Campus: Brussels Engineering, Sciences & Humanities Campus
Faculteit: Science and Bio-engineering Sciences

Deze activiteit is volzet.

Kwantumfysica en de VUB

In december 2013 ontvingen de Belgische natuurkundige François Englert en zijn Britse collega Peter Higgs  de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Ze kregen deze prestigieuze prijs voor hun theoretische onderbouwing van een subatomair deeltje dat massa verklaart, die zij destijds ontwikkelden met de ondertussen overleden Robert Brout.

Brout, Englert en Higgs publiceerden hun theorie in 1964 en moesten bijna 50 jaar wachten, tot 2012, toen de resultaten van experimentele protonenbotsingen in het CERN het feitelijke bestaan van het Brout-Englert-Higgsboson met voldoende zekerheid konden bevestigen. Deze ontdekking geldt als een van de grootste in de geschiedenis van het CERN. Het was dan ook geen verrassing dat  zij de Nobelprijs voor de Natuurkunde in ontvangst mochten nemen.

Aan de VUB en ULB wordt de traditie van hun alumni Brout en Englert trots verdergezet. Beide universiteiten werken nauw samen in het Interuniversitary Institute for High Energy Physics (IIHE). Onderzoekers van het IIHE leveren een substantiële bijdrage aan het CMS-experiment, een van de twee deeltjesdetectoren op het CERN die cruciaal waren in de zoektocht naar het Brout-Englert-Higgsdeeltje. Heel wat onderzoekers van de VUB bekleden dan ook prestigieuze functies op het CERN, kijk maar naar prof. Walter Van Doninck, prof. Jorgen D’Hondt en prof. Freya Blekman.

CERN Physics Masterclasses

Elk jaar nemen ongeveer 10.000 leerlingen van middelbare scholen in 37 verschillende landen deel aan de Physics Masterclasses. Zij ontrafelen een dag lang de geheimen van de kwantumfysica bij een universiteit in hun buurt.

Onderzoekers en docenten in de fysica geven eerst een basisinzicht in de onderwerpen en methodes die aan bod komen in het onderzoek naar de fundamenten van materie en energie. Deze inzichten passen de studenten toe om zelf de data van experimenten die op het CERN gebeuren te interpreteren en analyseren.

Aan het einde van de dag nemen de studenten deel aan een videoconferentie met wetenschappers in het CERN en studenten van andere Europese scholen om hun onderzoeksresultaten te vergelijken.

Programma aan de VUB

Ook aan de VUB vindt op woensdag 2 april een Physics Masterclass plaats. Prof. Freya Blekman doet de basisinzichten in de kwantumfysica en de werking van de Large Hadron Collider op het CERN uit de doeken. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met de data die opgemeten werden in het CMS-experiment. Ze onderzoeken de structuur van het proton en gaan misschien wel zelf op zoek naar het Higgs boson!

Dit programma vult een hele dag en deelname is helemaal gratis. Om leerlingen van verschillende scholen de kans te geven om deel te nemen, is er een maximum van vier deelnemers per school.

10u onthaal met ontbijt

10u30 inleidende sessie

11u30 data-analyse, deel 1

12u30 gratis lunch in het studentenrestaurant