fig1.jpg
belcens_2.jpg

Handleiding voor de applicatie

Handleiding

- tekst in blauw is aanklikbaar -

De kaartenapplicatie werkt met het softwarepakket ‘Statplanet’, een interactieve toepassing waarmee statistische gegevens ruimtelijk kunnen gevisualiseerd worden. Statplanet is heel eenvoudig en intuïtief in gebruik. Hieronder worden de belangrijkste stappen beschreven om de Belcens-kaarten weer te geven. Meer informatie over Statplanet en een gedetailleerde handleiding is hier te vinden.

Op de Belcens-website worden kaarten rond vijf thema’s weergegeven. Die thema’s kunt u terugvinden onder de balk bovenaan in het midden. Klik op de balk om de thema’s weer te geven. Vervolgens kunt u, binnen een bepaald thema, een specifieke reeks kaarten oproepen. In het voorbeeld hieronder worden, onder het thema ‘Huishoudens’, kaarten over de ‘Omvang van de huishoudens’ opgeroepen.

handleiding.jpg

Thema


Vervolgens kunnen de kaarten voor opeenvolgende teljaren worden weergegeven met de tijdsbalk onderaan. Klik op de knop ‘Speel vanaf begin’ rechts om de kaarten voor de opeenvolgende teljaren als een animatie na elkaar weer te geven. Selecteer één kaart voor een specifiek teljaar door de wijzer op de tijdsbalk te verschuiven.

handleiding2.jpg

Tijdsbalk


Voor iedere gemeente kunnen de achterliggende gegevens op twee manieren worden opgevraagd. Een eerste manier is door een bepaalde gemeente te selecteren op de kaart of in de lijst met gemeenten rechts bovenaan. De gegevens worden dan weergegeven op de grafiek bovenaan. U kunt ook meerdere gemeenten selecteren om beide te vergelijken. In het voorbeeld hieronder wordt de evolutie in de gemiddelde leeftijd van de bevolking in Hoogstraten vergeleken met die in Charleroi.

handleiding3.jpg

Grafiek


Daarnaast kunnen de cijfers per gemeente ook worden opgevraagd door onderaan op de knop ‘Data tabel’ te klikken.

handleiding4.jpg

Data tabel