“Enkele jaren geleden zette UCOS zich samen met Geneeskunde voor de Derde Wereld achter een project rond watervoorziening in Lubumbashi”, vertelt Bram Cleys van UCOS. “Toen documentairemaker en RITCS-docent Jan Vromman tijdens een UCOS-inleefreis in contact kwam met de Ecole de Théâtre et de Film de Lubumbashi groeide het idee om over het project een film te maken. Het resultaat is een mooie coproductie van studenten en docenten uit Brussel en Lubumbashi. Het is het resultaat van hoe de interculturele dynamiek van een uitwisselingsproject tot onvoorziene horizonten leidt."
 

De film ‘Bidons Jaunes’ ging in première in december. Hij brengt een boeiende mozaïek van theater, muziek en documentaire rond het centrale thema water.  Wie de screening van 3 maart in Aula E004 mist, krijgt een herkansing tijdens het Afrika Filmfestival op 22 maart of tijdens het najaar in één van de Brusselse zalen. Deze week zijn wél de Congolese collega’s te gast in ons land.

ZELF OP INLEEFREIS NAAR CONGO
Van 15 juli tot 5 augustus trekt Ucos met 8 VUB-studenten naar Lubumbashi. Dit Congolese avontuur kadert in het project ‘Generation Under Construction’ waarin 8 Belgische, 8 Chinese en 8 Congolese studenten drie weken samen leven, denken en praten over actuele thema’s. Na de Vrije Universiteit Brussel in 2014 en Sichuan University in 2015 doet het project deze zomer de universiteit van Lubumbashi aan.
 

“De Congolese studenten hebben dit jaar educatie, gezondheidszorg en ongelijkheid gekozen als thema’s.”, legt Steffi Vermeire van UCOS uit. “ Studenten krijgen een spoedcursus geschiedenis van Congo, een introductie tot de actuele thema’s van het land en vormingen in interculturele communicatie. Rond de drie centrale thema’s wordt op voorhand al inhoudelijk gewerkt. Het hoogtepunt is natuurlijk die drie weken ter plaatse, die de studenten echt onderdompelen in de wereld van hun generatiegenoten aan de andere kant van de planeet. Het traject eindigt echter niet na de reis, van de studenten wordt ook achteraf nog inzet verwacht. De bedoeling is namelijk dat zij via hun opgedane ervaring op hun beurt andere studenten trachten te sensibiliseren.”
 

Het prijskaartje voor deze unieke, interculturele ervaring valt goed mee. “Dankzij de steun van het Brussels Gewest blijven de kosten beperkt tot een deel van het vliegtuigticket, zo’n €800 à €900”, verduidelijkt Bram het kostenplaatje. Speciale vereisten zijn er niet. Op de vraag naar een vooropgesteld profiel somt Steffi haalbare adjectieven op. “Enthousiast. Ruimdenkend. Avontuurlijk. Je moet zin hebben om het doen.”
 
Tot 8 april kunnen de studenten zich nog opgeven. Misschien is de film bekijken alvast een eerste stap.
 
Meer info over de filmvertoningen op de campus, ‘Ucos goes Afrika Filmfestival’, en de ‘Generation Under Construction' inlevingsreis naar Congo vind je op de UCOS website