Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

IceCube Masterclass

woensdag, 18 maart, 2015 - 09:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
1G003
Wetenschapscommunicatie
jvlaer@vub.ac.be
www.wtnschp.be
Workshop

Dit jaar worden aan tien verschillende universiteiten in Europa en de VS voor de tweede keer de IcecCube Masterclasses georganiseerd. Tijdens deze Masterclasses onderzoeken leerlingen van het secundair onderwijs de geheimen van kosmische achtergrondstraling. Om dit te doen gaan ze aan de slag met de data die aan het Antarctische IceCube Neutrino-observatorium verzameld werd.

IceCube is een kubieke kilometer ijs op de Zuidpool, waarin een internationaal team van wetenschappers 5160 lichtsensoren begroef. Deze sensoren pikken het licht op dat door piepkleine en ongrijpbare elementaire deeltjes wordt uitgestoten wanneer ze interageren met het Antarctische ijs. De waarneming van die Neutrino’s leert ons meer over de meest spectaculaire kosmische gebeurtenissen.

Tijdens de Masterclass word je in de materie ingeleid door de VUB en ULB wetenschappers die meewerken aan de  IceCube telescoop. In de namiddag ga je zelf aan de slag om kosmische straling en neutrino’s te onderzoeken. Hier krijg je de keuze uit twee activiteiten. De dag wordt afgesloten met een videoconferentie met de deelnemers aan de andere Masterclasses over de hele wereld en met de wetenschappers in de Zuidpoolbasis bij IceCube.

Deelnemen?

Deze Masterclass wordt georganiseerd voor leerlingen in het zesde jaar van de secundaire school met een grote honger naar fysica. Verschillende activiteiten zullen in het Engels doorgaan, dus een basiskennis daarvan wordt verondersteld. Je kan je gratis registreren via deze pagina.