• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Juridische bescherming van werknemersvertegenwoordigers in bedrijven

donderdag, 26 november, 2015 - 18:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Faculteit: Recht en Criminologie
Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Aula E0.04
ASR i.s.m. de faculteit Recht en Criminologie
T. 02/629 2564, 02/629 2644
studieavond

De sociale verkiezingen van 2016 zijn voor de Vereniging van VUB-Alumni Sociaal Recht (ASR) de aanleiding om een drietal symposia te organiseren over aspecten die verbonden zijn met het functioneren van de collectieve overlegorganen binnen  ondernemingen. Veeleer dan te focussen op de procedure van de sociale verkiezingen zelf, wordt ingegaan op een aantal thema’s die ook relevant zijn na de sociale verkiezingen. Voor de symposia op 21 januari en 18 februari 2016 over de problematiek van de mededeling van informatie aan en door de werknemersvertegenwoordigers in overlegorganen op ondernemingsniveau en over het lot van de overlegorganen bij herstructureringen, overdrachten van ondernemingen, enz. nodigt ASR u graag in een later stadium uit.

Het eerste symposium vindt plaats op 26 november en brengt het beschermd statuut van de kandidaat-werknemersvertegenwoordigers in herinnering, en

1. besteedt in het bijzonder aandacht aan recente rechtspraak en specifieke knelpunten (bv. conventionele organen en mandaten, mogelijkheid tot het sluiten van akkoorden, enz.);

2. en verruimt dit juridisch perspectief met de bevindingen van arbeidssociologisch onderzoek naar de motieven waarom werknemers een mandaat als werknemersvertegenwoordiger opnemen en de wijze waarop werkgevers daarmee omgaan.

18 - 19u00: onthaal met drankje en broodje

19 - 20u30:

• Verwelkoming: Mr. Bert Croimans, bestuurslid ASR, advocaat aan de balie te Hasselt en praktijkassistent Universiteit Hasselt
  • Bescherming van werknemersvertegenwoordigers in collectieve overlegorganen: recente rechtspraak en knelpunten: Mr. Jurgen De Vreese, bestuurslid ASR, advocaat aan de balie te Brussel en vrijwillig medewerker Vrije Universiteit Brussel
  • Bescherming nodig?! Bevindingen uit praktijkonderzoek bij werknemersvertegenwoordigers: Dr. Guy Van Gyes, onderzoeksleider HIVA Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, Onderzoeksgroep Arbeid en Organisatie
  • Debat en vragen

20u30: Glaasje van de vriendschap

Inschrijvingen

• Studenten 2015-16 en VUB-alumni 2014-15 (tevens lid ASR): gratis
  • Magistraten met IGO-tussenkomst: geen eigen betaling (is aangevraagd)
  • Leden ASR: € 20
  • Andere deelnemers: € 30

Effectieve deelname geeft recht op een aanwezigheidsattest dat op verzoek wordt uitgereikt na afloop. Voor magistraten is de erkenning van het symposium als permanente vorming aangevraagd.

Het is spijtig genoeg niet meer mogelijk zich in te schrijven voor dit event.

Wegens werken is ingang 6 aan de Triomflaan afgesloten. Het is aangeraden ingang 13 op de Pleinlaan te gebruiken (voor aanvang van de studiedag wordt hiervoor een barcode doorgestuurd). Bereikbaarheid en campusplan.