Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Inaugurale lezing ManaMa Internationaal en Europees recht 2017-2018

woensdag, 11 oktober, 2017 - 18:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Promotiezaal
Lezing

De Master na Master Internationaal en Europees recht nodigt u van harte uit op haar plechtige opening van het academiejaar 2017-2018.

Speciaal voor deze gelegenheid zal Prof. dr. Liesbeth Lijnzaad, (aanstaand) rechter in het Zeerechttribunaal, en bijzonder hoogleraar Universiteit Maastricht, een lezing houden over "De adviesbevoegdheid van internationale tribunalen, stopverf in de geschillenbeslechting?".

Als student, oud-student, sympathisant of geïnteresseerde bent u van harte welkom (geen registratie vereist).

De lezing gaat door in het Nederlands.

• Opening academiejaar 2016-2017, Prof. Dr. Erik Franckx

• Lezing "De adviesbevoegdheid van internationale tribunalen, stopverf in de geschillenbeslechting?", Prof. Dr. Liesbeth Lijnzaad

• Receptie

Biografische nota

Prof. Dr. Liesbeth Lijnzaad is the Legal Adviser of the Netherlands Ministry of Foreign Affairs and head of its international law department. In that capacity she has acted as the Agent for the Netherlands in cases before the International Court of Justice, the International Tribunal for the Law of the Sea, the International Criminal Court as well as the US Supreme Court. On behalf of the Minister of Foreign Affairs of the Netherlands, she is the Acting President of the Administrative Council of the Permanent Court of Arbitration since 2010. From 2010 - 2015, she was the co-chair of the UNGA’s Ad Hoc Open-ended Informal Working Group to study issues relating to the conservation and sustainable use of marine biological diversity beyond areas of national jurisdiction (BBNJ). She is a member of the Permanent Court of Arbitration and of the San Remo Institute of International Humanitarian Law. Recently she has been elected to serve as judge in the International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) in Hamburg (starting October 2017), and will leave the Ministry of Foreign Affairs.
Professor dr E. Lijnzaad is also endowed professor Practice of International Law (part time) at Maastricht University. She studied law and history, receiving master’s degrees in international law (1985) and Dutch law (1987) from the University of Amsterdam, and holds a PhD in international law from Maastricht University in 1994.