Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Fatima Mernissi Boekenkaravaan met Nadia Dala en Rachida Lamrabet

vrijdag, 1 juni, 2018 - 09:00 to vrijdag, 1 juni, 2018 - 16:00
KVS
Lakensestraat 146, 1000 Brussel
RHEA, Crosstalks, Imelda-Instituut, KVS
goedele.nuyttens@vub.be
Lezing/debat
De Fatima Mernissi boekenkaravaan vindt haar inspiratie in de burgerkaravaan (caravane civique) die de vooraanstaande Marokkaanse sociologe en moslimfeministe Fatima Mernissi oprichtte om kansarme burgers te versterken in hun ontwikkeling en burgerschap. De Fatima Mernissi boekenkaravaan wil door middel van literatuur Brusselse jongeren kennis laten maken met een artistieke en maatschappelijk relevante discipline en hen inspireren door hen in dialoog te laten gaan met verschillende Vlaams-Marokkaanse auteurs.

Programma:

09:00 - Parallelworkshops met Nadia Dala, Rachida Lamrabet en de zesdejaarsleerlingen van het Imelda Instituut

12:30 - Lunchpauze

13:30 - 'Fatima Mernissi, de Simone de Beauvoir van de Maghreb' door Iman Lechkar (leerstoelhouder van de Fatima Mernissi Leerstoel)

14:30 - 'Je crois qu'il y a une confusion chez vous. Vous croyez que moi je veux vous imiter. #FatimaMernissi'. Een portret van Fatima Mernissi door Saddie Choua, gevolgd door Q&A

16:00 - Einde

Nadia Dala is licentiate in de Oosterse Filologie en Geschiedenis (KULeuven). Dankzij studiebeurzen studeerde ze onder meer in Tunesië en Egypte. Bij haar terugkeer in België werkte ze als fulltime journaliste voor De Morgen en nadien De Standaard. Vervolgens ging ze aan de slag bij de VRT, waar ze ook programma’s presenteerde en tevens het diversiteitbeleid opstartte. Nu is ze parttime docente journalistiek aan Thomas More, freelance journaliste en auteur. Ze geeft ook workshops.

Rachida Lamrabet kwam als een komeet de Vlaamse letteren binnen. Voor Vrouwland (2007) kreeg ze de Debuutprijs. Haar tweede boek, Een kind van God (2008), leverde haar de BNG Nieuwe Literatuurprijs op. Vorig jaar verscheen de Duitse versie van Vrouwland, die enthousiast onthaald werd. Met Belga (2009) bewees Lamrabet dat ze ook in het theater nieuwe en oude Belgen zeer overtuigend kan neerzetten. Tot begin 2017 was zij naast auteur ook juriste voor Unia.

Met steun van Darna - Vlaams Marokkaans Culturenhuis, Staatssecretaris Bianca Debaets en VGC