Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

SCIENCE BAR (RE)DESIGNING LIFE

dinsdag, 27 februari, 2018 - 18:00 to dinsdag, 27 februari, 2018 - 22:00
Open BioLab
Laarbeeklaan 121, 1090 Brussel
Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB)
redelijk.eigenzinnig@vub.be
www.redelijkeigenzinnig.be
workshops & debate

Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB) is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor het brede publiek. De publieksactiviteiten belichten elk jaar één centraal thema vanuit verschillende disciplines. Op dinsdag 27 februari 2018 verkent Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB) recente ontwikkelingen binnen de biowetenschappen.

De vooruitgang op het gebied van biotechnologie is veelbelovend. Binnen de regeneratieve geneeskunde worden innovatieve doorbraken gerealiseerd voor de behandeling van ziekte, letsel en invaliditeit. De synthetische biologie belooft bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Prenataal genetische screening en gentherapie kunnen bijdragen aan verhoogde levenskwaliteit. Maar deze technieken werpen ook heel wat vragen op. Hoe voorkomen misbruik binnen de synthetische biologie? Willen we biotechnologie openstellen voor het lekenpubliek? Hoe maken we biotech geneeskunde voor iedereen toegankelijk? Lopen we door de genetische geneeskunde niet het risico op nieuwe vormen van discriminatie?

Het publiek wordt uitgenodigd voor diverse activiteiten:

een workshop '3D-geprint bioweefsel' (Sandra Van Vlierberghe),

een workshop 'DIY- biotechnologie in het OpenBiolab' (Tom Peeters),

of een documentaire 'Bio-hacking: we need an upgrade' (Floor Brock & Laura Okkersen).

Na afloop worden ervaringen en meningen uitgewisseld tijdens een paneldebat '(re)designing life'. Thierry Vanden Driessche, Eveline Peeters, Katia Pauwels en Massimilliano Simons gaan met elkaar en met het publiek in debat over een prangende ethische, wetenschappelijke en maatschappelijke vragen die verband houden met recente biotechnologische ontwikkelingen.

dr. Thierry VandenDriessche (VUB-KU Leuven)

Prof. dr. Thierry Vandendriessche is professor at the VUB, where he also studied and received a doctor’s degree in biology and molecular biology. His postdoctoral research took place at the National Institutes of Health (Bethesda, USA). VandenDriessche is author of many scientific publications and has received several awards for his research on gene editing and gene therapy .

dr. Eveline Peeters (VUB)

Prof. Dr. ir. Eveline Peeters is a bio-engineer and leads a microbiological research group in the bioengineering sciences department of the VUB. Her research focuses on applying and further developing synthetic biology tools and principles for the engineering of micro-organisms with useful biotechnological properties such as the large-scale microbial production of biofuels from agricultural waste.

Massimiliano Simons (KU Leuven)

Massimiliano Simons is a doing a PhD in philosophy at the KU Leuven. His work mainly focuses upon shifts in contemporary life sciences, such as metagenomics, systems biology and synthetic biology. His central focus is on how the engineering and computer simulations have moved to the center in these fields and how these shifts are related to changes in society, for instance in Do-It-Yourself Biology.

Katia Pauwels (WIV)

Katia Pauwels obtained her PhD in Applied Biological Sciences in 2003 at the VUB and joined the Biosafety and Biotechnology Unit (SBB) of the Scientific Institute of Public Health (WIV-ISP) in the same year.  While providing scientific support to the Belgian Biosafety Advisory Council, the Belgian Competent Authorities and EC working groups (New techniques working group; working group on Synthetic Biology), she is involved in the risk evaluation of regulatory dossiers for the deliberate release into the environment and the placing on the market of genetically modified organisms. She has particular interest in the safety and regulatory aspects associated to new biotechnology-based techniques and she was also co-organisator of a few international scientific symposia in this field.

Dit evenement vindt plaats in het Open BioLab (Laarbeeklaan 121, 1090 Brussel). Activiteiten beginnen om 18.00 uur. Toegang is gratis.

Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB) is onderdeel van weKONEKT.brussels. Meer informatie: www.redelijkeigenzinnig.be

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.