Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Het grote defensiedebat

donderdag, 23 mei, 2019 - 19:30
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Karel van Miert Building (Pleinlaan 5)
Room Rome and Lisbon
the Belgian defence debate

Hoewel defensie lange tijd het politieke debat in België maar weinig kon beroeren, staan de fundamenten van onze nationale veiligheid vandaag ter discussie. Het valt dan ook niet langer te ontkennen dat België niet ontkomt aan de gevolgen van slepende conflicten en groeiende spanningen wereldwijd. Welke antwoorden kan het Belgische defensieapparaat hierop bieden? Zijn nieuwe investeringen nodig? Indien ja, waar moeten de prioriteiten liggen? En hoe kan de volgende regering haar internationale engagementen nakomen in tijden van budgettaire schaarste? Zijn middelen en doelstellingen nog wel goed op elkaar afgestemd? Of zal een slinkend personeelsbestand op lange termijn problemen geven? Over deze onderwerpen gaan Hendrik Bogaert (CD&V), Philip Claeys (Vlaams Belang), Melissa Depraetere (Sp.a), Wouter De Vriendt (Groen), Theo Francken (N-VA) en Tim Vandenput (Open Vld) op 23 mei in debat.

*Inschrijven kan via deze link*
Het debat is gratis, maar registratie vooraf is verplicht. Deelnemers zullen een email ontvangen ter bevestiging van hun inschrijving.

19u30              Registratie

20u00              Inleiding door Linde Desmaele (IES)

20u10              Debat: defensie als fundament van de Belgische nationale veiligheid

Moderator: Prof Dr Alexander Mattelaer (IES & Egmont)
                       Sprekers: Hendrik Bogaert (CD&V)
                                      Philip Claeys (Vlaams Belang)
                                      Melissa Depraetere (Sp.a)
                                      Wouter De Vriendt (Groen)
                                      Theo Francken (N-VA)
                                      Tim Vandenput (Open Vld)

21u45              Slotwoord

Dit debat is een initiatief van het Instituut voor Europese Studies aan de Vrije Universiteit Brussel, en wordt mede-ondersteund door Belgian Military Interests, een onofficiële facebookpagina die het debat over Belgische defensie aanwakkert.

For many years, defense was a theme that hardly affected the political debate in Belgium. Yet today, the foundations of Belgian national security are becoming a matter of debate. It is undeniable that Belgium cannot escape the consequences of protracted conflicts and growing tensions worldwide. What can Belgium’s military apparatus do to cope with this? Do we need new investments in defence? And if so, where should our priorities lie? How can the next government deliver on its international commitments in times of budgetary scarcity? Are our means still in line with our objectives? Or will a dwindling military workforce cause problems in the long run? On 23 May, Hendrik Bogaert (CD&V), Philip Claeys (Vlaams Belang), Melissa Depraetere (Sp.a), Wouter De Vriendt (Groen), Theo Francken (N-VA) and Tim Vandenput (Open Vld) will debate these questions and many more.

*To register, please visit this link*
Please note that this debate will be held in Dutch. Participation is free, but advance registration is mandatory. Confirmed participants will receive an email once their registration is completed.

Venue              Vrije Universiteit Brussel, campus Pleinlaan, 1050 Brussels (room to be confirmed)

Programme

19u30              Registration

20u00              Welcoming remarks by Linde Desmaele (IES)

20u10              Debate: defence as the foundation of Belgian national security

Moderator: Prof Dr Alexander Mattelaer
                       Speakers: Hendrik Bogaert (CD&V)
                                      Philip Claeys (Vlaams Belang)
                                      Melissa Depraetere (Sp.a)
                                      Wouter De Vriendt (Groen)
                                      Theo Francken (N-VA)
                                      Tim Vandenput (Open Vld)

21u45              Concluding remarks

This debate is organised by the Institute for European Studies at the Vrije Universiteit Brussel, with the support of Belgian Military Interests, an unofficial facebook-page that fuels the debate about Belgian defence matters.