Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck 2018-2019

evenementen.rc@vub.be
Met de steun van ING en Intersentia

Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck

De Opleiding Notariaat van de Vrije Universiteit Brussel staat in voor de jaarlijkse organisatie van de Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck.

Met deze leerstoel wordt een drievoudig doel beoogd: hulde brengen aan ere-hoogleraar, ere-vrederechter en ere-notaris Gommaar Van Oosterwyck, een gelegenheid scheppen voor oud-studenten van de Opleiding Notariaat om de band met elkaar en met de medewerkers van de opleiding aan te halen, en het woord verlenen aan een gastspreker die een onderwerp dat in rechtstreeks verband staat met het notariaat en de daarmee verwante beroepen, op wetenschappelijke wijze behandelt.

De leerstoel werd voor het eerst ingericht in het academiejaar 1999-2000. Deze leerstoel werd reeds toegekend aan: Prof. Paul Delnoy, Prof. Mariëtte Verrijcken, notaris Marc De Graeve, Prof. Alain Verbeke, notaris Pierre Van den Eynde, Prof. Alfons Heyvaert, notaris Karel Tobback, Prof. Yves-Henri Leleu, de heer Bruno Luyten, Prof. Annelies Wylleman, Prof. Mieke Coene, ere-notaris Patrick Van Hoestenberghe, notaris Alois Van den Bossche, Prof. Hélène Casman, de heer Bart Wylleman, Prof. André Michielsens, Prof. Hans De Decker, Mr. Patrick Hofströssler en Minister van justitie Koen Geens.

De  20ste  Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck is dit jaar toegekend aan de raadsheren Sven Mosselmans en Bart Van den Bergh.

Sven Mosselmans werd in 2014 benoemd tot raadsheer in het hof van beroep te Gent. Na de voltooiing van zijn rechtenstudie met grote onderscheiding (KU Leuven, 1995) was Sven Mosselmans advocaat bij de balie te Brussel (1995-2000). Nadien was hij tot mei 2008 referendaris bij het Hof van Cassatie. Van mei 2008 tot januari 2014 was hij rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Gent.  Daarnaast is hij (sinds 1995) steeds verbonden gebleven aan de KU Leuven, thans als praktijklector. Hij is tevens (sinds 2008) academisch consulent aan de UGent. Hij publiceerde een 300-tal wetenschappelijke bijdragen over diverse onderwerpen in de domeinen van het privaatrecht en het procesrecht en is redactielid van verschillende tijdschriften en reeksen.

Bart Van den Bergh werd in 2014 benoemd tot raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen (waar hij voor het ressort, de provincies Antwerpen en Limburg, sectoraal hoofd familiaal vermogensrecht is) en is sedert 2015 ook benoemd als magistraat met opdracht bij het Hof van Cassatie. Hij voltooide zijn rechtenstudie (UGent, 1996) en de opleiding Notariaat (KU Leuven, 1997) met grote onderscheiding. Na een loopbaan als advocaat (1997-2008) werd hij rechter in de rechtbank van koophandel te Dendermonde (2008-2014). Hij is verbonden aan de UHasselt (sinds 2011) en is lid van het Comité voor Studie en Wetgeving van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Hij is auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties, maakt deel uit van de redactie van verschillende tijdschriften en is een veel gevraagd spreker op studiedagen.

De leerstoel zal plaatsvinden op vrijdag 10 mei 2019 vanaf 14 uur (Marnix-Auditorium ING, Marnixlaan 24, 1000 Brussel). De titel van de voordracht van raadsheer Mosselmans luidt: “Rechter en notaris als pionnen bij de (onvolkomen) rechtsontwikkeling van het familiale vermogensrecht: enkele topics”. De titel van de voordracht van raadsheer Van den Bergh luidt: “De schuldeiser in het erfrecht”.

Download hier de folder.

• Onthaal om 14u00

• Verwelkoming door Prof. dr. Elisabeth Alofs

• Introductie leerstoelbekleder Sven Mosselmans door Prof. dr. Elisabeth Alofs

• Rechter en notaris als pionnen bij de (onvolkomen) rechtsontwikkeling van het familiale vermogensrecht: enkele topics’ door dhr Sven Mosselmans

• Introductie leerstoelbekleder Bart Van den Bergh door Prof. dr. Ruud Jansen

• De schuldeiser in het erfrecht’ door dhr. Bart Van den Bergh

• Slotwoord door Prof. dr. Ruud Jansen

• Receptie rond 16u30

Marnix-Auditorium ING
ING Brussel
Marnixlaan 24

Parking:
De dichtstbijzijnde betalende parking is Interparking 2 Portes / 2 Poorten, gelegen Waterloolaan 2a, Brussel (400m van het gebouw - 719pl - max. 1,9m hoogte).

Bereikbaarheid:
- Met de trein: Brussel Centraal (op 1,1 km wandelafstand) of Brussel Luxemburg (op 750m wandelafstand)
- Met de Metro: halte Troon (op 85m wandelafstand)

Registratie

Deelname is gratis mits inschrijving vóór 6 mei 2019 via onderstaande inschrijfmodule.

Indien u echter graag een bijdrage levert aan de Opleiding Notariaat van de Vrije Universiteit Brussel kan u een bijdrage doen aan het Fonds Casman & Michielsens (vanaf 40 euro heeft u recht op een fiscaal attest) online of via overschrijving op rekening BE51 0013 6779 3562 (BIC: GEBABEBB) met vermelding van ‘GIFT146 – Fonds Casman & Michielsens’.