Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Wetenschapsshow + workshops

maandag, 4 februari, 2019 - 10:00 to dinsdag, 5 februari, 2019 - 16:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Faculteit: Ingenieurswetenschappen
Aula Qa
VUB B-PHOT, Brussels Photonics
tdepauw@b-phot.org
Wetenschapsshow

Tijdens een wervelende en interactieve wetenschapsshow presenteren doctoraatstudenten van de onderzoeksgroep VUB B-PHOT de unieke eigenschappen van licht.

Het jonge publiek leert hoe fotonica toegepast wordt in geneeskunde, robotica, duurzame energie, telecommunicatie, beeldschermen of ook virtual reality headsets.

Samen vormen de 6 modules een visueel en leerrijk spektakel waarbij de leerlingen bij de experimenten of demonstraties betrokken worden.

1. Licht als een golf: polarisatie en kleur. (Met als toepassing de vlakke beeldschermen).
  2. Hoe kunnen we licht manipuleren? (Met als toepassing de optische datacommunicatie door optische vezels).
  3. Licht bevat energie. (Een focus op zonne-energie).
  4. Fluorescentie (in voedsel, natuurfenomenen en voor de veiligheid).
  5. Hoe licht transporteren? (Werking van optische vezel sensoren en endoscopen.

De voorstelling op maandagvoormiddag is meer aangepast voor lln van de 2° graad van het middelbaar, de voorstelling op dinsdag voor de lln van de 3° graad. In de voorstelling van dinsdag zal in de verschillende onderdelen van het programma ook aandacht besteed worden aan nieuwe ontwikkelingen en huidig onderzoek aan de VUB.

Na de wetenschapsshow is er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops op de VUB waarbij jongeren ondergedompeld worden in de wereld van de fotonica en andere wetenschappen ism ETRO, INDI, ELEC, WE en ULB.