logo

VUB Fonds Luc Bucquoye

Het Fonds Luc Bucquoye dat multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek aan de VUB, en in het bijzonder binnen de faculteit Letteren en Wijsbegeerte bevordert, werd opgericht in 2018. Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt aan een auteur die uitblinkt door Nederlandstalig werk dat van redelijke eigenzinnigheid getuigt.

Schenker

Luc Bucquoye, geboren te Brugge, studeerde af aan de Rijksuniversiteit Groningen als licentiaat Germaanse filologie. Hij verbleef jarenlang in Afrika, waar hij aanvankelijk in het onderwijs stond. Later bouwde hij er ook een loopbaan op in de zakenwereld als consultant en beheerder van verschillende groepen.

"In de wetenschapswereld zien we een dominantie van de hardere wetenschappen. Het is zeker niet ongepast dat humane wetenschappen hen helpen bij hun bezetting van het maatschappelijk veld. Bezinning en nieuwsgierigheid bieden nieuwe perspectieven voor onderzoek binnen verschillende disciplines en kunnen verbetering brengen.

Luc Bucquoye, licentiaat Germaanse filologie

Selectiecriteria

Het vrije denken, de tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect zijn belangrijke waarden die in acht genomen worden bij de uitreiking van deze VUB-literatuurprijs. Na het ontvangen van de prijs neemt de auteur deel aan een aantal lezingen en activiteiten met studenten waarin de geest van het oeuvre centraal staat.

Selectiecommissie

Prof. dr. Wim Vandenbussche

Wim.Vandenbussche@vub.be

Professor Nederlandse Taalkunde

Em. prof. Jean Paul Van Bendegem

Jean-Paul.Van.Bendegem@vub.be

Emeritus Professor Wijsbegeerte

Prof. dr. Hans Vandevoorde

Hans.Vandevoorde@vub.be

Professor Nederlandse Letterkunde

 

De winnaar van de eerste Luc Bucque-prijs is Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder. Meer informatie in dit persbericht.