Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen.

VUB-UZB PAUL DE KNOP FONDS VOOR IMMUNOTHERAPIE

Kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector van de Vrije Universiteit Brussel kreeg prof. Paul De Knop de diagnose dat (uitgezaaide) melanoomkanker werd vastgesteld; dit is nog steeds één van de meest agressieve vormen van kanker. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel kwam hij in contact met Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam. Zijn experimentele behandeling, nl. de immunotherapie, levert reeds hele mooie resultaten maar vergt nog meer onderzoek om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penible toestand te helpen.

Onderzoeksteam

Van links naar rechts: prof. dr. Ivan Van Riet, prof. dr. Rik Schots en prof. dr. Bart Neyns.

Prof. dr. Bart Neyns van de dienst Oncologie.

Immunotherapie

Prof. dr. Bart Neyns en zijn collega's van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie boeken opmerkelijke succes met een nieuwe behandeling van kanker waarbij lichaamseigen cellen worden gebruikt om de tumor aan te vallen. In ons immuunsysteem zitten verschillende soorten cellen. Zo ook dendritische cellen, die de kanker helpen aan te vallen. Die cellen zijnonvoldoende aanwezig in een tumor. De dendritische cellen worden daarom uit het lichaam van de patiënt gehaald. In het laboratorium worden die cellen zó aangepast dat ze, eens terug in het lichaam van de patiënt, beter gewapend zijn voor hun taak. Anders gezegd: het lichaam zélf vernietigt de kanker.

De genezing van patiënte Valérie is een mijlpaal voor de immunotherapie die door prof. Neyns en zijn team werd ontwikkeld. In het voorjaar 2018 startte een nieuwe klinische studie om voor nog meer patiënten het verschil te maken. Bijkomende middelen zijn broodnodig. En wel hierom: de immunotherapie van professor Neyns vertrekt van lichaamseigen cellen, geen farmaceutisch ontwikkelde producten. Het gevolg is dat de farmaceutische sector weinig tot niet geïnteresseerd is in deze oplossing in de strijd tegen kanker. Er is – cru gezegd – geen business mee te doen. Maar immunotherapie kan wel levens redden!

Prodigy-toestel

Een eerste realisatie van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is de aankoop van het Prodigy-toestel. Het haalt het bloed uit het lichaam van patiënten en maakt de zogenaamde dendritische cellen - die de kanker zullen bestrijden - klaar in een gesloten circuit. In onderstaand filmpje stellen VUB-prorector Paul de Knop Fonds en prof. dr. Bart Neyns dit toestel voor:

Het onderzoek gaat onverminderd verder en blijft grote sprongen voorwaarts maken. De overlevingskansen bij de vormen van kanker waarbij immunotherapie nu al wordt gebruikt, zijn vaak hoger dan in het verleden. Maar er is nog een lange weg te gaan. Helpt u mee?

'Deze therapie wordt beter en beter. Binnenkort willen we succes boeken tegen leukemie bij kinderen of agressieve lymfeklierkanker bij volwassenen.

Prof. dr. Bart Neyns

U MAAKT HET VERSCHIL!

Stort vandaag zelf nog op BE 51 001367793562 met vermelding GIFT FO2 Paul De Knop Of steun via onderstaande link een van onze projecten en fondsen die u nauw aan het hart liggen.

Ja, ik wil schenken