logo

Homo Roboticus

Spitstechnologie doet onze leefwereld in sneltempo evolueren. De combinatie van robotica en artificiële intelligentie boort een schijnbaar eindeloos aanbod van nieuwe mogelijkheden aan, van zelfrijdende auto’s tot en met seksrobots en killerbots. Net zoals de industriële revolutie 200 jaar geleden zal ook deze technologische revolutie onze samenleving drastisch veranderen op alle mogelijke vlakken.

Maar hoe past de mens in deze technologische (r)evolutie? De VUB stelt de aandacht voor de mens in de technologie centraal. Meer dan 30 VUB-professoren en onderzoekers uit alle mogelijke faculteiten zijn met die vraag aan de slag gegaan en hebben vanuit hun discipline bestudeerd hoe technologie verder ten dienste van de mens kan evolueren. Het Homo Roboticus-project leverde een heleboel boeiende onderwerpen, vragen en dilemma’s op en die worden opgepikt door verschillende initiatieven: de rondvraag over de aanvaarding van robots, het boeiend boek Homo Roboticus waarin de VUB-experten de link tussen mens en technologie elk vanuit hun eigen vakgebied onder de loep nemen en Homo Roboticus on tour, een wetenschapsevent waarin ze hun inzichten delen met en aftoetsen bij een breed publiek: jonge mensen die op het punt staan van hun weg richting toekomst te kiezen en daarnaast alle nieuwsgierigen die willen weten wat de toekomst brengt.

Homo Roboticus on tour

Hoever staan we, waar gaan we naartoe en wat betekent dat concreet voor onze samenleving en voor jou? En hoe zien jullie dat? Met verrassende mini-lezingen en demonstraties bieden de VUB-experten niet alleen kennis aan, maar ook stof tot nadenken en debat. Homo Roboticus on tour daagt scholen en nieuwsgierige, kritische mensen van alle leeftijden uit om te komen luisteren, kijken, denken en in debat te gaan in Hasselt, Brugge en Turnhout.

Het boek Homo Roboticus

In het boek Homo Roboticus beantwoorden meer dan 50 professoren van de VUB de meest uiteenlopende vragen rond de interactie van mens en robot en er wordt een manifest voor een inclusieve robotagenda in voorgesteld.

Auteurs van het boek: Jonathan Holslag, Michel Maus, Ann Nowé, Bram Vanderborght, Johan Loeckx, Jean Paul Van Bendeghem, Luc Hens, Eric Kerkhofs, Nico De Witte, Marc Noppen, Wim Van den Broeck, Lars De Laet, Marc Goldstein, Joeri Van Mierlo, Cathy Macharis, An Jacobs, Paul De Hert, Malaika Brengman, Daniel De Wolf, Mireille Hildebrandt, Romain Meeusen en nog vele anderen.

Bevraging over de aanvaarding van robots

Robots fascineren, maar maken ook angstig en onzeker. In samenwerking met een mediapartner leggen we via robots vragen voor aan een divers publiek in scholen, bejaardentehuizen, een politiek halfrond, op de werkvloer, in een fabriek, aan ambtenaren,...

Hoe staan de Belgen ten opzichte van robots? Accepteren zij ze? Waar ligt de grens? Mogen kinderen straks zelf met de zelfrijdende wagen naar de sportclub? Welk type werk mogen de robots van ons overnemen? Gaan ze belastingen betalen? Mag de robot zomaar in onze huiskamer meekijken?

Met deze vragen peilen we naar de meningen van een breed publiek. Het onderzoek brengt in kaart hoe het gesteld is met de aanvaarding van robots in het dagelijks leven van de Belgen. Vandaag is daar weinig over bekend, terwijl de robotrevolutie al volop aan de gang is.

Homo Roboticus on tour

Tijdens de Homo Roboticus on tour leggen academici van de VUB uit diverse faculteiten prikkelende vragen voor aan het publiek. Hun korte, interactieve colleges en demonstraties leveren nadien de informatie die het publiek nodig heeft om zich een meer gefundeerde en genuanceerde mening te kunnen vormen.

Een greep uit de vragen*

Moeten we robots belasting laten betalen? -  Kan je je voorstellen dat je ooit seks hebt met een seksrobot? - Zit je straks in de wachtzaal voor het spreekuur bij een robothuisarts? - Wordt een robot jouw nieuwe BFF? - Wordt een robot jouw bae? - Ga je geld verdienen met de hulp van robots? - Bouwt Bot de Bouwer een huis voor jou? - Denk je nog werk te vinden dat niet kan ingepikt worden door een robot? – Is een van de volgende Nobelprijzen Literatuur voor een robot? – Dansen we straks nog enkel op de feilloos uitgekiende hits van robotzangers, -groepen en -dj’s? - Wint een robot straks goud op de Olympische Spelen? - Geeft absolute, artificieel intelligente controle je een veilig gevoel?

*Niet alle vragen komen in alle sessies aan bod, het aanbod wordt zo gevarieerd en breed mogelijk gehouden, zodat alle studierichtingen er wel hun gading in vinden.

De initiatiefnemers van Homo Roboticus

Homo Roboticus is een initiatief van de VUB-denktank Poincaré. Er werkten meer dan dertig VUB-professoren en -onderzoekers aan mee. Onder hen:

Bram Vanderborght

Bram is prof robotica aan de VUB en ontwikkelt met het multidisciplinair VUB-onderzoekscentrum Brubotics een nieuwe generatie robots, o.a. exoskeletons, prothesen en sociale robots. Voor Homo Roboticus boog Bram – die eerder het nu gratis downloadbare Robots Binnenstebuiten schreef – zich over de samenwerking tussen mens en robot en coördineerde hij het boek Homo Roboticus

Michel Maus

Michel is advocaat, fiscaal specialist, professor aan de rechtsfaculteit van de VUB en door zijn gedegen expertise veelge- en bevraagd in de media. Voor Homo Roboticus nam hij de fiscale gevolgen van de technologische revolutie onder de loep. Hij is een van de bezielers van Homo Roboticus on tour.

An Jacobs

An Jacobs maakt deel uit van de vakgroep Communicatiewetenschappen en richt zich binnen het onderzoekscentrum SMIT op innovatieve projecten in de gezondheidszorg. Voor Homo Roboticus onderzocht ze de mogelijkheid van intieme relaties tussen mens en robot en neemt ze het Citizen Science Project voor haar rekening.

Romain Meeusen

VUB-vicerector Internationaliseringsbeleid Romain Meeusen deed uitgebreide internationale onderzoeks- en bestuurservaring op en is prof aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie (LK) van de VUB. Romain is bezig met de oprichting van een onderzoeksplatform rond Homo Roboticus.

Homo Roboticus on tour voor individuele bezoekers

Hoe past de mens in de technologische (r)evolutie die onze samenleving overhoop gooit? Uit het uitgebreid denk- en onderzoekswerk van meer dan 30 VUB-professoren en onderzoekers uit alle mogelijke faculteiten zijn verrassende mini-lezingen en demonstraties gedestilleerd, die niet alleen kennis aanbieden, maar ook stof tot nadenken en debat. Homo Roboticus on tour daagt nieuwsgierige, kritische mensen uit om te komen luisteren, kijken, denken en in debat te gaan in Brugge en Hasselt. Hier kan je je inschrijven!

Voor Homo Roboticus op maandag 6 mei 2019 van 13 tot 15 uur in de Stadsschouwburg in Brugge.

Voor Homo Roboticus op woensdag 22 mei 2019 van 10 tot 12 uur in de grote zaal van het ccha in Hasselt.