Proeven van de universiteit

Een juiste studiekeuze voor het hoger onderwijs maken: niet evident. Hoe help je als leraar, directie of school je leerlingen net die opleiding kiezen die hun individuele slaagkansen verhoogt? De Vrije Universiteit Brussel staat voor je klaar. Met diverse workshops en voorbereidende activiteiten, speciaal voor jouw leerlingen uit de derde graad, ontdekken ze wat het betekent om te studeren aan een universiteit. Soms speels, vaak interactief, steeds boeiend en leerrijk.

VOETendagen: Zak af naar de campus

Alle activiteiten voldoen aan de vakoverschrijdende eindtermen (VOETen). Daarom heten deze events ook ‘VOETendagen’. Kom met je leerlingen naar een van onze 5 gratis VOETendagen en proef van heel wat workshops via 9 interessante thema’s:

 • Vlot aan de start: studiekeuze en startcompetenties
 • Wetenschappen studeren
 • (Bio-) Ingenieur worden
 • Talen studeren
 • Cultuur en maatschappij (be)studeren
 • Economie studeren
 • Sociale wetenschappen
 • Mens en maatschappij (be)studeren
 • Recht en criminologie

Tijdens deze dagen bieden wij jullie tal van workshops aan, zowel ‘hands-on’ workshops als infosessies over de opleidingen en over studiekeuze. Als leerkracht schrijf je je leerlingen in, maar je kiest op niveau van de leerling een thema op maat van zijn/haar interesses. Zo wordt elke leerling tijdens zo’n dag ondergedompeld in een thema binnen zijn interessegebied. 

Data najaar 2017

16 en 21 november

Data voorjaar 2018

22 februari, 6 en 30 maart

Verder in ons aanbod voor leerlingen

Naast de VOETendagen heeft VUB ook nog wat andere zaken op het programma staan die interessant zijn voor u als leerkracht, maar ook voor je klas.

Wiskunnend Wiske Wedstrijd


Geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken.

Geef je klas op voor 24 september 2017

Ikworddokter.be


Oefen het toelatingsexamen, schrijf je in voor voorbereidingslessen, volg live webinars met handige tips & tricks van ervaren docenten.

Hulp bij het toelatingsexamen arts

Fononica uitgelicht: Photonics Explorer

Een lab-in-a-box om te experimenteren met fotonica

WetenschapsEXPO


De WetenschapsEXPO brengt honderden wetenschappelijke en technologische projecten, gemaakt door jongeren tussen 6 en 20 jaar.

Meer info

Robocop Junior

Schrijf je in!
wetenschappelijk onderbouwd, interactief & praktijkgericht, vakspecifiek of vakoverschrijdend

Professionalisering van leraren

Deskundige en bekwame leraren zijn de pijlers van goed onderwijs. Nascholing is hierbij van essentieel belang. VUB ondersteunt je in de uitoefening van je job met een ruim nascholingsaanbod, zodat je op continue basis bijblijft in je vak. Geniet het hele jaar door van onze nascholingen voor het brede onderwijsveld: voor leraren secundair onderwijs, docenten hoger onderwijs, lectoren volwassenenonderwijs, directies, co√∂rdinatoren, CLB- en pedagogische begeleidingsdiensten.

Congressen, studiedagen en workshops

De Vrije Universiteit Brussel organiseert congressen en studiedagen op de campus. Maar we geven op aanvraag ook workshops rond actuele thema’s voor leraren in uw school:

 • Differentiatie en diversiteit
 • Talen
 • Wetenschappen en techniek
 • Zorg en welzijn
 • ICT en media
 • Sport en beweging
 • Algemeen

Nascholingen op de VUB

Bekijk het aanbod

Nascholingen in jouw school

Bekijk het aanbod

Op onderstaande link kunt u de brochure Proeven van d'unief downloaden en doornemen. 

 

Partners

Alle activiteiten voor leerkrachten en leerlingen worden professioneel uitgewerkt in samenwerking met externe en interne partners, onder andere:

 • STEM steunpunt 

Het STEM-steunpunt Brussel wil leerkrachtenteams in-service van STEM-vakken ondersteunen in de evolutie naar een beter onderwijs voor ‘Science, Technology, Engineering and Mathematics’. Info: STEM-Steunpunt

 • Wetenschapscommunicatie

Vanuit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel, samen met de Universitaire Associatie Brussel, wetenschap naar het brede publiek toe brengen: dat is wat het expertisecentrum Wetenschapscommunicatie doet. Het Expertisecentrum richt zich tot iedereen: kinderen, jongeren, het onderwijsveld,, onderzoekers, de pers, het brede publiek en non-profitorganisaties. Zo wil het bijdragen tot de opbouw van de kenniseconomie. Info: www.wtnschp.be

 • Interfacultair Departement LerarenOpleiding (IDLO)

IDLO verzorgt de lerarenopleiding aan de Vrije Universiteit Brussel en ressorteert onder de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen (PE). Het departement verzorgt ook heel wat nascholingen voor het brede onderwijsveld, in het teken van professionalisering van de leerkracht. Info: www.vub.ac.be/faculteit/idlo

 • LERAAR XL

LERAAR XL verzamelt het professionaliseringsaanbod van de Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool Brussel en CVO COOVI bedoeld voor leraren en andere onderwijsprofessionals. Info: www.leraarxl.be

 • B-PHOT 

B-PHOT staat voor ‘Brussels Photonics Team’ en is een onderzoeksgroep binnen de ingenieursfaculteit van de VUB. De groep wordt wereldwijd erkend voor haar onderzoek binnen de micro-optica en de micro-fotonica. Info: www.b-phot.org/

Blijf op de hoogte

Blijf je als leerkracht graag op de hoogte van onderzoek en boeiende events? Lees je graag opiniestukken over hot topics in het onderwijs? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief voor leerkrachten. Je ontvangt onze nieuwsbrief 3 maal per jaar.

Schrijf nu in op de nieuwsbrief