Gouden Erepenningen van het Vlaams Parlement voor VUB-alumni

Gouden Erepenningen 2012 voor VUB-alumni Tijdens een plechtigheid in het Vlaams Parlement op woensdag 23 januari 2013 kregen Prof. Dr. Christine Van den Wyngaert en Prof. Dr. Sophie De Schaepdrijver, beiden alumna van de VUB, een Gouden Erepenning 2012 toegekend. Samen met twee andere laureaten, zuster Jeanne Devos en Prof. Dr. Koen Lenaerts, kregen ze de onderscheiding omwille van hun betekenis als ‘verdienstelijke Vlaming in het buitenland.’

Prof. Dr. Christine Van den Wyngaert studeerde rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel en werd in 2009 benoemd tot rechter bij het Internationaal Strafhof. Prof. Dr. Sophie De Schaepdrijver studeerde in 1983 aan de VUB af als licentiate in de geschiedenis (hedendaagse periode) en doceert sinds 2000 moderne Europese geschiedenis aan de Pennsylvania State University.

De eerste erepenningen van 1991 gingen naar verdienstelijke politici. Vanaf 1993 werd telkens op voorhand een specifiek thema bepaald, dat in de lijn der Vlaamse bevoegdheden ligt. Achtereenvolgens kwamen de volgende thema’s aan bod: literatuur, beeldende kunst, wetenschappelijk werk, economie, welzijnswerk, cultuurbeleid, sport, hedendaagse muziek en Vlaamse filmwereld en in 2012 dus ‘verdienstelijke Vlamingen in het buitenland’.