Voyage au centre de la Terre: slotsessie Brightspark Workshops

In 1864 geleden bracht Jules Verne ‘Voyage au centre de la Terre’ uit. Het boek was gebaseerd op de meest recente, soms nog controversiële, inzichten in de aardwetenschappen. 150 jaar later verdiepten een groepje jongeren van 14 tot 18 jaar oud zich in een reeks workshops aan de Vrije Universiteit Brussel in de geologie. Daarin werden ze begeleid door vorsers van de VUB, op initiatief van prof. Philippe Claeys.

Brightspark workshops hebben als doel om met een kleine groep enthousiaste jongeren een wetenschappelijk domein diepgravend te onderzoekenk. Ze worden georganiseerd door het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel en Bekina vzw. In het verleden kwamen op de VUB de kwantumfysica en robotica al aan bod. In deze reeks workshops onderzochten de jonge deelnemers de geschiedenis van de aarde, van haar ontstaan tot de meest recente klimaatevoluties. Ze gingen zelf aan de slag in de laboratoria van de VUB en trokken naar Han om stalen te nemen in de grotten.

Op woensdag 15 januari werd de reeks geologieworkshops officieel afgesloten met een diploma-uitreiking. Eerst maakte prof. Claeys de vergelijking tussen de ideeën in Jules Verne’s visionaire roman ‘Naar het middelpunt van de aarde’ en de recentste inzichten in de geologie. Daarna gaven drie jonge vorsers,  Kim Croes, Arnout Roukaerts en Sebastiaan van de Velde, een presentatie over hun eigen onderzoek in de aardwetenschappen. De sessie rondde af met de diploma-uitreiking door decaan van de faculteit Wetenschappen, prof. Paul Geerlings Achteraf werd er nagepraat met een hapje en een drankje.