Terzake’ wint diversiteitsprijs voor uitzending met 3 VUB-onderzoeksters

Drie VUB-onderzoekster helpen Terzake aan diversiteitstrofee

Op vrijdag 21 maart 2014 reikte de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) voor het tweede jaar op rij haar Diversiteitstrofeeën uit. ‘Terzake’ kreeg de prijs in de categorie 'actualiteit' voor een uitzending waarin drie VUB-onderzoeksters uitleggen wat het Englert-Brout-Higgs-deeltje precies is.

Van de drie onderzoeksters van de VUB is één onderzoekster werkzaam als postdoc. De andere twee onderzoekster zijn doctorandi.

Creatief met diversiteit

De Diversiteitstrofeeën van de VRT onderscheiden talent dat creatief aan de slag gaat met diversiteit. Buiten een Diversiteitstrofee in de categorie actualiteit, werden ook trofeeën uitgereikt in de categorieën ‘documentaire’, ‘amusement’ en ‘radio’.

De bekroonde uitzendingen kregen de trofee omdat ze op een originele manier omgingen met vreemde origine, man-vrouwevenwicht, personen met een handicap, seksuele identiteit en leeftijd.

VUB: voluit voor diversiteit

Dat aan de bekroonde uitzending van Terzake drie VUB-onderzoeksters meewerkten, is niet zo uitzonderlijk. In het verleden was de Vrije Universiteit Brussel immers steeds een voorloper in gendergebonden kwesties. Onlangs nog pakte de Vrije Universiteit Brussel uit met een vooruitstrevend genderactieplan. De universiteit was ook de eerste met een vrouw als rector. Ook zijn twee van de huidige vicerectoren vrouwen, en vorig jaar werden de eredoctoraten integraal aan vrouwen uitgereikt.

De uitzending van Terzake met één van de drie VUB-onderzoeksters is te bekijken op deredactie.be.