Belgian Ageing Studies: 10 jaar onderzoek voor en door ouderen

VUB-onderzoek Belgian Aging Studies 10 jaarDe onderzoeksgroep Belgian Ageing Studies van de Vrije Universiteit Brussel viert deze week ‘10 jaar onderzoek voor en door ouderen’. Sinds 2004 worden gemeentelijke, participatieve studies uitgevoerd naar de noden en behoeften van ouderen. In 10 jaar tijd hebben meer dan 80.000 oudere respondenten en 8000 oudere vrijwilligers in meer dan 170 gemeenten meegewerkt aan het onderzoek. Deze week wordt het boek ‘Belgian Ageing Studies: 10 jaar onderzoek voor en door ouderen’ voorgesteld in 5 studiedagen, één in elke provincie.

Door ouderen gekozen thema's

In nauwe samenwerking met de provinciebesturen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant wordt door de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel al 10 jaar samen onderzoek verricht naar ouderen. Aan de hand van door ouderen zelfgekozen thema’s (vb. buurtbetrokkenheid, sociale netwerken, mobiliteit, verenigingsleven, internetgebruik …) wordt door ouderen zelf nagegaan hoe het gesteld is met de kwaliteit van leven in de gemeente.  Daar kunnen gemeente en OCMW mogelijke verbeterpunten uithalen en in ‘evidence-based’ beleid gieten.

Deze publicatie heeft als doel beleidsmakers, seniorenconsulenten, en ieder die werkt met ouderen een overzicht te geven van de belangrijkste resultaten van 10 jaar ouderenonderzoek, en vooruit te blikken naar de uitdagingen van de toekomst.

Belangrijkste bevindingen en tendensen van het onderzoek:
  • Er zijn grote verschillen op nagenoeg alle indicatoren tussen gemeenten (en binnen gemeenten). Provinciale verschillen zijn veel kleiner, en vlakken de grote gemeentelijke verschillen uit. Ouderenbeleid krijgt dan ook best lokaal vorm
  • Ouderen blijven vaak heel actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger (16%), in het verenigingsleven (66%), als mantelzorger (30%)
  • De vergrijzing biedt heel wat mogelijkheden om buurten te ontwikkelen die zorg dragen voor elkaar

De eerste drie studienamiddagen vinden deze week plaats van: maandag 8 juni in Sint-Andries nabij Brugge (West-Vlaanderen), morgen dinsdag 9 juni in Leuven (Vlaams-Brabant) en vrijdag 12 juni in Hasselt (Limburg). Oost-Vlaanderen komt aan de beurt op donderdag 25 juni en in september vindt de laatste studienamiddag plaats in Deurne (Antwerpen).