Mens en robot

De wereld van de robotica is niet langer iets dat enkel in Science Fiction films voorkomt, robots maken ondertussen al decennia lang deel uit van de productie en beginnen nu ook een vaste plaats te krijgen in de gezondheidszorg en ons huishouden. De 8 onderzoeksgroepen verbonden aan het BruBotics consortium van de Vrije Universiteit Brussel werken samen aan robots die de levenskwaliteit van mensen zullen verbeteren.

 

De oude Grieken, Leonardo Da Vinci,...al vele eeuwen zijn mensen aan het fantaseren over automatische en zelfdenkende machines. In tegenstelling tot deze lang vervlogen tijden, zijn we nu in een tijdperk beland waar deze fantasiën ook werkelijkheid kunnen worden. Het adviesbureau McKinsey verwacht dan ook dat robots een impact zullen hebben van meer dan €4 biljoen op de wereldeconomie. Dat is meer dan het tienvoudige van de hele Belgische economie. Robots en Artificiële Intelligentie hebben bovendien de kracht om het leven van mensen te verbeteren en om onze maatschappij te helpen met uitdagingen zoals de vergrijzende bevolking en de stijgende gezondheidskosten. 

Acht onderzoeksgroepen, acht invalshoeken.

Acht onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel hebben dan ook besloten om deze enorme opportuniteiten niet te laten liggen. Samen zijn ze gestart met BruBotics: een Brussels onderzoekscentrum dat zich toespitst op menselijke robotica. Robots die de mensen ondersteunen en vooruit helpen. 

Om succesvol robots te kunnen maken en gebruiken, is het onontbeerlijk om verschillende acthergronden bij elkaar te brengen. De ingenieurs kunnen robots bouwen, de fysiologen onderzoeken eventuele invloeden op het menselijk lichaam en sociologen proberen mens en robot beter te laten samenwerken. BruBotics bestaat dan ook uit een bonte mix van bijna 100 ingenieurs, artificiële intelligentie experts, fysiologen, sociologen, ouderenbehoefte onderzoekers, revalidatiewetenschappers,...Dit maakt BruBotics uniek in Europa.

Van exoskeletons tot zelfhelende robots

Deze samenwerking leidt tot unieke resultaten. Zo hebben bouwen onze onderzoekers bijvoorbeeld exoskeletons gebouwd die mensen terug leren wandelen na een beroerte, die mensen die moeilijk te been zijn letterlijk een duwtje in de rug geven. 

MIRAD Exoskeleton    Cyberlegs Prothese Claxon Cobot

Andere voorbeelden uit de zorgsector zijn sociale robots voor therapie met kinderen met autisme, robot beenprothesen, robots voor het ondersteunen van verplegend personeel,....

Ook in de industrie is er een grote nood aan robots die bedrijven kunnen helpen in deze alsmaar complexer wordende wereld met grote uitdagingen zoals de ouder wordende bevolking. Ook hier worden bijvoorbeeld exoskeletons gebouwd die arbeiders kunnen helpen met het dragen van zware lasten, of worden er collaboratieve robots ingezet die nauw samenwerken met hun menselijke collega's.

Tot slot zijn we ook aan het kijken naar de verre toekomst. Hoe kunnen we de volgende generatie robots nog veiliger en efficiënter maken? Kunnen we hun actuatoren (de spieren van de robot) nog verbeteren? Kunnen we robots zichzelf laten herstellen zoals de mens dat kan? Het zijn maar een paar van de vragen waar onze onderzoekers 's nachts van wakker liggen.

Meer informatie over al het robotica onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel kan je makkelijk terugvinden via BruBotics.

 

BruBotics

www.brubotics.eu

info@brubotics.eu

 

Bram Vanderborght

MECH
Bram.Vanderborght@vub.ac.be
+32-2-6292305

 

Onderzoek aan de VUB

Zoek hier projecten, publicaties, onderzoekers, teams,...