logo

Wat staat er op het programma?

Volg een les...

Op het programma staan openlessen van alle bacheloropleidingen. Je zet je gewoon in de aula tussen de studenten. De meeste lessen komen uit het eerste bachelor van de opleidingen. Maar schrik niet. Je volgt een les in de zevende week van het academiejaar. Het tempo ligt hoog, dus het is normaal als je niet alles kan volgen. 

... word wetenschapper voor een dag

Nieuw dit jaar is The Science Mix. Dit is een dagprogramma waarin je kennis maakt met alle wetenschappelijke opleidingen. Je kan ook overnachten bij studenten uit deze opleidingen. Er worden avondactiviteiten voorzien door de studentenverenigingen. Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er tijdig bij! The Science Mix met overnachting kost 20 euro (inclusief lunch, warme maaltijd, avondactiviteit). Zonder overnachting is deelname gratis. Meer info?!

Of volg de Medical Mix

Een doktersjas, een apothekersjas of een labojas ... Welke past jou best? Kom maandag en of dinsdag naar Brussels Health Campus en beleef een dag in de schaduw van het UZ Brussel. Meer weten? 

 

Lessen per thema

Om het kiezen gemakkelijker te maken, hebben we de lessen in deze volgorde opgedeeld: thema (vb. Wetenschappen) - opleiding (vb. Biologie) - vak (vb. Algemene chemie). Je zoekt dus eerst op één van de 10 thema's:

 • Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen 
 • Ingenieur 
 • Talen  
 • Cultuur en maatschappij 
 • Economie 
 • Sociale wetenschappen 
 • Mens in de maatschappij 
 • Recht en criminologie 
 • Medische opleidingen 
 • Sport 

Onder deze thema's vind je de bachelors en de bijbehorende lessen/vakken terug. 

Test ineens het traject dat je moet afleggen naar de campus.

Met de trein, tram, metro, bus, auto of fiets.

Wandel tussen de lessen door eens rond op de campus.

Of ga eens zwemmen in het gloednieuwe zwembad.

Let op: algemene vakken komen meermaals voor

Er staat een limiet op het aantal deelnemers per les. Aangezien het echte lessen zijn, zit je tussen onze studenten en kunnen de aula's vollopen. Maar let goed op: sommige lessen van algemene vakken kunnen meermaals voorkomen. Een voorbeeld: het vak 'Inleiding tot de macro-economie' komt tweemaal voor, één keer bij Handelsingenieur en één keer bij TEW. Het gaat hier om hetzelfde vak. Het aantal beschikbare plaatsen hebben we verdeeld over de twee bachelors. Als een les volzet is, loont het dus de moeite om eens te zoeken naar vrije plaatsen bij aanverwante opleidingen. 

Science Mix

Science Mix – Kennismaking Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

Dinsdag 30 oktober 2018, vanaf 10u
- eventueel met overnachting tot Woensdag 31 oktober 9u -

Waar?
Campus Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Wat?
Waan je voor even onderzoeker en experimenteer mee in onze onderzoekslabo's van de opleidingen biologie, bio-ingenieurswetenschappen, chemie, geografie, fysica, computerwetenschappen en wiskunde. Wil je weten hoe satellieten het mogelijk maken om elk stukje van de aarde in het oog te houden, of hoe wiskunde er voor zorgt dat we foto’s kunnen comprimeren? Hoe bouw je een bacterie om tot wapen tegen slaapziekte? Hoe dragen micro-organismen bij tot de productie van heerlijk smakende gefermenteerde levensmiddelen en dranken? Ben je eerder gefascineerd door de bouw van de materie op de allerkleinste schaal, de laatste ontwikkelingen in de snaartheorie, de structuur van het heelal? Neem dan zeker deel aan The Science Mix.

Ontdek welke wetenschappelijke opleidingen jou het beste liggen. We zorgen voor een mix van boeiende activiteiten.

• workshops uit verschillende onderzoeksdomeinen

• een opleidingsquiz vol verrassende vragen (en antwoorden)

• kennismaking met het studiebegeleidingsaanbod

• speeddate met studenten wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen

De deadline om je in te schrijven voor The Science Mix is woensdag 17 oktober, middernacht.

Overnachten?
Op dinsdagavond 30 oktober, na het dagprogramma dat eindigt om 16u, kan je er voor kiezen om van het studentenleven te proeven en te overnachten bij studenten uit deze opleidingen. Onder begeleiding van de studentenkring wordt er samen iets gegeten op de campus en nemen jullie deel aan een avondactiviteit. Na een nachtje op kot bij deze studenten kan je woensdag vrijblijvend nog deelnemen aan de openlessen van de VUB. Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er tijdig bij!

Kosten?
The Science Mix met overnachting kost 20 euro (inclusief lunch, warme maaltijd en avondactiviteit). Zonder overnachting is deelname gratis.

Inschrijven?
Om in te schrijven voor The Science Mix ga je naar de tab met het overzicht van de openlessen binnen een bepaalde opleiding naar keuze. Bij iedere wetenschappelijke opleiding heb je op dinsdag de keuze tussen The Science Mix met overnachting en The Science Mix zonder overnachting.

Je voegt The Science Mix toe aan je persoonlijke programma, al dan niet in combinatie met openlessen op maandag en/of woensdag. Tenslotte ga je verder naar inschrijven. Nadien ontvang je nog meer praktische informatie.

De deadline om je in te schrijven voor The Science Mix is woensdag 17 oktober, middernacht.

Nog vragen?
Check gerust de FAQ's als je nog met vragen zit.

 

 

 

Medical Mix - Een doktersjas, een apothekersjas of een labojas ... Welke past jou best?

Maandag 29 oktober 2018 om 09u00

Dokter worden. Dat doe je zo! 

Maandag 29 oktober staat helemaal in het teken van het toelatingsexamen Geneeskunde. Hoe pak je de voorbereiding het best aan? Wanneer begin je? Waar vind je voorbeeldvragen, welke voorbereidingsactiviteiten kan je volgen? Onze ervaren docenten -die overigens zelf meedoen aan het examen om de vinger aan de pols te houden- presenteren je alle tips & tricks. Verder op het programma: interactieve workshops die je klaarstomen voor de VAARDIG-test en de CLEAR-test.

En om je te laten proeven van de real deal mag je al even met een elegante zwier een stethoscoop omhangen én gebruiken voor je eerste physical exam.

Er zijn 40 plaatsen: reserveer je plaats onder 'geneeskunde'.

Programma:

 • Kickstart je voorbereiding voor het toelatingsexamen arts
 • Let’s get Physical!

 

Dinsdag 30 oktober 2018 om 09u00

Een apothekersjas, een labojas of een doktersjas. Welke past jou?

Op dinsdag serveren we je een goedgevulde dag met voor elk wat wils. Vitale lichaamsfuncties in stand houden of erger voorkomen zonder medische hulpmiddelen? Dat is Basic Life Support. Wij vinden dat iedereen dit moet krijgen. Bij deze dan. Daarna heb je de keuze; volg je de dokter (30 plaatsen), of ga je proeven van Biomedische wetenschappen en Farmacie (20 plaatsen)? Jij kiest, wij zorgen voor de juiste witte jas.

Programma Geneeskunde (reserveer je plaatsen onder 'geneeskunde' ):

 • Basic Life Support
 • Radiologie: de innerlijke mens doorgelicht
 • Met de dokter op ronde
 • Campus Jette leeft!

Programma Farmaceutische wetenschappen en Biomedische wetenschappen: (reserveer je plaats onder 'Farmaceutische wetenschappen' of 'Biomedische wetenschappen')

 • Basic Life Support
 • Geneesmiddelen geanalyseerd
 • Het effect van cosmetica op je huid: feiten en fictie
 • Wat is Biomedisch onderzoek?
 • Campus Jette leeft!

Zin om af te komen? Schrijf je nu in!

Heb je vragen of problemen met jouw inschrijving voor de openlesdagen aan de Vrije Universiteit Brussel? Kijk dan hieronder of jouw vraag of probleem er tussen zit. 

Soms komen e-mails terecht in je spam-folder. Zeker als je mailprogramma ons nog niet kent. Heb je al in de spam gekeken? Toch nog geen mail? Stuur dan een mailtje naar evenementen@vub.be  en we checken of je bent ingeschreven en sturen je het programma terug door. 

Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde webbrowser: sommige webbrowsers werken niet goed met onze website. Internet Explorer werkt soms niet. Het is best je inschrijving te doen via Google Chrome of Firefox.
- Veel verkeer op de website: als er veel leerlingen tegelijk willen inschrijven kan dit zorgen voor vertragingen. Probeer het later nog eens.


Kan je nog steeds niet reserveren? Stuur dan een mail naar evenementen@vub.be  met Openlesdagen in je subject. Vermeld de lessen die je wilt volgen en wij zorgen voor de inschrijving.

Er staat inderdaad een limiet op het aantal plaatsen. Anders zitten de aula’s te vol. Soms komt een vak wel voor bij twee gelijkaardige opleidingen. Het loont de moeite om eens verder te kijken.
Het gebeurt ook wel dat er mensen annuleren of dubbel inschrijven. Die worden dan verwijderd. Op zo’n moment komen er dan weer plaatsen vrij. Check dus later nog eens.

Ja, de week voor de openlesdagen starten, krijg je van de Vrije Universiteit Brussel een praktische mail met informatie. Daarin staat waar je je moet aanmelden. 

Ja, je zit samen met onze studenten in de aula. De meeste vakken komen voor in het eerste bachelor. Dit jaar vallen de Openlesdagen samen met de eerste week van het tweede semester.

Als je bijvoorbeeld een les wilt volgen op Brussels Health Campus in Jette en daarna een les op de campus in Etterbeek, rekenen we minstens 1u om te pendelen. Vandaar dat je geen les zal kunnen reserveren als het einduur van de eerste les té dicht bij het beginuur van de volgende ligt. Dan krijg je de melding ‘Campus niet bereikbaar’. 

Stuur ons een mailtje naar evenementen@vub.be  met volgende informatie: jouw naam en familienaam en het juiste e-mailadres. 

Stuur ons dan zeker een mailtje op evenementen@vub.be  met de lessen die je niet kan volgen. Op die manier komen er plaatsen vrij voor andere mensen. 

Neen, de lessen zijn gratis. 

Ja, het kan altijd gebeuren dat een professor ziek is. We proberen je tijdig te verwittigen per e-mail, maar in sommige gevallen zal dit niet mogelijk zijn. 

The Science Mix gaat door op campus Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Etterbeek/Elsene).

De aanmelding gebeurt net zoals bij de openlessen aan het Infopunt in gebouw D. Er wordt een aparte balie voorzien voor de deelnemers van The Science Mix. Overnachters kunnen hun bagage overdag veilig achterlaten in een gesloten ruimte.

The Science Mix zonder overnachting is gratis (10u-16u). Deelnemers voorzien zelf een lunch of kopen ’s middags iets in de cafetaria of het studentenrestaurant.

The Science Mix met overnachting kost 20 euro (inclusief lunch, warme maaltijd en avondactiviteit). Gelieve deze som dinsdag 30 oktober te overhandigen tijdens je aanmelding op de campus. Je hoeft vooraf niet te storten.

De week voor de aanvang van The Science Mix krijg je nog een praktische mail met alle informatie.

Nog vragen, stuur een mail naar Sabien.De.Mont@vub.be

Je kan blijven overnachten op het kot van een student(e). Zo leer je alvast het kotleven kennen en kom je in contact met studenten. Je waant je al voor even een echte student!

Ik ga op reis en ik neem mee...
Indien je blijft overnachten dien je een slaapzak, een matje en een hoofdkussen mee te brengen. Vergeet ook niet enkele persoonlijke spullen zoals toiletgerief, slaapkledij, enz. Bij aanmelding kan je jouw spullen op een beveiligde plaats achterlaten.

Na het dagprogramma voorzien we voldoende tijd om kennis te maken met de VUB studenten en om je slaapplek te leren kennen. De koten die ter beschikking staan zijn allen gelegen op of direct rond de campus.

s’ Avonds eten we allemaal samen iets op de campus en trekken we de stad in voor een leuke activiteit. Aan de avondactiviteit kan je gratis deelnemen. Voorzie enkel wat geld voor extra consumpties.

Woensdagochtend, 31 oktober, kan je ontbijten samen met je kotgenoten en daarna is het aan jou de keuze of je nog aan openlessen deelneemt, Brussel verder leert kennen of huiswaarts keert.

Nog vragen, stuur een mail naar Sabien.De.Mont@vub.be