Wat leer je in de opleiding? 

Als biomedicus ben je in de ban van gezondheid en ziekte. In de Biomedische Wetenschappen verricht je als een echte speurneus onderzoek naar geneeskundige vraagstukken en breid je je kennis van het menselijk lichaam uit.

 
Bachelor

Eerst leer je hoe een gezond lichaam op moleculair en cellulair niveau verstoord kan raken door ziektes als kanker, diabetes of alzheimer. In het labo voer je onderzoek uit en interpreteer je je meetgegevens, om daarna je bevindingen wetenschappelijk te rapporteren. Onze opdracht? Zorgen dat jij de wetenschappelijke methode in de vingers krijgt. Dat doen we via een moderne mix van hoorcolleges, seminaries, werkcolleges, veel labopraktijk en stages. Zo vul je niet alleen je theoretische kennis aan, maar bouw je ook labovaardigheid op om later zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

Vanaf je 1ste bachelorjaar worden de biologie, wiskunde, chemie en fysica die je meebrengt uit het secundair onderwijs verder uitgesplitst in 4 verschillende leerlijnen.

  1. Structuur. In deze leerlijn bouw je kennis van de structuur van het lichaam op, beginnend bij de opbouw van verschillende organismes. Tegelijk krijg je inzicht in de structuur en functie van cellen, weefsels en uiteindelijk het volledige lichaam. In de anatomiezaal scherp je je kennis van anatomie aan. In het 2de jaar breid je je kennis over het menselijk lichaam uit in de richting van ontwikkeling en embryologie.
  2. Biochemie. In deze leerlijn krijg je een stevige basis in chemie en algemene laboratoriumpraktijk. Vervolgens leer je meer over de structuur en functie van biomoleculen waaruit cellen opgebouwd zijn, de cellulaire stofwisseling van gezonde mensen en de afwijkingen bij enkele belangrijke ziektes. Daarna krijg je inzicht in de manier waarop cellen communiceren en leer je hoe je wetenschappelijk onderzoek op cellulair niveau uitvoert.
  3. Fysiologie en pathologie. Deze leerlijn focust op de gezondheid van de mens als geheel. Je doet kennis op over de normale menselijke fysiologie, waarna je leert wat er fout kan gaan en welke fysiologische afwijkingen zoal gepaard gaan met verschillende ziektes. Je krijgt inzicht in de moleculaire en cellulaire basis van ziektes, de tekortkomingen van de huidige behandelmethodes en de strategieën voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
  4. Wetenschappelijk denken en onderzoek. In deze leerlijn kom je in aanraking met de wetenschappelijke methodologie en onderzoek. Je leert de literatuur raadplegen, gegevens verzamelen en interpreteren, probleemoplossend denken, in teamverband werken en helder communiceren. Je bachelorproef maakt het compleet.
 
Master

Tijdens je master kies je uit 1 van deze 3 afstudeerrichtingen:

  1. Management en Bedrijfsleven. Deze Nederlandstalige afstudeerrichting is een troef als je je zinnen hebt gezet op het bedrijfsleven. Je krijgt een breed inzicht in de algemene economische principes en bijzondere aspecten van de gezondheidseconomie. Verder kan je kiezen uit enkele trajecten binnen de bedrijfskunde, zoals management en marketing, humanresourcesmanagement en strategische marketing. Ook volg je een opleiding projectmanagement. De brug tussen onderzoek en bedrijfsleven leggen we via een traject in geneesmiddelenontwikkeling. Je leert hoe dergelijke studies tot stand komen en wat de juridische en ethische aspecten ervan zijn. Met het certificaat voor Good Clinical Practice kan je aan de slag in de clinical trial centra van ziekenhuizen of in het bedrijfsleven.
  2. Klinische Biomedische Wetenschappen. Deze afstudeerrichting bereidt je uitstekend voor op een functie als academicus binnen de medische en klinische laboratoria. Je volgt bijvoorbeeld een gespecialiseerde stage bij een door het RIZIV-erkend laboratorium. Verder maak je uitgebreid kennis met de organisatie van onze gezondheidszorg. Klinisch wetenschappelijk onderzoek is een tweede pijler. Verder leer je in deze specialisatie hoe dergelijke studies tot stand komen, wat de juridische en ethische aspecten ervan zijn en je krijgt een certificaat voor Good Clinical Practice.
  3. Master of Science in Biomedical Research. Deze Engelstalige master spitst zich toe op biomedisch onderzoek. In een multidisciplinaire omgeving werk je samen met medestudenten en topexperts op het vlak van farmacie en bio-engineering. Je gaat op zoek naar de oorzaak van ziektes, preventieve mogelijkheden, diagnostische methodes en behandelingen. Het ultieme doel is patiënten genezen.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Biomedische Wetenschappen

  • Om de mens tot op celniveau te doorgronden moet je het labo induiken. Dat vergt tijd en inspanningen. Daarom verdien jij de allerbeste omkadering. De VUB biedt jou niet alleen de modernste middelen, maar genoeg kansen en tijd om zelfstandig onderzoek uit te voeren. Ook als dat even wat moeizamer gaat, krijg je gepaste begeleiding.
  • Nergens anders kan je als student vanaf dag 1 zo vrank en vrij meekijken achter de schermen van de praktijk. Op de VUB Health Campus in Jette studeer je in een multidisciplinaire context waar ook artsen, farmaceuten en medisch laboranten worden opgeleid. Voor onderzoek en onderwijs werkt de opleiding bovendien nauw samen met het UZ Brussel en het Farmaceutisch Instituut.
  • In je bacheloropleiding verwerf je de nodige wetenschappelijke basisvaardigheden. In je eerste masterjaar pas je deze toe tijdens een stage van 4 maanden. Of je die stage in het binnen- of buitenland loopt, kies je zelf. In het laatste masterjaar ligt de klemtoon op onderzoek. Je volgt een uitgebreide onderzoeks- of researchstage in een onderzoekslaboratorium. Die stage loopt over een volledig jaar en vormt meteen de voorbereiding van je masterproef.

Ontdek onze algemene troeven 

Na je studie

Omdat je getraind bent als wetenschappelijk onderzoeker, kan je als biomedicus na je studies aan de slag in laboratoria, eventueel ook als leidinggevende. Denk bijvoorbeeld aan onderzoekslaboratoria van universiteiten, bedrijven en ziekenhuizen, de farmaceutische industrie, de klinisch-biologische en biotechnologische sector.

Ontdek je beroepsmogelijkheden 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht