Wat leer je in de opleiding? 

Als socioloog heb je een doorgedreven kennis en inzicht in tal van maatschappelijke thema’s. Dankzij je waardevolle helikopterzicht kan je maatschappelijke vraagstukken in al hun complexiteit onderzoeken, zoals discriminatie, ongelijkheid, digitalisering, migratie, spijbelen en een gezonde werkomgeving. Als je de maatschappij bestudeert, kan je niet bij de theorie blijven. Daarom leer je in de opleiding Sociologie ook hoe je zelf onderzoek moet doen. Je leert vanaf het eerste jaar goede papers te schrijven, literatuurstudies uit te voeren en om te gaan met statistische analyses. Met hun kritische denkvermogen en scherpe pen vind je sociologen in alle sectoren: bij de overheid, de cultuursector, bij ngo’s, in bedrijven, in de media en de politiek.

We geven je de kans om de link te leggen tussen sociologie en aanverwante disciplines. In de 2de en 3de bachelor kan je daarom een minor kiezen. Je kiest uit 11 opties, waaronder de nieuwe minor ‘onderwijs’. Die bereidt je voor op de Educatieve Master in Maatschappijwetenschappen.

Bekijk het studieprogramma

 

De troeven van onze opleiding Sociologie

  • Brussel is de geknipte onderzoeksbiotoop voor sociologen. Je komt er in contact met een grote diversiteit aan achtergronden, overtuigingen en tradities.
  • Na je opleiding Sociologie kan je je verder specialiseren in andere vakgebieden, als je in je bachelor daarvoor een minor koos. Bijvoorbeeld Politieke Wetenschappen, Criminologische Wetenschappen en Communicatiewetenschappen.
  • Je krijgt een brede basisopleiding, met naast politieke wetenschappen en sociologie ook vakken als filosofie, recht en economie. Zo leer je maatschappelijke ontwikkelingen in hun context zien.
  • Deze opleiding focust sterk op actuele vraagstukken. We bestuderen bijvoorbeeld deze vragen:
    • Hoe kunnen we discriminatie effectief bestrijden?
    • Wat is de impact van airbnb en toerisme op de woningprijzen en leefbaarheid van buurten?
    • Welke jongeren hebben een grotere kans om het onderwijs zonder diploma te verlaten?
    • Wat is de relatie tussen digitalisering en arbeidskwaliteit?

Ontdek alle troeven van de VUB

Na je studie

Sociologen kom je overal tegen: bij overheidsorganisaties, in het sociaal werk, de cultuursector, in internationale organisaties, bij ngo’s, in de media, de politiek en het bedrijfsleven. Want je krijgt aan de VUB een opleiding die een scherpe blik op de wereld geeft, kritisch denkvermogen, de vaardigheid om complexe problemen te bestuderen én een scherpe pen.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht