Inleiding in de wetenschap van het licht voor hoogbegaafden

Fotonicadiploma VUB voor bollebozen

Wij willen de pers graag uitnodigen voor de diploma-uitreiking aan jongeren die de workshops fotonica – wetenschap van het licht – aan de Vrije universiteit hebben gevolgd. Op woensdag 26 november vindt de ceremonie plaats in de promotiezaal Aloïs Gerlo - D.2.01, op de campus Etterbeek. De deelnemers krijgen dan om 17u hun diploma uit handen van prof. Hugo Thienpont, het hoofd van het B-Phot team.

In oktober en november waren op verschillende woensdagnamiddagen zestien hoogbegaafde jongeren tussen 14 en 18 jaar oud te gast op de VUB. Ze werden tijdens labobezoeken en workshops ingeleid in de wetenschap van het licht door medewerkers van de onderzoeksgroep fotonica (B-Phot). Afgelopen woensdag 5 november trokken ze bijvoorbeeld naar het hypermoderne lichtlaboratorium van deze onderzoeksgroep in Gooik in Vlaams-Brabant. Ze bezochten onder andere de clean room en hoogtechnologische apparatuur in het labo.
De workshops zijn een initiatief van Bekina vzw en het expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel. De workshops vonden voor het eerst plaats in 2012 en willen jongeren met een grote honger naar wetenschap de kans geven om zich in een reeks woensdagnamiddagactiviteiten te verdiepen in een specifiek onderzoeksdomein.
Bekina
Bekina vzw is een vereniging voor kinderen en adolescenten die hoogbegaafd en/of uitzonderlijk getalenteerd en hun ouders, leerkrachten en opvoeders.
Wetenschapscommunicatie
Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel is verbonden aan de Erasmushogeschool en de Vrije Universiteit Brussel. Zij brengen wetenschappen, technologie en onderzoek tot bij het brede publiek. Op hun spiksplinternieuwe website kan je terecht voor een overzicht van hun activiteiten, maar ook voor nieuws door Brusselse onderzoekers voor de pers en voor het brede publiek. www.wtnschp.be
B-Phot
B-Phot is de interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de VUB die zich met fotonica bezighoudt. B-Phot is niet alleen baanbrekend op gebied van onderzoek, maar doet ook zeer actief aan wetenschapscommunicatie. De wetenschapsshow over fotonica lokt elk jaar meer dan 1000 leerlingen en leerkrachten naar de aula. Daarnaast is de Photonics Explorer Kit een begrip onder de Europese wetenschapsleerkrachten. B-Phot werd ook geselecteerd als het nationale contactpunt voor de viering van het internationaal jaar van het licht in 2015. www.b-phot.org/