logo

U bent hier

VUB-onderzoekster Damya Laoui verkozen tot baanbrekende innovator

Innovators Under 35

  

VUB-onderzoekster Damya Laoui is verkozen tot de hele selecte groep Innovators Under 35 Europe. Zij doet onderzoek naar dendritische cellen voor nieuwe immuuntherapieën tegen kanker.  Ook VUB-alumnus Felix Van De Maele is verkozen. Hij is medeoprichter en CEO van Collibra, een succesvolle spin-off van de Vrije Universiteit Brussel; een snelrijzende ster in data governance. Innovators Under 35 is een initiatief van het technologietijdschrift van het vermaarde Massachusetts Institute of Technology. Eerdere winnaars waren onder andere mede-oprichter van Spotify Daniel Ek en medeoprichter van Google Sergey Brin.

 

Jonge mensen barstensvol talent met de meest disruptieve technologische projecten: daar zoekt ‘s werelds oudste techniektijdschrift naar. Na meer dan duizend aanmeldingen, maanden werk en uren discussiëren, is de redactie van MIT Technology Review tot een Europese lijst gekomen en een lijst met 10 Belgische aanstormende innovatiepersoonlijkheden.

 

Kankerimmunotherapie

Damya Laoui is postdoctorale onderzoeker bij de Myeloid Cell Immunology, het lab aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoeksgroep richt zich op het gebruik van dendritische cellen om een nieuwe kankerimmunotherapie te ontwikkelen. Dendritische cellen zijn verantwoordelijk voor het activeren van het immuunsysteem. Laoui onderzoekt hoe specifieke soorten van deze cellen, afkomstig uit chirurgisch verwijderde tumoren, kunnen worden gebruikt om een patiënt te vaccineren zodat de groei van de tumor wordt vertraagd.

Het rapport stelt: “Hoewel de klinische toepassing van dit onderzoek nog steeds een weg is, heeft Laoui's aanpak het grote potentieel om kankerpatiënten over de hele wereld te helpen die niet kunnen profiteren van thans beschikbare therapeutische alternatieven.”

 

Big data

CEO van VUB-spin off Collibra, Felix Van de Maele, wordt geroemd omdat hij het belang van big data vroegtijdig inzag. “Acht jaar geleden begon Felix Van de Maele Collibra met één fundamenteel geloof in gedachten: die gegevens zijn de hoeksteen van alles.”  Vanuit haar vestiging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest profileert Collibra zich als een van de meest geavanceerde spelers op de markt.  Het werkplatform van Collibra is de enige in de markt die een globale visie en workflow koppelt in drie van de vijf sleuteldomeinen in data governance. Collibra werkt voor allerlei disciplines, van onderwijs naar financiële diensten aan de overheid, en bedient dagelijks honderden klanten.

 

 

Meer info

Damya Laoui en Felix Van De Maele worden op 20 juni in Brussel gelauwerd samen met acht andere Belgen: http://innovatorsunder35.com/belgium

http://www.innovatorsunder35.com/innovator/damya-laoui

http://www.innovatorsunder35.com/innovator/felix-van-de-maele

http://vubtechtransfer.be/medialibrary/Spin-off fiche_Collibra_2013.pdf

Perscontacten

Contacteer de perscontacten van de VUB

Mocht u er niet in slagen de gewenste contactpersoon te vinden, dan kunt u altijd contact opnemen met de persrelaties:
+(32) 473/96 41 37 
sicco.wittermans@vub.ac.be