logo

VUB Alumni - Een uniek netwerk, keer op keer

Dat de VUB over een uniek alumninetwerk beschikt mag ondertussen duidelijk zijn. Via deze weg willen we jullie kennis laten maken met de alumni die vanuit hun expertise, interesse of zin voor innovatie en entrepreneurship dit thema binnenstebuiten keerden. Zie je iemand die je interessant vindt? Connecteer op Linkedin en bouw je netwerk uit!

Katie Du Pont


Rechten - Diensthoofd Luchtvaartbeveiliging @ FOD mobiliteit & vervoer

Linkedin

Wie is Katie?

Als Diensthoofd Luchtvaartbeveiliging bij de FOD Mobiliteit en Vervoer combineer ik mijn passie voor beveiliging met een strikt juridisch kader. Op mijn 23 ben ik aan de VUB gestart als preventieadviseur niveau 1. Toen al richtte de VUB zich op mensen in het werkveld die hun werk combineren met een studie. Bijna twintig jaar later heb ik de VUB als werkstudent in de rechten beter leren kennen. Vaardigheden als positief-kritisch denken en het respecteren van andermans mening worden er hoog in het vaandel gedragen, wat het tot een inspirerende leeromgeving maakt.

Het is een goede zaak dat robotica en AI het takenpakket van mensen kunnen verlichten. Denk aan robotica die chirurgen helpen bij het uitvoeren van ingewikkelde operaties waarbij precisie voor een groot deel het succes bepaalt. Maar tot op welk niveau mag en kan men AI programmeren? Wat zijn de implicaties van zelflerende AI? Moeten we dit niet vastleggen in één of ander overkoepelend kader?

Tuan Anh Vu


Economie - Senior IT Strategic Project Lead @ FedEx Express Belgium International BVBA

Linkedin

Wie is Tuan?

Ik ben een Belg van Vietnamese afkomst. De 2 masterstudies aan de VUB waren meteen ook mijn eerste contacten met dit land. Dankzij mijn twee masterstudies heb ik veel kennis vergaard met betrekking tot economie, management, financiën en EU-aangelegenheden. De vooruitgang in ICT heeft onze samenleving radicaal veranderd en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Robotica en AI kunnen dan ook gezien worden als de voornaamste toekomsttrends.

De grootste uitdaging die beide ontwikkelingen met zich meebrengen, is het gevaar van een overrobotisering van onze samenleving. Dat zou kunnen leiden tot de teloorgang van menselijke interacties en traditionele waarden.

Christian Daems


Informatica - Zaakvoerder & Consultant @ Faces Of Content

Linkedin

Wie is Christian?

Ik ben zaakvoerder van Faces of Content en adviseer bedrijven over digitaal transformeren en innoveren. Technologische evoluties, hun toepassingen en impact op onze samenleving, economie en het bedrijfsleven weten me steeds te boeien. Ik kijk positief terug op mijn periode op de VUB. De nabijheid en bereikbaarheid tot het onderwijzend personeel heb ik ervaren als een grote plus.

Los van het feit dat innovatie, robotics & AI me oprecht interesseren, ben ik benieuwd naar toepassingen die ons leven en het bedrijfsleven kunnen optimaliseren. Wat houdt ons vandaag tegen om hier op het terrein onze kennis te versterken, zodat België en Europa frontrunner kunnen worden op dit terrein. De vooruitgang op dit gebied kan een positieve impact hebben op diverse domeinen, denk aan e-health, mobiliteit en big data.

Carl Pertry


Electrical Engineering - Director Business Development @ Nokia Bell NV

Linkedin

Wie is Carl?

Wat mij op dagdagelijkse basis bezig houdt? Een passie voor telecommunicatietechnologie en de wijze waarop die mens, maatschappij en bedrijf verbindt en zo de leefbaarheid op aarde vergroot. Mijn opleiding heeft een sleutelrol gespeeld gedurende mijn carrière. Mijn expertiseveld is eng verbonden met de telecommunicatiesector, waar robotica en AI reeds hun intrede gemaakt hebben.

Wat mij betreft is er geen tegenstelling tussen automatisering of robotiseren en werkgelegenheid. Ik geloof in een win-win. We moeten AI dan ook niet zien als een bedreiging voor de menselijke autonomie, maar als een alternatieve kijk op zaken die ons het een en het ander kan bijbrengen.

Joost Boerjan


Ingenieurswetenschappen - Zaakvoerder @ Owner Similar Dreams

Linkedin

Wie is Joost?

Vanuit mijn studies en professionele ervaring heb ik oog voor nieuwe technologieën en marketing. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar hoe andere mensen denken. Die honger naar inzicht is ongetwijfeld een souvenir die ik aan mijn opleiding heb overgehouden.

Wat robotica en AI betreft denk ik dat het belangrijk is om ons de vraag te stellen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de AI revolutie niet aan ons voorbijgaat.

Stéphanie Lacocque


Rechten - Account Manager Business Development Diamond @ Stad Antwerpen

Linkedin

Wie is Stephanie?

Ik werk voor het onderdeel Business en Innovatie binnen het departement Ondernemen en Stadsmarketing van de stad Antwerpen. De afgelopen 5 jaar mocht ik meewerken aan diverse opdrachten en projecten om de stad ondernemender, aantrekkelijker en aangenamer te maken voor bewoners, bedrijven, bezoekers en studenten. Als enige studente Latijn-Wiskunde in mijn Katholieke nonnenschool koos ik voor de VUB. Het bleek de beste keuze ooit voor de ontwikkeling van mijn identiteit. Ik leerde er omgaan met diversiteit en vrijheid en kon er proeven van de cultuur en de ruimte voor zelfontplooiing die Brussel te bieden heeft.

De toekomst is digitaal. Een cliché als een huis, maar zo ontzettend juist. Dat besef verklaart meteen ook mijn interesse voor Robotica en AI. Technologie en innovatie zullen vormgeven aan onze samenleving. Zonder beide staat ons een sombere toekomst te wachten.

Sophie Vande Velde


Economie - Supply Chain Development Manager @ Danone

Linkedin

Wie is Sophie?

Ik ben supply chain development manager bij Danone, wat inhoudt dat ik strategische- en innovatieprojecten binnen de supply chain leid voor de medische voeding.

Wat mij bezighoudt is hoe we mens en robot op een veilige manier kunnen laten samenwerken en hoe we omgaan met ethische bezwaren bij e-politie en militaire robots. Ook bij AI kan je dergelijke spanningsvelden aanduiden: waar ligt de verantwoordelijkheid bij foutieve conclusies en hoe gaan we om met het principe van onverklaarbaarheid, eens de AI slimmer is dan de mens.

Pieter Koens


Applied Economics - Corporate Finance Analyst @ Befimmo

Linkedin