De derdejaarsstudenten Criminologie voeren in groep kwalitatief onderzoek uit in opdracht van een werkveldpartner. Liggen er in jouw organisatie criminologische vraagstukken op tafel waarvoor geen budget of tijd is om deze te onderzoeken? Wij zijn nog op zoek naar werkveldpartners! 

Soetkin Daniels, Mira Nissen, Marie Stas en Linde Van Moll 

In opdracht van Utsopi, de Belgische belangenorganisatie voor sekswerkers die geleid wordt door sekswerkers, onderzochten vier studenten de mogelijkheden en moeilijkheden om een crisisopvang specifiek voor sekswerkers op te richten. Ze gingen in gesprek met drie hulpverleningsorganisaties die crisisopvang aanbieden aan hun doelgroepen (slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting, niet-begeleide minderjarigen en jonge migranten) en brachten de aanpak en uitdagingen van deze crisisopvangcentra in kaart. Op basis daarvan formuleerden ze adviezen. Het onderzoek maakte duidelijk dat de belangrijkste uitdagingen zich situeren op drie domeinen.  

Balans in groepsdynamiek

Ten eerste is het belangrijk om de doelgroep duidelijk te definiëren en de groepsdynamiek nauw te managen. Uit de interviews blijkt dat vooral een gebrek aan diversiteit kan zorgen voor spanningen tussen bewoners. Zo kan bijvoorbeeld een meerderheid van een bepaalde nationaliteit voor dominantie en spanningen zorgen. Er is dus nood aan een goede balans van verschillende cliëntprofielen (gender, nationaliteit, leeftijd, talen …).  

Evenwicht tussen privacy en autonomie 

Ten tweede moet de crisisopvang een goed evenwicht zoeken tussen de privacy van de bewoners enerzijds en hun autonomie anderzijds. Een crisisopvang heeft vaak als doelstelling om de bewoners op korte termijn rust en stabiliteit te bieden en op langere termijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid te bevorderen. Beide doelstellingen kunnen conflicteren doordat het adres van het opvangcentrum anoniem moet blijven en buitenstaanders niet welkom zijn. Op die manier is het voor bewoners een drempel om een eigen sociaal netwerk uit te bouwen.  

Multidisciplinaire samenwerkingen 

Tot slot is het belangrijk dat een crisisopvangcentrum de nodige professionele samenwerkingen uitbouwt met andere hulpverleningsorganisaties om enerzijds de nodige doorverwijzingen te bekomen en anderzijds de nodige begeleiding en nazorg te kunnen bieden. Samenwerkingen zijn dus een tweerichtingsverkeer en moeten verder ook multidisciplinair te zijn. De problematieken van de bewoners spelen zich namelijk af op verschillende niveaus waaronder sociaal, mentaal, financieel en medisch. 

Studenten Criminologie

"De echte kracht van verandering ligt in het luisteren naar de stemmen van sekswerkers zelf. Alleen door echt in gesprek te gaan en hun ervaringen te proberen begrijpen, kunnen we effectieve stappen zetten naar een volwaardige crisisopvang." 

Soetkin, Mira, Marie en Linde 

Werkveldpartners gezocht

Liggen er in jouw organisatie criminologische vraagstukken op tafel waarvoor geen budget of tijd is om deze te onderzoeken? Wij zijn nog op zoek naar werkveldpartners!  

Tijdens het eerste semester gaan onze studenten in groepjes van vier aan de slag met een kwalitatieve onderzoeksvraag en schrijven hierrond een onderzoekspaper met hun bevindingen en adviezen. Op die manier kunnen zij alvast eens proeven van het criminologische werkveld én kan jij leren uit de resultaten die ze jou presenteren! 

Interesse? Graag meer info? Contacteer het onderwijsteam! 

Pia.struyf@vub.be en Yana.audrey.demeyere@vub.be