Biologie

Vraag je je wel eens af hoeveel diersoorten er verdwijnen voordat ze ontdekt worden?Of wil je zelf nieuwe soorten ontdekken?Ben je gefascineerd door DNA? Hoe het de ontwikkeling van een cel tot een complex organisme bepaalt? En hoe het miljarden jaren evolutie heeft gestuurd? Wil je je bijdrage leveren tot natuurbeheer en duurzame ontwikkeling?Heb je de ambitie om te helpen bij het bestrijden van kanker, slaapziekte of antibioticaresistentie?

Download de brochure

Studenten vertellen

“Leren denken op een systematische, wetenschappelijke manier”

Leeftijd

50 jaar.

Diploma’s behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Licentiate Dierkundige wetenschappen en Aggregatie Hoger secundair onderwijs.

Beroep

Directeur Communicatie en Programma’s van UNICEF België.

Eerste job na het behalen van mijn diploma

Na het behalen van mijn diploma heb ik 3 jaar onderzoek gedaan in het kader van een IWONL - beurs (gedragsonderzoek). Nadien ben ik bij het Wereld Natuur Fonds beginnen werken.

Meest opmerkelijke studententijdmoment

De excursies in 1ste licentie, tijdens dewelke we o.a. de stranden van Wimereux onveilig maakten, maar vooral leeg plunderden.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Ik heb leren denken op de Vrije Universiteit Brussel, op een systematische, wetenschappelijke manier. Mijn sterkste eigenschap in mijn professioneel leven.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Ik wilde in tweede licentie absoluut aan gedragsonderzoek doen en het liefst op gedomesticeerde dieren. Er was geen promotor beschikbaar, maar ik heb koppig doorgezet en heb dan vier jaar onder leiding van Prof. Sevenster van de Universiteit van Leiden het gedrag van hoenders (kippen) kunnen bestuderen en de evolutie ervan in functie van de voor hen beschikbare ruimte. Dat allemaal in de tuin van een huis waarvan de Vrije Universiteit Brussel eigenaar was, met zelfgemaakte rennen en een observatiepost... Zoveel jaar later, kijken de mensen me nog raar aan als ik zeg dat ik het gedrag van kippen heb bestudeerd.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

De oprichting van Child Focus, het Europees Centrum voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite kinderen, in 1997. Een boeiende, leerrijke tijd en een ommezwaai in mijn carrière: van het natuur - en milieubehoud (Wereld Natuur Fonds) naar het welzijn en de bescherming van kinderen.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Een ‘black out’ als jonge woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds tijdens een tv- uitzending die verondersteld was in een keer opgenomen te worden en door mijn fout onderbroken moest worden.

Mooiste persoonlijk moment

Ongetwijfeld de geboorte van mijn dochter in 1983 en dan van mijn zoon in 1987.

Favoriete vrije tijdverdrijf

Ik lees graag, maar heb er weinig tijd voor, meestal haal ik mijn schade tijdens de zomervakantie in. Ik ga graag naar de film, ben graag in de tuin bezig en breng graag tijd door met vrienden.

De droom die ik nog wil nastreven

Ooit naar Antarctica gaan en het liefst niet als toerist, maar om er iets nuttigs te doen.

Studeren in Brussel is...

Studeren in een bruisende stad waar mensen van tientallen verschillende nationaliteiten en die tientallen verschillende talen spreken beter naast elkaar leven dan wat men soms wil doen uitschijnen.

(Interview 21 februari 2008)

Biologie is zo veel meer dan de wetenschap van plantjes en beestjes! Het is de wetenschap van het leven, gaande van een eicel en een zaadcel tot een volwassen mens. Van de vogels in de lucht tot de vissen in de zee. Van kleine microscopische cellen tot de reuzenpijlinktvis. Biologie blijft me verrassen.

En de VUB is een ideale leeromgeving: de klassen zijn niet te groot, wat zorgt voor goed contact tussen de studenten, professoren en assistenten. Ook de excursies, het veldwerk zoals biologen het noemen, in binnen- en buitenland zorgen voor een goede sfeer. Dus niet twijfelen, gewoon doen!

Het was dus voor niemand een verrassing dat ik biologie ging studeren. Ik kies voor de Vrije Universiteit Brussel vanwege de positieve stimulerende atmosfeer. De kleine klassen zorgen voor een goed contact tussen de studenten, maar ook voor een goede verstandhouding met de assistenten en professoren. Daarnaast heb je veel contact tussen verschillende studierichtingen, zeker als je op kot zit. Onder begeleiding van de professoren en assistenten worden er elk studiejaar excursies georganiseerd in een grote verscheidenheid aan biotopen zowel in binnen- als buitenland. Je leert hoe mensen op het veld werken en hoe vindingrijk ze soms moeten zijn om hun doelen te kunnen realiseren.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Engels is in dat wereldje dé voertaal, en een prima kennis van Engels biologisch jargon is onmisbaar als je een loopbaan in het buitenland wil uitstippelen. Of zo’n verblijf in het buitenland in je smaak valt, kan je tijdens je studies al testen met een Erasmuservaring in Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal of Spanje.

Op de VUB heb je de optie om je masterprogramma naar keuze in het Engels te volgen, wat de ideale voorbereiding is op een onderzoekscarrière. Engels is immers niet alleen de meest gangbare taal in de wetenschappelijke wereld, het is ook onmisbaar als je een deel van je loopbaan wil uitstippelen in het buitenland.

Biologie aan de VUB: uitmuntendheid in het hart van Europa

Een (master)diploma in de Biologie, behaald aan de VUB, opent daarbij niet alleen deuren op de arbeidsmarkt, de bijkomende opleiding laat je ook toe om je verder te specialiseren in het domein van je interesse, zonder het multi-disciplinaire karakter van hedendaagse biologie te verwaarlozen. Bovendien kan je een deel van je programma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen.

Praktijk in de vingers

Ook tijdens je opleiding zelf doe je heel wat (internationale) praktijkervaring op, zowel in onderzoekslaboratoria als in het veld. Ecologische excursies in België, in het buitenland (Noord-Frankrijk en Zuid-Europa) en eventueel zelfs op de zee verruimen reeds vanaf het eerste bachelorjaar je horizon.

Je kan een deel van je programma in het buitenland volgen via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om een semester te studeren aan een Europese universiteit, ofwel doe je je masterproef (tweede masterjaar) of het veldwerk voor je masterproef in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een verblijf in het buitenland.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmus-uitwisseling naar:

Italië
Oostenrijk
Portugal
Spanje

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer  je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Heb jij, of je ouders, vragen over de jobuitwegen die een opleiding Biologie je te bieden heeft? Neem dan even een kijkje bij jobuitwegen, of download de brochure Gezocht: gebiologeerde ontdekkingsreizigers.

Het is een vaakgehoorde misvatting dat je met een Masterdiploma in de Biologie weinig succes hebt op de arbeidsmarkt. Of dat je praktisch zeker in het onderwijs terecht komt. Niets is minder waar. Uit een enquête blijkt dat meer dan 80% van onze alumni zonder veel moeilijkheden werk vindt. Je vind ze grotendeels terug in de volgende sectoren:

Onderzoek

Het grootste deel van de afgestudeerde biologen begint zijn/haar loopbaan als onderzoeker. In de eerste plaats kan dit aan een universiteit, bv. door het aanvangen van een doctoraat. Biologen worden ook aangesteld in klinische laboratoria (ziekenhuizen), musea, onderzoeksinstellingen (bv. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Instituut voor Tropsiche Geneeskunde) en biotechnologische of farmaceutische bedrijven. Informatie over de onderzoeksgroepen van de Vakgroep Biologie vind je hier.

Milieubeleid, natuurbeheer en educatie

Een groot aantal biologen komt ook in beleidsfuncties terecht. Zo zijn biologen op gemeentelijk, provinciaal, federaal en Europees niveau actief betrokken in het milieubeleid. Ook nationale parken en natuurreservaten doen beroep op biologen voor beheer, advies en educatie van bezoekers.

Onderwijs

Wil je toch je passie en enthousiasme voor biologie doorgeven aan een volgende generatie, dan kan dat natuurlijk ook. Ongeveer 13-14% van de afstuderende biologen kiest ervoor om voor de klas te staan. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als aan een hogeschool.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Naast “Master of Science in de Biologie” kan je je met een bachelordiploma in de Biologie op de VUB ook doorstromen naar de opleiding  “Master of Marine and Lacustrine Science and Management ”:

Oceans and Lakes (EN)

Dit Masterprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Het programma richt zich op studenten uit de hele wereld en verstrekt diepgaande kennis in de diversiteit en complexiteit van het leven in oceanen, meren en estuaria. Naast fundamentele wetenschap wordt de nadruk gelegd op multidisciplinair onderzoek en natuurbeheer. Neem een kijkje op de website.

Ook andere masterprogramma’s zijn mogelijk. Met je Bachelordiploma in de Biologie kan je de volgende Engelstalige masterprogramma’s volgen, georganiseerd door andere vakgroepen:

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Opleidingssecretariaat Biologie

biologie@vub.ac.be

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be