Biologie

Vraag je je wel eens af hoeveel diersoorten er verdwijnen voordat ze ontdekt worden?Of wil je zelf nieuwe soorten ontdekken?Ben je gefascineerd door DNA? Hoe het de ontwikkeling van een cel tot een complex organisme bepaalt? En hoe het miljarden jaren evolutie heeft gestuurd? Wil je je bijdrage leveren tot natuurbeheer en duurzame ontwikkeling?Heb je de ambitie om te helpen bij het bestrijden van kanker, slaapziekte of antibioticaresistentie?

Download de brochure

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Engels is in dat wereldje dé voertaal, en een prima kennis van Engels biologisch jargon is onmisbaar als je een loopbaan in het buitenland wil uitstippelen. Of zo’n verblijf in het buitenland in je smaak valt, kan je tijdens je studies al testen met een Erasmuservaring in Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal of Spanje.

Op de VUB heb je de optie om je masterprogramma naar keuze in het Engels te volgen, wat de ideale voorbereiding is op een onderzoekscarrière. Engels is immers niet alleen de meest gangbare taal in de wetenschappelijke wereld, het is ook onmisbaar als je een deel van je loopbaan wil uitstippelen in het buitenland.

Biologie aan de VUB: uitmuntendheid in het hart van Europa

Een (master)diploma in de Biologie, behaald aan de VUB, opent daarbij niet alleen deuren op de arbeidsmarkt, de bijkomende opleiding laat je ook toe om je verder te specialiseren in het domein van je interesse, zonder het multi-disciplinaire karakter van hedendaagse biologie te verwaarlozen. Bovendien kan je een deel van je programma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen.

Praktijk in de vingers

Ook tijdens je opleiding zelf doe je heel wat (internationale) praktijkervaring op, zowel in onderzoekslaboratoria als in het veld. Ecologische excursies in België, in het buitenland (Noord-Frankrijk en Zuid-Europa) en eventueel zelfs op de zee verruimen reeds vanaf het eerste bachelorjaar je horizon.

Je kan een deel van je programma in het buitenland volgen via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om een semester te studeren aan een Europese universiteit, ofwel doe je je masterproef (tweede masterjaar) of het veldwerk voor je masterproef in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een verblijf in het buitenland.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmus-uitwisseling naar:

Italië
Oostenrijk
Portugal
Spanje

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer  je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Heb jij, of je ouders, vragen over de jobuitwegen die een opleiding Biologie je te bieden heeft? Neem dan even een kijkje bij jobuitwegen, of download de brochure Gezocht: gebiologeerde ontdekkingsreizigers.

Het is een vaakgehoorde misvatting dat je met een Masterdiploma in de Biologie weinig succes hebt op de arbeidsmarkt. Of dat je praktisch zeker in het onderwijs terecht komt. Niets is minder waar. Uit een enquête blijkt dat meer dan 80% van onze alumni zonder veel moeilijkheden werk vindt. Je vind ze grotendeels terug in de volgende sectoren:

Onderzoek

Het grootste deel van de afgestudeerde biologen begint zijn/haar loopbaan als onderzoeker. In de eerste plaats kan dit aan een universiteit, bv. door het aanvangen van een doctoraat. Biologen worden ook aangesteld in klinische laboratoria (ziekenhuizen), musea, onderzoeksinstellingen (bv. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Instituut voor Tropsiche Geneeskunde) en biotechnologische of farmaceutische bedrijven. Informatie over de onderzoeksgroepen van de Vakgroep Biologie vind je hier.

Milieubeleid, natuurbeheer en educatie

Een groot aantal biologen komt ook in beleidsfuncties terecht. Zo zijn biologen op gemeentelijk, provinciaal, federaal en Europees niveau actief betrokken in het milieubeleid. Ook nationale parken en natuurreservaten doen beroep op biologen voor beheer, advies en educatie van bezoekers.

Onderwijs

Wil je toch je passie en enthousiasme voor biologie doorgeven aan een volgende generatie, dan kan dat natuurlijk ook. Ongeveer 13-14% van de afstuderende biologen kiest ervoor om voor de klas te staan. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als aan een hogeschool.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Naast “Master of Science in de Biologie” kan je je met een bachelordiploma in de Biologie op de VUB ook doorstromen naar de opleiding  “Master of Marine and Lacustrine Science and Management ”:

Oceans and Lakes (EN)

Dit Masterprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Het programma richt zich op studenten uit de hele wereld en verstrekt diepgaande kennis in de diversiteit en complexiteit van het leven in oceanen, meren en estuaria. Naast fundamentele wetenschap wordt de nadruk gelegd op multidisciplinair onderzoek en natuurbeheer. Neem een kijkje op de website.

Ook andere masterprogramma’s zijn mogelijk. Met je Bachelordiploma in de Biologie kan je de volgende Engelstalige masterprogramma’s volgen, georganiseerd door andere vakgroepen:

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Opleidingssecretariaat Biologie

biologie@vub.ac.be

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be