Computerwetenschappen

Wil je kennis en inzicht krijgen in wetenschappelijke technieken, principes en methoden voor het ontwikkelen van software? Wil je kennis en inzicht krijgen in hulpmiddelen nodig om complexe software te ontwikkelen en te onderhouden? Wil je weten met welke technische, menselijke, financiële en maatschappelijke aspecten men rekening moet houden bij het ontwikkelen van software? Wil je leren nagaan dat software doet wat ze moet doen? Wil je ‘veilige’ software die persoonlijke informatie beschermt tegen misbruik leren ontwikkelen? Wil je bestuderen hoe we software intelligent kunnen maken, zodat die leert wat je voorkeuren zijn en zich daaraan aanpast? Wil je software maken die ook op de kleinste toestellen past? Wil je software verspreid over verschillende computers laten samenwerken? Wil je zelf creatief zijn en innovatieve software ontwikkelen?

Download de brochure

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Overstijg je grenzen

We leren je niet alleen over de grenzen van je specialisatie of je vakgebied heen te stijgen: je kan ook over de grenzen van Vlaanderen heen stijgen door een semester lang aan een buitenlandse universiteit, bv. in Duitsland, Spanje, Zweden of Zwitserland te gaan studeren.

Uitwisselingsmogelijkheden

Binnen de opleiding Computerwetenschappen kan je op Erasmus-uitwisseling naar:

Duitsland
Spanje
Zweden
Zwitserland

Ook buiten Europa zijn er heel wat mogelijkheden. Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Vraag steeds groter dan aanbod

De vraag naar hooggeschoolde informatici is nog steeds groter dan het aanbod. De Belgische economie heeft een grote nood aan informatici. Er zijn nog steeds vacatures die maandenlang openstaan of zelfs oningevuld blijven. Met een universitair diploma Computerwetenschappen of Toegepaste Informatica kun je alle kanten op. Je kunt uiteraard werken in één van de vele softwarebedrijven, maar ook in de informatica-afdeling van bedrijven waarvan de kerntaken zich niet in de informatica bevinden zoals banken, verzekeringen, de industriële sector, gezondheidszorg, transport, overheidsdiensten...

In je eigen zaak, voor de klas of in het onderzoek

Ook een eigen zaak opstarten behoort tot de mogelijkheden en uiteraard kun je ook gaan lesgeven zowel in het reguliere onderwijs (secundair en hoger onderwijs) als in het bedrijfsleven. Tenslotte kan je fundamenteel of toepassingsgericht onderzoek verrichten en werken aan een doctoraat.

Enkele functies van een universitair geschoolde informaticus:

  • De ICT-architect tekent de technische en functionele structuur van een softwareoplossing uit. Dit is te vergelijken met het werk van een bouwkundig architect, die de technische en de functionele structuur van een gebouw uittekent.
  • De ICT-analist bestudeert tijdens de voorstudie van een informaticaproject de bedrijfsbehoeften en zet deze om in een plan voor een concrete oplossing, inclusief een raming van de benodigde inspanningen en kosten. Vaak assisteert hij de ICTarchitect.
  • De ICT-consultant zoekt ICT-oplossingen voor problemen bij bedrijven, verheidsinstellingen, organisaties, etc. Hij identificeert en definieert mogelijkheden om (bedrijfs)processen te vereenvoudigen en te verbeteren. Hij analyseert problemen en stelt oplossingen voor.
  • De softwareontwerper vertaalt de plannen van de ICT-architect en de analist in een concreet softwareontwerp dat vervolgens kan worden gerealiseerd door de programmeurs.
  • De projectmanager is verantwoordelijk voor de algemene opvolging van een project. Hij zorgt voor de administratie, onderhoudt contact met de klant en de leveranciers en ziet er op toe dat de projectmedewerkers lastenboek en deadlines respecteren.
  • Een onderzoeker in de computerwetenschappen draagt bij tot de vooruitgang van het vakgebied zelf. Het vakgebied is nog in volle ontwikkeling en er is geen gebrek aan uitdagingen. Als onderzoeker kan men aan de slag op een universiteit, een onderzoeksinstituut of een bedrijf.
  • De webspecialist bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt nieuwe webtoepassingen of nieuwe versies van bestaande websites en webtoepassingen. Het kan hierbij gaan om internet- en intranetsites, webportalen, mobiele toepassingen, e-commerce systemen, e-government systemen, e-learning systemen, entertainment...
  • De databasemanager ontwerpt en beheert databanken. Hij waakt hierbij over de efficiëntie en de veiligheid van de gegevens.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Het bachelordiploma in de Computerwetenschappen is een volwaardig diploma waarmee je op de arbeidsmarkt terecht kan, maar het is vooral een perfecte basis om door te stromen naar één van de aangeboden computerwetenschappelijke masteropleidingen.

Maar ook daarrna kan je nog verder studeren. Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be