Fysica en Sterrenkunde

Ben je geïnteresseerd in theoretisch en/of experimenteel onderzoek naar elementaire deeltjes, sterren en het heelal? Wil je tijdens je opleiding geregeld lezingen kunnen bijwonen van Nobelprijswinnaars en andere internationale toponderzoekers? Wil je actief meewerken aan de nieuwste experimenten in het CERN of op de Zuidpool? Ambieer je een loopbaan aan de universiteit, in de industrie of het bankwezen, in de medische sector of in het onderwijs

Download de brochure

Studenten vertellen

“Wiskunde is fantastisch!”

Na een reeds indrukwekkend carrière kwam Prof. Ingrid Daubechies terug naar de Vrije Universiteit Brussel om voor de Francqui- leerstoel nog een tijdje aan haar alma te vertoeven. Om jongeren uit het secundair onderwijs de charmes van wiskunde te laten ontdekken, kwam ze op het idee een wedstrijd te organiseren: de Wiskunnend Wiske Wedstrijd.

Zo’n 110 klassen vanaf het vierde leerjaar schreven zich in om een aantal non-traditionele wiskundige opdrachten op te lossen. De besten onder hen mochten op 14 maart deelnemen aan de finale op de campus Etterbeek. Waarom 14 maart? Omdat het dan pi-dag is, een hoogdag voor alle wiskundigen. De winnende klassen gingen ’s avonds met prachtige prijzen naar huis.

Problemen oplossen puur met je hersenen

“Wiskunde kan zo boeiend zijn, als het maar op een levendige manier onderwezen wordt. Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht. Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?

CERN is het grootste onderzoekscentrum voor elementaire deeltjes ter wereld en is gevestigd in Genève. Als bachelorstudent in de fysica hoor je vaak over dit gigantisch complex, maar het zelf eens zien is pas uniek. Zoals de enorme CMS-detector en overal bordjes en gevarensymbolen waarop staat: Danger! Radioactive: 40 μ Sv/h.! Het CLIC-experiment was heel interessant en bovendien grappig om te zien hoe chaotisch wetenschappers te werk gaan. Een heel leuke reis en we mogen zeker de vrije momenten niet vergeten waarbij je je medestudenten beter leert kennen.

Wat doet een klinisch stralingsfysicus op een doorsnee dag?

Ik ben er, samen met een multidisciplinair team, voor verantwoordelijk dat de bestralingen van oncologische patiënten zo correct, veilig en efficiënt mogelijk gebeuren. Concreet behandel ik de modellering en kalibratie van de toestellen en sta ik in voor de veiligheids- en kwaliteitscontroles. Daarnaast maak ik klinische
dosimetrische planningen en sta ik in voor het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe bestralingstechnieken. Ik werk in een zeer modern centrum waar de laatste technologieen, dikwijls wereldprimeurs, aanwezig zijn. Hierdoor is een groot deel van het werk innovatief onderzoek.

Wat is het leukste aan je job?

In mijn job is er nooit sprake van routine. Elke dag, elke patiënt en elk project is anders. De combinatie tussen het bezig zijn met patiënten en het technisch-fysische aspect in een zeer divers team (verpleegkundigen, artsen, chirurgen, ingenieurs, IT) maakt het heel boeiend. Het mooie aan het onderzoek waarmee wij bezig zijn is dat er altijd een zeer directe link met de kliniek is: onze
onderzoeksresultaten bepalen mee hoe patiënten behandeld gaan worden.

Welke competenties/kennis hebben je studies bijgebracht die je nu nog benut?

Radiotherapie is een domein waarin dikwijls compromissen moeten gemaakt worden, bijvoorbeeld tussen genezing en neveneffecten, en er moet geïmproviseerd worden zoals bij pannes of problemen. Vandaag kan ik bezig zijn met het opzetten van een netwerk om medische beelden door te sturen en te stockeren, morgen zit ik tussen de statistische modellen en overmorgen kan ik
experimentele metingen aan het doen zijn, terwijl het klinisch werk doorloopt. Mijn opleiding Fysica was eveneens zeer divers, met verschillende onderdelen die toch verbonden waren, en dat allemaal overgoten met een licht chaotisch VUB-sausje. Ook de lessen in kleine groepen, waardoor samenwerken vanzelfsprekend werd, hebben me voorbereid op het werk in een multisiciplinair
team.

Welke droom wil je nog nastreven?

Ik zou graag mijn doctoraat afmaken op een manier die toelaat gezin en werk te blijven combineren. En natuurlijk hoop ik met mijn onderzoek iets bij te dragen aan de strijd tegen kanker.

Andere nuttige info voor jongeren die studiekeuze moeten maken?

Fysica is een studierichting voor durvers. Mensen die een technische, wetenschappelijke opleiding willen volgen zonder in het keurslijf van de-ingenieur-met-de-bedrijfswagen-meer-manager-dan-wetenschapper- is ter vervallen. Dit wil zeggen dat ze onzekerheid niet schuwen, niet weten waar of wanneer ze zullen uitkomen maar toch genieten van de weg die ze volgen.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

De vakgebieden fysica en sterrenkunde zijn van nature uit zeer internationaal: de creatie en disseminatie van de kennis gebeurt reeds sinds generaties in internationale samenwerkingsverbanden.

De vakgroep Fysica wil studenten dan ook sterk aanmoedigen mobiel te zijn, liefst door een deel van de studietijd in het buitenland door te brengen. De flexibiliteit van het programma en het feit dat er bijna geen verplichte vakken geroosterd staan in het tweede semester van BA3 faciliteren een Erasmusverblijf in het buitenland. Ook tijdens je Master zijn heb je de mogelijkheid om een semester naar het buitenland te trekken.

Je kan op Erasmus-uitwisseling naar volgende bestemmingen:

Frankrijk
Nederland
Spanje
Zweden

Ook buiten Europa zijn er nog een resem mogelijkheden. Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Fysici en sterrenkundigen van de Vrije Universiteit Brussel hebben een veelzijdige, parate kennis opgebouwd en bruikbare vaardigheden verworven waardoor ze zonder moeite een job vinden in de meest diverse sectoren.

Van onderzoek tot industrie

Vele afgestudeerden komen in het wetenschappelijk onderzoek terecht. Zowel in het binnen- als in het buitenland werken onze alumni mee aan de nieuwste wetenschappelijke
ontwikkelingen.

Maar ook in de industrie zijn fysici zeer gegeerd. Door hun brede basis in modelleren, statistiek, informatica en problem-solving worden zij vaak ingezet voor onderzoek en ontwikkeling.

In het bank- en verzekeringswezen werken ook talrijke mensen met een fysicaopleiding. Hier werken zij onder andere rond risicoanalyse en de modellering van de financiële markten.

Aan de slag in het onderwijs

Met de minor Onderwijs kan je leerkracht in het secundair en/of hoger onderwijs worden. Er is een grote nood aan leerkrachten die hun passie voor de fysica doorgeven aan de volgende generatie wetenschappers.

Lees de getuigenissen van een aantal alumni!

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Door in het flexibel gedeelte van de bacheloropleiding bepaalde opleidingsonderdelen uit de ingenieursopleiding te kiezen, kan je na je bacheloropleiding Fysica en Sterrenkunde ook een master volgen in de Ingenieurswetenschappen: Fotonica of de Biomedische Ingeniuerstechnieken.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be