Fysica en Sterrenkunde

Ben je geïnteresseerd in theoretisch en/of experimenteel onderzoek naar elementaire deeltjes, sterren en het heelal? Wil je tijdens je opleiding geregeld lezingen kunnen bijwonen van Nobelprijswinnaars en andere internationale toponderzoekers? Wil je actief meewerken aan de nieuwste experimenten in het CERN of op de Zuidpool? Ambieer je een loopbaan aan de universiteit, in de industrie of het bankwezen, in de medische sector of in het onderwijs

Download de brochure

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

De vakgebieden fysica en sterrenkunde zijn van nature uit zeer internationaal: de creatie en disseminatie van de kennis gebeurt reeds sinds generaties in internationale samenwerkingsverbanden.

De vakgroep Fysica wil studenten dan ook sterk aanmoedigen mobiel te zijn, liefst door een deel van de studietijd in het buitenland door te brengen. De flexibiliteit van het programma en het feit dat er bijna geen verplichte vakken geroosterd staan in het tweede semester van BA3 faciliteren een Erasmusverblijf in het buitenland. Ook tijdens je Master zijn heb je de mogelijkheid om een semester naar het buitenland te trekken.

Je kan op Erasmus-uitwisseling naar volgende bestemmingen:

Frankrijk
Nederland
Spanje
Zweden

Ook buiten Europa zijn er nog een resem mogelijkheden. Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Fysici en sterrenkundigen van de Vrije Universiteit Brussel hebben een veelzijdige, parate kennis opgebouwd en bruikbare vaardigheden verworven waardoor ze zonder moeite een job vinden in de meest diverse sectoren.

Van onderzoek tot industrie

Vele afgestudeerden komen in het wetenschappelijk onderzoek terecht. Zowel in het binnen- als in het buitenland werken onze alumni mee aan de nieuwste wetenschappelijke
ontwikkelingen.

Maar ook in de industrie zijn fysici zeer gegeerd. Door hun brede basis in modelleren, statistiek, informatica en problem-solving worden zij vaak ingezet voor onderzoek en ontwikkeling.

In het bank- en verzekeringswezen werken ook talrijke mensen met een fysicaopleiding. Hier werken zij onder andere rond risicoanalyse en de modellering van de financiële markten.

Aan de slag in het onderwijs

Met de minor Onderwijs kan je leerkracht in het secundair en/of hoger onderwijs worden. Er is een grote nood aan leerkrachten die hun passie voor de fysica doorgeven aan de volgende generatie wetenschappers.

Lees de getuigenissen van een aantal alumni!

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Door in het flexibel gedeelte van de bacheloropleiding bepaalde opleidingsonderdelen uit de ingenieursopleiding te kiezen, kan je na je bacheloropleiding Fysica en Sterrenkunde ook een master volgen in de Ingenieurswetenschappen: Fotonica of de Biomedische Ingeniuerstechnieken.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be