Geografie

Ben je geboeid door de interactie tussen mens en milieu?Wil je meewerken aan onderzoek rond actuele milieuthema’s zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie en impact van stedelijke ontwikkeling op de omgeving?Zoek je inzicht in maatschappelijke processen met een uitgesproken ruimtelijk karakter, zoals globalisering, mobiliteit van mensen en diensten en vestigingsgedrag van bedrijven?Zou je graag een actieve rol spelen in het ruimtelijk beleid en bijdragen tot een duurzaam gebruik van de ruimte?

Download de brochure

Studenten vertellen

In de geografie krijg je aanvankelijk een gevarieerd en breed programma voorgeschoteld. De eerste jaren zijn een uitgebreide verkenningsfase waarin je ruim de tijd krijgt om te ontdekken wat je later echt wilt doen. Vanaf het derde jaar kies je meer je eigen weg.

Je komt terecht in een gezellige groep waar de sfeer vanaf dag één goed zit. Het contact met de proffen en assistenten is heel persoonlijk en iedereen staat paraat om je te helpen slagen. Praktische vakken worden afgewisseld met meer theoretische cursussen.

Elk jaar ga je een week op excursie. Voor sociale geografie trek je naar een stad (Berlijn, Barcelona, Lissabon, Manchester...), voor fysische geografie naar de Normandische kust, de Ardeche, de Alpen, Zuid-Spanje…

Geografie heeft ook een eigen studentenkring: de BAK (Brusselse Aardrijkskunde Kring). Die helpt je om je nog beter thuis te voelen en om kennis te maken met het studentenleven!

"De eerste keer buiten Europa was een overweldigende ervaring"

Eerste job na het behalen van mijn diploma

Tijdens mijn laatste jaar Vrijetijdsmanagement ben ik begonnen als weervrouw op de VRT. Na vijf jaar was ik uitgekeken op het weerbericht.

Meest opmerkelijke studententijdmoment

De excursie in eerste licentie naar de Ardèche. Interessante geografische verschijnselen bestudeerd. En samen met een heerlijke bende hilarische avonden beleefd.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Tolerant denken en jezelf in vraag blijven stellen.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Voor mijn thesis over de sloppenwijken in Bangkok kreeg ik van mijn promotor prof. Walter Delannoy de kans om daar vijf weken lang terreinwerk te verrichten. Mijn moeder was tegen, maar ik heb doorgezet. Het was de eerste keer dat ik buiten Europa kwam en het was een overweldigende ervaring.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Dat ik vorig jaar opnieuw gevraagd werd om voor de tweede keer de zwangere VRT-weervrouw te vervangen, vond ik toch wel erg aangenaam.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Ik heb een slecht geheugen voor die dingen. Positief denken is mijn motto.

Mooiste persoonlijk moment

Een trekking in Nepal. Dat je dan slaapt op een houten plank tussen de kippen, op plaatsen komt waar je alleen maar kan geraken door zelf te stappen en af en toe eens flink af te zien, dat zorgt voor indrukken die je nooit meer vergeet.

Favoriete vrije tijdverblijf

Skiën met mijn twee zonen, mijn man, familie en vrienden in mijn favoriete gebied in de Alpen, waar je nog hier en daar het gevoel kan hebben dat je helemaal alleen bent met de natuur. En thuis ga ik graag naar een stevig concert in de AB.

De droom die ik nog wil nastreven

Een lange tijd op wereldreis gaan, met focus op het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Studeren in Brussel is…

als mens en niet als nummer behandeld worden.

(Interview 10 april 2008)

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

De wijde wereld in

Als geografiestudent volg je niet alleen hoor-en werkcolleges. Ieder jaar vertrek je meermaals op excursie. We bezoeken niet alleen fysisch geografisch interessante gebieden zoals de Alpen, Noord-Franse kust, Frans Centraal Massief (onder andere vanwege vulkanisme), maar ook grote steden zoals Berlijn, Parijs, Barcelona en Londen. Tijdens de excursies merk je pas echt wat het is om aan de VUB te studeren: indivuele begeleiding, direct contact met je proffen en assistenten. Excursies blijken niet alleen onvergetelijke herinneringen uit je studententijd te zijn, maar het zijn ook uitstekende gelegenheden om je theoretische kennis toe te passen. Meteen de reden waarom terreinwerk en excursies zo’n grote plaats innemen aan de VUB, al van het eerste jaar.

Smaken de buitenlandse excursies naar meer? Denk dan eens aan steden als Parijs, Utrecht, Wenen en Stockholm: hier kun je vanaf je derde bachelorjaar naar toe op Erasmusuitwisseling. Voorts zijn er ook een hele rits andere mogelijkheden om op uitwisseling te gaan voor studie, thesis of stage, zowel binnen als buiten Europa.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmusuitwisseling naar:

België
Frankrijk
Nederland
Oostenrijk
Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

De toenemende belangstelling voor het milieu, de groeiende bezorgdheid omtrent stedelijke ontwikkeling en sociale ongelijkheid, de ruimtelijke planning en de recente toepassingen van digitale cartografie en geo-IT bieden geografen tal van tewerkstellingsmogelijkheden.

Milieu, planning, cartografie...

Afgestudeerde geografen gaan vandaag voornamelijk aan de slag in overheidsinstellingen en privébedrijven waar milieu- en planningsvraagstukken centraal staan, maar ook in de cartografische sector die sinds de ontwikkeling van geautomatiseerde systemen voor ruimtelijk informatiebeheer (GIS) een alsmaar groeiende afzetmarkt voor jonge geografen vormt. Een belangrijk deel van de afgestudeerden komt ook terecht in het onderwijs en in het onderzoek.

Werken aan een geïntegreerd milieubeleid

Als fysisch geograaf kan je aan de slag in uiteenlopende sectoren die betrokken zijn bij het uittekenen en het uitvoeren van een geïntegreerd milieubeleid. Je vervult ofwel een coördinerende ofwel een technische functie in overheidsdiensten of privéstudiebureaus. Fysisch geografen vinden ook hun weg in het global change onderzoek en in de weersvoorspelling.

Vorm geven aan ruimtelijk en stedelijk beleid

Als stadsgeograaf ben je uitstekend geplaatst om voor de overheid te werken waar je het ruimtelijk en stedelijk beleid mee vorm kan geven. Je kan ook terecht in de privésector waar je kennis aangewend wordt voor o.a. marketingdoeleinden of onderzoek. Er is eveneens een steeds groter wordende groep van semi-publieke instellingen en stedelijke vzw’s die actief zijn op het terrein van economische, sociale en culturele actie en programmatie (o.a. stadsprojecten, wijkontwikkelingsprojecten, ...) waar je met je expertise terecht kan.

Cartografie of toegepast ruimtelijk onderzoek?

Als geo-informatiedeskundige kan je aan de slag in de cartografische wereld en in een alsmaar groeiend aantal sectoren waar GI-technologie wordt toegepast. Je taak is ofwel coördinerend, ofwel van meer technische of commerciële aard (cartograaf, GI-analist, GI coördinator, GI-technisch-commercieel medewerker). Steeds meer geografen komen ook terecht in het toegepast onderzoek in het GI- en aardobservatiedomein dat plaatsvindt aan universiteiten en in gespecialiseerde researchinstellingen.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Met je bachelordiploma Geografie op zak kan je niet alleen kiezen voor de Nederlandstalige masteropleiding Geografie en voor de Engelstalige Master of Geography, maar ook voor de Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en de Master Urban Studies (4Cities).

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

infodag

infodag

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be