Geschiedenis

Ben je geboeid door geschiedenis? Hou je van discussies en debatten over grote historische vraagstukken, maar ben je ook geïnteresseerd in hedendaagse maatschappelijke problemen? Zie je jezelf wel in archieven en bibliotheken onderzoek doen naar een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt? Of zoek je naar de mogelijkheid om ’s avonds of in afstandsonderwijs, naast je huidige baan, college te volgen om je lesbevoegdheid uit te breiden of puur uit interesse voor het verleden? De opleiding Geschiedenis biedt een kritisch inzicht in economische, sociale en politieke processen, en geeft je een ruim inzicht en vaardigheden, die het nodige aanpassingsvermogen geven om te functioneren op de arbeidsmarkt. Door je training in het analyseren van sporen uit het verleden en het synthetiseren van je onderzoek ben je uitstekend voorbereid op onderwijs en onderzoek, maar net zo goed op middenkader- en topfuncties in het bedrijfsleven, de culturele en de publieke sector, waar het schrijven van rapporten en beleidsplannen een must is.

Lees verder

Studenten vertellen

"Ook mijn dochter studeert nu aan de VUB"

Aanvankelijk had ik me ingeschreven voor de richting Communicatiewetenschappen. Dat bleek echter niets voor mij, omdat ik de leerstof te weinig concreet vond en de groep te groot. Toen ik na enkele maanden op de trein naar huis aan de praat geraakte met een student Geschiedenis, was ik meteen overtuigd. Ik was op school immers ook altijd al geboeid door geschiedenis en heb de overstap gemaakt, met als specialisatie hedendaagse geschiedenis. jonge vrouwen.

"Ik heb fantastische herinneringen aan de cursus Politieke functies van de massamedia van Els Witte"

Vooral de lessen van professor Els Witte zullen mij steeds bijblijven. Ik heb fantastische herinneringen aan haar cursus Politieke functies van de massamedia. Die ging over de manier waarop politici gemaakt worden in en door de media, en de manier waarop ze daarop inspelen. Ik denk er nog vaak aan. En ook aan de lessen van professor Hubert Dethier en Ernest Mandel, die toen al een monument was, heb ik veel gehad.

Buiten de cursussen heb ik aan mijn studententijd eigenlijk niet zo’n geweldige herinneringen.

Ik denk dat ik op het verkeerde moment aan de Vrije Universiteit Brussel zat. De punktijd met onder anderen Marcel Vanthilt was net achter de rug en ik vond het eigenlijk nogal  een makke bedoening. De universiteit lag naar mijn gevoel op een eilandje ver van de stad, die op dat moment een enorme culturele boom kende. Het was de periode van de Beursschouwburg – met theater van Jan Decorte – Mallemunt met de show van Dominique Deruddere en Marcel Vanthilt, de eerste voorstellingen van Jan Fabre, het Kaaifestival met Rosas etc... Ik zat heel erg in dat milieu, maar voelde weinig impuls op de VUB. Maar dat kan ook mijn interpretatie zijn omdat ik in de stad naast de KVS woonde en niet aan de campus. Zo heb ik pas achteraf mijn beste vrienden ontmoet, zoals Irene Rossi, Frank Vanderlinden, Gio Canini en Luc Steels, die nochtans in diezelfde periode als ik aan de VUB studeerden of werkten. Intussen is de band met de stad wel meer aangehaald in vergelijking met vroeger, denk ik. Nu studeert ook mijn dochter aan de Vrije Universiteit Brussel, rechten.

Na mijn studies ben ik naar Dakar getrokken voor drie maanden, met een beurs van de Vlaamse Gemeenschap. Maar omdat de presidentsverkiezingen daar nogal woelig verliepen, bleek de universiteit gesloten toen ik er arriveerde. Ik heb dan maar drie maanden noodgedwongen (lacht) vakantie gehouden. Eerst moederziel alleen, later maakte ik er vele vrienden. Toen ik het jaar nadien opnieuw een beurs probeerde te krijgen om ook effectief te kunnen gaan studeren, is me dat geweigerd. Eigenlijk was het al een klein wonder dat ik de eerste keer al een beurs had gekregen, want met een thesisonderwerp als het privé-onderwijs in Brussel tussen 1820 en 1850 heb je heel overtuigende aanbevelingsbrieven nodig om de link met Senegal aan te tonen (lacht).

"Schrijven is uiteindelijk nog steeds het plezierigste"

Mijn eerste baan als student was in een headhuntersbureau. Dat fenomeen kwam eind jaren tachtig heel erg op. Ik was toen nog student en moest met allerlei smoesjes bedrijven opbellen om hen de namen van bepaalde werknemers te ontfutselen, om die mensen vervolgens op te bellen met aantrekkelijke aanbiedingen. Nadien heb ik nog even voor een klein PR-bedrijfje gewerkt, maar al snel ben ik zelf geheadhunt door mijn voormalige collega, die iemand moest zoeken voor de promotiedienst van De Morgen (lacht).

Ik ben blij dat ik uiteindelijk ben overgestapt naar de redactie van De Morgen. Schrijven is uiteindelijk nog steeds het plezierigste. Ik ben eerst bladmanager geworden van Metro, de culturele bijlage, om vervolgens aan de slag te gaan op de cultuurredactie. De stap naar ELLE is dan ook niet zo onlogisch, omdat het veel meer is dan louter een modeblad. We brengen ook cultuurstukken, interviews en reportages waarin ik me volledig kan uitleven. Het is een mooie, internationale titel die door een volledig Vlaamse redactie wordt gemaakt. 

(Interview 7 oktober 2009)

Het idee achter de Vrije Universiteit Brussel van neutrale, ongebonden wetenschap trok me direct aan. Je merkt dat ook echt in de lessen, in de beoordeling en in de omgang met de proffen. Je leert hier veel kritischer zijn, vragen te stellen, je eigen mening te beargumenteren en op een nieuwe manier naar de dingen te kijken.

De mogelijkheid om een minor te volgen geeft je ook echt de vrijheid om het beste van twee verschillende werelden met elkaar te combineren. Door mijn opleiding heb ik Brussel veel beter leren kennen. Als we bibliotheken en archieven bezoeken, ontdek je direct heelveel leuke plekken in Brussel.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België 
Duitsland
Frankrijk
Italië
Nederland
Oostenrijk
Spanje

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Heb je een masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens vier jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en financiering, maar vooral veel werklust en creativiteit.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Historici kiezen vaak voor het onderwijs of het onderzoek, maar dat is lang niet de enige plek waar je met je diploma Geschiedenis terecht kunt. Omdat je hebt geleerd hoe je informatie zoekt en kritisch verwerkt tot een samenhangend geheel, hou je je opties voor een waaier aan jobuitwegen open. Zo zijn veel historici werkzaam in de culturele sector als stadsgids of cultuurcoördinator, in musea, in archieven en bibliotheken. Ook de erfgoedsector en uitgeverijen bieden jobmogelijkheden.

En wat dacht je van de media of de politiek?

In de media vind je historici als journalist, eindredacteur, programmamaker voor televisie of scenarioschrijver. Ook in politieke administraties en de dienstensector vind je werk met je diploma Geschiedenis.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Na de master kan je nog verder studeren. Kijk er eens het aanbod master na masteropleidingen op na, meer in het bijzonder de opleiding ‘Archivistiek: erfgoed en hedendaags documentbeheer’ die direct aansluit bij de opleiding Geschiedenis. Het is een praktische opleiding die nauw op de arbeidsmarkt aansluit. In Vlaanderen is het Onderzoekscentrum Archivistiek en Hedendaags Documentatiebeheer (OAHD) een essentiële speler in verband met archivering, erfgoed- en documentbeheer

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be