Geschiedenis

Ben je geboeid door geschiedenis? Hou je van discussies en debatten over grote historische vraagstukken, maar ben je ook geïnteresseerd in hedendaagse maatschappelijke problemen? Zie je jezelf wel in archieven en bibliotheken onderzoek doen naar een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt? Of zoek je naar de mogelijkheid om ’s avonds of in afstandsonderwijs, naast je huidige baan, college te volgen om je lesbevoegdheid uit te breiden of puur uit interesse voor het verleden? De opleiding Geschiedenis biedt een kritisch inzicht in economische, sociale en politieke processen, en geeft je een ruim inzicht en vaardigheden, die het nodige aanpassingsvermogen geven om te functioneren op de arbeidsmarkt. Door je training in het analyseren van sporen uit het verleden en het synthetiseren van je onderzoek ben je uitstekend voorbereid op onderwijs en onderzoek, maar net zo goed op middenkader- en topfuncties in het bedrijfsleven, de culturele en de publieke sector, waar het schrijven van rapporten en beleidsplannen een must is.

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België 
Duitsland
Frankrijk
Italië
Nederland
Oostenrijk
Spanje

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Heb je een masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens vier jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en financiering, maar vooral veel werklust en creativiteit.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Historici kiezen vaak voor het onderwijs of het onderzoek, maar dat is lang niet de enige plek waar je met je diploma Geschiedenis terecht kunt. Omdat je hebt geleerd hoe je informatie zoekt en kritisch verwerkt tot een samenhangend geheel, hou je je opties voor een waaier aan jobuitwegen open. Zo zijn veel historici werkzaam in de culturele sector als stadsgids of cultuurcoördinator, in musea, in archieven en bibliotheken. Ook de erfgoedsector en uitgeverijen bieden jobmogelijkheden.

En wat dacht je van de media of de politiek?

In de media vind je historici als journalist, eindredacteur, programmamaker voor televisie of scenarioschrijver. Ook in politieke administraties en de dienstensector vind je werk met je diploma Geschiedenis.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Na de master kan je nog verder studeren. Kijk er eens het aanbod master na masteropleidingen op na, meer in het bijzonder de opleiding ‘Archivistiek: erfgoed en hedendaags documentbeheer’ die direct aansluit bij de opleiding Geschiedenis. Het is een praktische opleiding die nauw op de arbeidsmarkt aansluit. In Vlaanderen is het Onderzoekscentrum Archivistiek en Hedendaags Documentatiebeheer (OAHD) een essentiële speler in verband met archivering, erfgoed- en documentbeheer

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be