Ingenieurswetenschappen: Fotonica

Ben jij gefascineerd door licht? Ben je geinteresseerd in telecommunicatienetwerken die kennis en gegevens overal verspreiden?Ben je geïnteresseerd in optische vezels, sensoren en zonnecellen?Wil je begrijpen hoe licht gebruikt wordt in, onder andere, de medische wereld?Wil je je specialiseren in dit boeiende domein en een spilfiguur worden in een bedrijf of onderzoekscentrum?

Lees verder

Studenten vertellen

Voor mij was de VUB evident: als je gaat studeren, ga je studeren in de hoofdstad. En wat de opleiding Ingenieurswetenschappen zelf betreft: je moet niet meteen kiezen, dus je hebt de tijd om een echt bewuste keuze te maken. Wat ook geholpen heeft om mijn keuze te maken, is de campus: hier ligt alles bij elkaar dus als je moet veranderen van lokaal dan is dat geen probleem, want alles ligt op 10 minuten van elkaar.

Op basis van het toegepaste karakter van de studies, koos ik voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur. Ik ben er van overtuigd dat deze mij een brede basis geeft, die ik in de toekomst in vele toepassingsgebieden zal kunnen benutten.

Brussel was geen voor de hand liggende keuze. Vanuit het secundair onderwijs werd er veel meer over Leuven gesproken, en ook al mijn vriendinnen, op één na, zouden naar Leuven gaan of in Antwerpen blijven. Maar ik had mijn zinnen op Brussel gezet. In eerste plaats was mijn keuze gebaseerd op het vergelijken van de studieprogramma’s op de websites van de verschillende universiteiten. Op die basis ben ik dan naar de infodag gekomen. Het viel me onmiddellijk op dat er een goed contact was tussen proffen en studenten.

In de eerste week leerde ik tal van nieuwe mensen met dezelfde interesses als ik kennen en maakte ik kennis met het studentenleven. Ik deelde een kot op de campus met 3 andere studenten waar het ook dadelijk mee klikte. Bovendien waren veel activiteiten voor de nieuwe studenten gratis. Er is ook goede - en voor de studenten goedkope -  sportinfrastructuur op de campus.

Hoewel ik niet uit een wetenschappelijke richting kom, heb ik mijn achterstand kunnen inhalen in het eerste semester. De proffen en assistenten hebben steeds tijd gemaakt om me te helpen. Dit goede contact tussen enerzijds proffen en assistenten en anderzijds de studenten is voor mij één van de grootste troeven van de VUB. Door deze kleinschalige aanpak en de persoonlijke begeleiding voel ik me helemaal geen nummer tussen de andere studenten.

De studies vereisen wel de nodige inspanning bij momenten (labo’s voorbereiden, projecten afwerken, …), maar ik denk niet dat je Einstein hoeft te zijn om het aan te kunnen. Een efficiënte tijdsplanning is de beste manier om te slagen. Er is zeker tijd over om eens goed te feesten op de talrijke TD’s, cantussen en andere evenementen.

De minst leuke periode van het jaar is de tijd van de examens. Dan moet er gewerkt worden, maar mits de juiste voorbereiding, is slagen zeer goed mogelijk. En om je slaagkansen te verhogen, worden in het begin van het academiejaar nog enkele workshops georganiseerd waarin je nuttige tips krijgt.

Ik heb in ieder geval nog altijd geen spijt van mijn studiekeuze, en ook niet van het feit dat ik voor de VUB gekozen heb. Hier heb ik een aangename balans gevonden tussen studeren en ontspanning.

"Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen"

Na drie ingenieursdiploma’s en een doctorstitel aan de Vrije Universiteit Brussel ging David Dehenauw in 2006 als meteoroloog aan de slag in het Koninklijk Meteorologisch instituut (KMi). inmiddels is hij een BV geworden dankzij zijn weersvoorspellingen op VTM en Radio 2. in de voetsporen van de illustere Armand Pien is hij nu een van de zeldzame weermannen die achter de schermen ook werkelijk meteoroloog is.

Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen.

Het principe van vrij onderzoek trok me heel erg aan en ook de kleinschaligheid vond ik een enorme troef. We werkten in kleinere groepen dan aan andere universiteiten, zodat we nauwer in contact stonden met de proffen.

Onze generatie studenten zat op een scharniermoment:

De jaren tachtig waren een echte yuppie-periode waarin ingenieurs zonder probleem met- een na hun afstuderen een goede baan vonden, maar begin jaren negentig kwam de recessie die voor het eerst ook de burgerlijk ingenieurs trof. Waar onze decaan bij onze verwelkoming nog het glas hief op de vette job die we vijf jaar later zouden hebben, was het toen we afstudeerden opeens niet meer zo simpel om aan de bak te geraken. maar gelukkig wilde ik toch sowieso nog verder studeren. ik heb na mijn licentie burgerlijk ingenieur scheikunde nog een licentie materiaalkundig ingenieur behaald en een licentie ingenieur in de veiligheidstechnieken. Vervolgens heb ik ook nog gedoctoreerd, zodat ik pas in 2006 klaar was. ik heb dan ook zonder twijfel het record kotwonen gevestigd: zeventien jaar!

Echt studentikoos was ik niet.

Ik heb mij nooit laten dopen, ondanks herhaald verzoek van mijn vrienden. dat gedoe met die vuile stinkende labojassen en zo vond ik eerlijk gezegd maar niets. maar qua pinten drinken hoefde ik zeker niet onder te doen voor de rest. Ik zat op kot tegenover café de Prof en ging geregeld met mijn vrienden op café in de buurt van het station van etterbeek, en naar studentenfuiven. mijn mooiste herinnering aan mijn studententijd waren de td’s van de Perskring, daar zat het steevast boordevol mooie vrouwen (lacht).

Door mijn studies was ik als het ware voorbestemd om scheikundig ingenieur te worden.

Maar ik had al mijn hele leven een grote belangstelling voor het weer. de echte klik kwam echter pas toen ik assistent was. dat was midden in de periode van de opkomst van het internet. ’s avonds na mijn werk surfte ik wat rond, en tikte ik ‘weather’ in als zoekterm. zo ontdekte ik echte weerkaarten. ik was meteen verkocht (lacht).

Armand Pien heb ik nog goed gekend

Tot zijn overlijden liep hij hier nog elke dag rond op het kmi. dat was heel plezant. eigenlijk heb ik mijn televisiecarrière aan hem te danken. toen ik de eerste ballonvaart van Steve Fosset begeleidde, werd er een persconferentie gehouden op het kmi. daar heeft Pien tegen een journalist gezegd dat hij mij als zijn opvolger beschouwde. “david dehenauw wordt een grote”, kopte de krant de dag nadien (lacht). amper een week later kreeg ik een telefoontje. Weliswaar niet van de VRt, maar van Vtm. maar dat leek Pien niet te deren. Hij was blij voor mij en heeft me altijd gesteund.

Ik heb toch even getwijfeld voor ik de baan als weerman aanvaardde.

Ik had tijdens mijn vele etentjes met Pien gezien wat een BV-status met zich meebrengt aan publieke belangstelling en ik was niet zeker of ik dat wel zag zitten. nu nog steeds hou ik mijn privéleven consequent afgeschermd. ik ben dan wel geen typische BV, omdat ik geen ‘product’ te verkopen heb, of op de emoties van de mensen moet inspelen zoals zangers of acteurs. maar toch krijg ik af en toe vragen van magazines die willen weten hoe ik leef en hoeveel vriendinnen ik gehad heb. en ik word dan wel niet voortdu- rend lastiggevallen, maar ik moet toch zorgen dat ik in het openbaar geen onnozele dingen doe (lacht).

Ik ben een van de weinige weermannen die ook meteoroloog is.

Veel van mijn collega’s zijn bijvoorbeeld licentiaten fysica, of zelfs taalkundigen. de helft van mijn tijd breng ik door op het kmi, verdiept in wetenschappelijke weermodellen en toegepast onderzoek. dat heeft als enorm voordeel dat ik mijn weersvoorspelling kan baseren op mijn eigen waarnemingen. maar het is wel een druk bestaan, zeker omdat ik nog steeds aan de kust woon en pendel.

Er wordt helaas nog te weinig aandacht besteed aan een degelijke opleiding voor meteorologen.

Het is uiteraard niet haalbaar om voor zo’n kleine niche een volledige aparte opleiding op te richten, maar het zou perfect een onderdeel kunnen zijn van de opleiding geografie. nu zijn de meteorologen hier op het kmi van opleiding meestal wiskundigen, fysici of zelfs taalkundigen.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Aanverwante master

Gelijklopend met deze master wordt ook de internationale European Master of Science in Photonics georganiseerd. Dit geeft de opleiding een internationale dimensie.

Jij kiest waar je keuze-opleidingsonderdelen volgt en je masterproef aflegt

Tijdens het eerste masterjaar volg je al je opleidingsonderdelen in je eigen universiteit. Daarna ben je vrij om keuze-opleidingsonderdelen en de masterproef af te leggen aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Gent of een buitenlandse instelling waarmee een overeenkomst is afgesloten.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar: 

België

Duitsland

Frankrijk
Griekenland

Italië

Polen
Spanje
Zweden
Zwitserland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Jouw toekomst als burgerlijk ingenieur fotonica ziet er goed uit. Het belang van fotonica op het niveau van de Vlaamse en Europese industrie neemt alsmaar toe. Die industrie is echter niet zeer herkenbaar omdat ze zeer heterogeen is en tot diverse sectoren behoort. In de IT-sector zijn er bedrijven die zich met optische vezeltechnologie, met beeldschermen, met laserprinters, met cd-dvd-technologie, ... bezighouden.

In de metaalbewerkingssector zijn er bedrijven die lasersystemen voor materiaalbewerking ontwikkelen. In de energiesector zijn er de lampfabrikanten en de zonnecelfabrikanten. In de sensorwereld zijn er de instrumentbouwers (spectroscopie, microscopie …), de infraroodsensoren, de visiesystemen, de glasvezelsensoren, ...

Die industrie bestaat enerzijds uit grote bedrijven maar ook voor een belangrijk deel uit een groeiend aantal kleinere bedrijven, zoals spin-offs uit universitair onderzoek.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Faculty of engineering
buidling K - 2nd floor
Pleinlaan 2
Elsene
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
Brussel

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be