Ingenieurswetenschappen: Fotonica

Ben jij gefascineerd door licht? Ben je geinteresseerd in telecommunicatienetwerken die kennis en gegevens overal verspreiden?Ben je geïnteresseerd in optische vezels, sensoren en zonnecellen?Wil je begrijpen hoe licht gebruikt wordt in, onder andere, de medische wereld?Wil je je specialiseren in dit boeiende domein en een spilfiguur worden in een bedrijf of onderzoekscentrum?

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Aanverwante master

Gelijklopend met deze master wordt ook de internationale European Master of Science in Photonics georganiseerd. Dit geeft de opleiding een internationale dimensie.

Jij kiest waar je keuze-opleidingsonderdelen volgt en je masterproef aflegt

Tijdens het eerste masterjaar volg je al je opleidingsonderdelen in je eigen universiteit. Daarna ben je vrij om keuze-opleidingsonderdelen en de masterproef af te leggen aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Gent of een buitenlandse instelling waarmee een overeenkomst is afgesloten.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar: 

België

Duitsland

Frankrijk
Griekenland

Italië

Polen
Spanje
Zweden
Zwitserland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Jouw toekomst als burgerlijk ingenieur fotonica ziet er goed uit. Het belang van fotonica op het niveau van de Vlaamse en Europese industrie neemt alsmaar toe. Die industrie is echter niet zeer herkenbaar omdat ze zeer heterogeen is en tot diverse sectoren behoort. In de IT-sector zijn er bedrijven die zich met optische vezeltechnologie, met beeldschermen, met laserprinters, met cd-dvd-technologie, ... bezighouden.

In de metaalbewerkingssector zijn er bedrijven die lasersystemen voor materiaalbewerking ontwikkelen. In de energiesector zijn er de lampfabrikanten en de zonnecelfabrikanten. In de sensorwereld zijn er de instrumentbouwers (spectroscopie, microscopie …), de infraroodsensoren, de visiesystemen, de glasvezelsensoren, ...

Die industrie bestaat enerzijds uit grote bedrijven maar ook voor een belangrijk deel uit een groeiend aantal kleinere bedrijven, zoals spin-offs uit universitair onderzoek.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Faculty of engineering
buidling K - 2nd floor
Pleinlaan 2
Elsene
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
Brussel

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be