JOURNALISTIEK AAN DE VUB
DE SPRINGPLANK NAAR JE TOEKOMST

Deze opleiding is een ticket naar een baan in de journalistiek. Vanuit een groot aantal academische en professionele opleidingen kun je vlot instromen in deze ‘magneetmaster’. Onze praktijkvakken worden gegeven door ervaren beroepsjournalisten. Je krijgt de kans om zelf kranten, nieuwswebsites en radio- en tv-reportages te maken. Onze goede contacten met het werkveld garanderen interessante stageplaatsen die vaak een springplank naar een eerste job zijn.

In 2018-2019 komen we met een nieuw programma. We blijven de opties Gedrukte & Onlinemedia en Radio & Tv-journalistiek aanbieden, maar we introduceren twee nieuwe gemeenschappelijke vakken: Digital Storytelling en Geavanceerde Journalistieke Technieken. Alle studenten leren nu met beeld werken en krijgen tegelijk een geavanceerde schrijftraining. Via de link in de hoofdfoto hierboven kun je de nieuwe brochure donwloaden.

Faculteit


LETTEREN & WIJSBEGEERTE

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Neem contact op

Rechtstreekse toegang

• Alle masters
• Bachelor Afrikaanse talen en culturen
• Bachelor Communicatiewetenschappen
• Bachelor Geschiedenis
• Bachelor Oost-Europese talen en culturen
• Bachelor Politieke en sociale wetenschappen
• Bachelor Politieke wetenschappen
• Bachelor Sociologie
• Bachelor Taal- en Regiostudies
• Bachelor Taal- en Letterkunde
• Bachelor Toegepaste Taalkunde

Andere academische bachelors kunnen via een voorbereidingsprogramma instromen.

Ook met een equivalent Nederlands diploma heb je rechtstreeks toegang.

Toegang via schakelprogramma

• Professionele bachelor jounalistiek
• Professionele bachelor communicatiemanagement
• Professionele bachelor secundair onderwijs
• Professionele bachelor logopedie en audiologie
• Professionele bachelor sociaal werk

Deze master biedt je...

een opleiding tot journalist voor radio, tv, gedrukte of onlinemedia. De master heeft een hoog praktijkgehalte en vormt je tot een kritische journalist met een open geest. In de achtergrondvakken krijg je een overzicht van de journalistieke concepten en theorieën en denk je na over de taak van de journalist in de maatschappij.  Taal is van cruciaal belang: veel aandacht gaat naar taalbeheersing, spreek- en schrijfvaardigheid, maar ook naar de academische studie van taal als communicatiemiddel. De praktijkvakken worden gedoceerd door ervaren journalisten (onder wie Wilfried Mostinckx, Liesbeth Van Impe, Stefan Blommaert, Eric Goens). De stage aan het eind van de opleiding is de ideale springplank naar de wereld van de professionele journalistiek.

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Keuzemogelijkheden

Gedrukte en onlinemedia 

Hier krijg je een training in nieuwsgaring, journalistiek schrijven en interviewtechnieken. In de domeinspecifieke vakken maak je kennis met de belangrijkste inhoudelijke domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, gerecht, cultuur, sport en lifestyle. Ook alle genres komen aan bod, van nieuwsbericht  tot opiniestuk, en de rol van digitale en sociale media in het hele productieproces wordt belicht. Zo schrijf je onder meer je eigen blog.  Verder leer je te schrijven voor een bepaalde doelgroep en onder tijdsdruk te werken. Om je kritische geest aan te scherpen, beoordeel je stukken van andere studenten.  En omdat je als journalist goed in een team moet kunnen werken, maak je in deze optie in groep je eigen webmagazine (magazines 2017-2018: QuarterLife en Rebel).

Radio- en tv-journalistiek

Je maakt reportages die daarna kritisch geëvalueerd worden. Hierbij neem je het hele productieproces – van de research tot het maken van de nodige afspraken en van het opnemen tot het monteren – zelf in handen en leer je werken met semiprofessionele camera’s, digitale audiorecorders en montagecomputers. De optie kent verder intensieve trainingen in kleine groepen waarin je oefent in het schrijven, inlezen, presenteren en interviewen. Je krijgt in de loop van het jaar ook verschillende individuele opdrachten. Als je kiest voor radio of tv, dan werk je graag in team, ben je flexibel, vlot in de omgang en niet al te timide.

In de beide opties loop je acht tot tien weken stage. Er zijn stageplaatsen bij kranten, tijdschriften, internet-, radio-, en tv-redacties.

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2018-2019 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Als je eraan twijfelt of je nog genoeg leerkrediet hebt om aan de master journalistiek te beginnen, neem je het beste contact op met onze studietrajectbegeleiders: stbfaclw@vub.ac.be.

Kom naar een infodag

Op een infodag kun je infosessies bijwonen, tours en rondleidingen volgen, en labo’s bezoeken. Op de infomarkt krijg je info over studiebegeleiding, studentenvoorzieningen, enz.
Noteer alvast deze data in je agenda:

18 MRT 2018
22 APR 2018
8 SEP 2018

We verwelkomen je graag op onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus op de Pleinlaan 2. Meer info vind je hier.

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een
studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studie is prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Anne Vanrenterghem alumna radio- en tv-journalistiek (2014) Justitiejournalist (VRT)

Een paar van onze alumni

”Na mijn studie Rechten ging ik de master Journalistiek studeren. Dat was van in het begin het plan. Voor een journalist is het namelijk een enorme meerwaarde om een inhoudelijke expertise te hebben, dat merk ik elke dag. De opleiding sprak me aan omdat ze zo praktijkgericht is. Alleen een basis theorie, en voor de rest vooral reportages maken, leren monteren, researchen, een correct stem- en taalgebruik aanleren. Ik liep stage bij het duidingsprogramma Vandaag op Radio 1. 

Uiteindelijk ben ik er ook aangenomen. Daarnaast heb ik ook gewerkt bij Radio 2 Vlaams-Brabant. Daarna kon ik beginnen bij Medialaan, als radiojournalist bij Q-Music en JOE. Daar werd ik snel eindredacteur en uiteindelijk ook vaste nieuwsstem in de ochtend op Q. Nu begint weer een ander avontuur: op VRT ga ik aan de slag als justitiejournalist. Die job is de ultieme combinatie van mijn twee diploma's en passies."

Helen Goedgebuer alumna radio- en tv-journalistiek (2015) Justitiejournalist (VRT)

"Ik wou graag een journalistieke opleiding volgen waarin veel aandacht was voor praktijkervaring. En daarvoor zat ik aan de VUB helemaal goed. Wekelijks werden we eropuit gestuurd met een camera of opnametoestel, waarna we in groepjes van drie ons radio- of televisiewerk moesten monteren. Maar nog veel belangrijker: ik kreeg er ook de mogelijkheid om drie maanden stage te lopen bij het VRT-programma Panorama. Een ontzettend goede leerschool, maar bovenal, een plek waar ik heerlijke mensen heb leren kennen. En de stage heeft geloond: een half jaar later kon ik al bij de VRT aan het werk! Ik ging eerst aan de slag als nieuwslezer bij MNM en werk er nu als journaliste bij de themaredactie justitie."

Jobuitwegen

Masters in de journalistiek kunnen aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, tijdschriften en bedrijfsbladen of op internet-, radio- en tv-redacties.

Je wilt het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Meer info

Doctoreren


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr in spe

Afgestudeerd, oké. Maar nooit meer studeren, nee!

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!