Journalistiek

Deze opleiding (de vroegere master journalistiek van de Erasmushogeschool) is een ticket naar een baan in de journalistiek. Je hoeft geen bachelor Toegepaste Taalkunde te hebben, je kunt vanuit een andere academische of professionele opleiding vlot instromen in deze ‘magneetmaster’. Ook Nederlandse studenten zijn van harte welkom. Onze goede contacten met het werkveld garanderen interessante stages die als springplank naar een eerste job fungeren.

Lees verder

Students have their say

Ik wist al tijdens mijn studie Germaanse dat ik Miss-Belgiëgewijs 'iets in de media' wilde doen, en had via mond-tot-mondreclame veel lof gehoord over de opleiding (toen nog aan de Erasmushogeschool).

Ik heb specifiek voor de master Radio en Tv (RTV) gekozen, omdat het me een hele uitdaging leek om te leren monteren en mijn technische skills aan te scherpen. Na jaren tussen de stoffige boeken gespendeerd te hebben, verlangde ik echt naar praktijkervaring. Het hoogtepunt van de schoolweek was voor mij steevast de reportage. Je leert je research doen, denken in beelden, met de camera sjouwen… Het opleidingshoofd had al snel in de mot dat ik me het meest thuis voelde in human interest à la Man Bijt Hond, zij met een licht absurdistische inslag. Zo bracht ik op de dag van ons livejournaal een stuk over Tien om te Zien, want net dié dag kondigde VTM het einde aan van het cultprogramma. We konden last-minute Anne De Baetzelier strikken voor een reactie: kicken vond ik dat. Ik werd in dat jaar RTV vooral assertiever, sterker in beeldtaal en beter voorbereid op het medialandschap dankzij getuigenissen van docenten.

Voor ik bij VRT aan de slag ging, heb ik bijna vier jaar als journaliste voor Het Laatste Nieuws gewerkt. Ik werkte er op de nationale redactie als 'serieuze' journalist, maar met de jaren begon het me te dagen dat ik creatiever én digitaler mijn dagen wilde vullen. Zoveel jaren later heeft mijn opleidingshoofd dus gelijk gekregen: Sambal laat zich nog het beste samenvatten als van de pot gerukte humor gebaseerd op de actualiteit. We trachten ook te experimenteren met digitale content; en verder te denken dan een saaie foto met een simpel tekstje om een verhaal te vertellen.

Laat je niets wijsmaken: journalist is het allermooiste beroep ter wereld. Alle gezeur over verloning, deadlinestress en onmogelijke uren ten spijt is er niets mooiers dan voor een krant, weekblad of website te schrijven. Toen ik aan mijn master journalistiek begon, was dat eigenlijk maar om een reden: de stage. Er waren natuurlijk nog andere vakken, maar daar had ik in eerste instantie geen boodschap aan. Achteraf gezien geheel ten onrechte: de meeste vakken zijn bijzonder nuttig, en de overige, tja, die zijn niet zo talrijk, en daar bijt je dus door. Als journalist moet je overigens in alles geïnteresseerd zijn. 

Bovendien is de master een ideale manier om te netwerken (het professionele equivalent van slijmen). Naast dolenthousiaste lesgevers zijn de lesgevende journalisten ook vertegenwoordigers van hun blad, en dus eventuele verstrekkers van werkgelegenheid. Een extra aanmoediging om echt iets van je teksten te maken.

De master journalistiek is geen wondermiddel: van steenezels kun je geen renpaarden maken. Maar uit sommige steenezels kun je blijkbaar wel nog journalisten kweken. Ik durf geheel eerlijk toe te geven dat ik zonder mijn master journalistiek nu niet voor Knack zou werken.

Na mijn opleidingen geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik voor de master Journalistiek aan de VUB gekozen, omdat ik in een nieuwe stad wilde wonen in het hart van Europa. Brussel bruist en schuurt. De opleiding biedt goede praktijklessen van journalisten als Joël De Ceulaer en Ewald Pironet. Iedere docent heeft een eigen kijk op nieuws en actualiteit. En de kantine is uitstekend.

Toeval of niet, het was op de avond van de diploma-uitreiking van de master Journalistiek dat ik een mailtje kreeg van De Standaard. De vraag luidde of ik de dag erop tijd had om op reportage te gaan. De weken ervoor had ik al enkele cv's rondgestuurd, samen met voorbeeldstukken die ik had gemaakt tijdens mijn twee stages bij de VRT en De Tijd. Het grootste deel ervan bleef onbeantwoord. Maar bij die ene krant viel mijn profiel blijkbaar op het juiste moment in de bus.

Het was zeker niet mijn oorspronkelijk plan om als zelfstandige aan het werk te gaan. Maar uiteindelijk bleef ik een klein jaar als freelancer aan de slag bij De Standaard. Ik werd er regelmatig op uitgestuurd, en het bleek een uitstekende leerschool. Met natuurlijk de ongemakken van het zelfstandige bestaan: geen vast inkomen, onregelmatige werkuren en geen directe collega’s.

Onder meer daarom heb ik niet getwijfeld toen ik later de vraag kreeg om bij De Tijd, een van mijn stageplekken, op vaste basis te beginnen. Ik zou er vooral buitenlandse politiek en Europa mogen volgen, mijn stokpaardjes. Door zowel voor de krant als voor de website te kunnen werken, pik ik bovendien het beste van twee werelden mee. Korte en snelle verslaggeving - soms ter plaatse - voor het web, en regelmatig dieper uitgewerkte stukken voor papier.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

after your education

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

First step in the market

Masters in de journalistiek kunnen aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, tijdschriften en bedrijfsbladen of op internet-, radio- en tv-redacties.

In de journalistieke wereld kom je heel veel van onze oud-studenten tegen. Een overzicht van onze alumni.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Continue studying

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be