Journalistiek

Deze opleiding (de vroegere master journalistiek van de Erasmushogeschool) is een ticket naar een baan in de journalistiek. Je hoeft geen bachelor Toegepaste Taalkunde te hebben, je kunt vanuit een andere academische of professionele opleiding vlot instromen in deze ‘magneetmaster’. Ook Nederlandse studenten zijn van harte welkom. Onze goede contacten met het werkveld garanderen interessante stages die als springplank naar een eerste job fungeren.

Lees verder

Studenten vertellen

Ik ben eerst Rechten gaan studeren, en daarna de master Journalistiek. Dat was van in het begin mijn doel. Als journalist is het namelijk een enorme meerwaarde om een expertise te hebben, dat merk ik ook nog vandaag. De master journalistiek heeft me dan de kneepjes van het vak geleerd. De opleiding sprak me aan omdat ze zo praktisch is. Enkel een basis aan theorie, en voor de rest vooral reportages maken, leren monteren, researchen, een correct stem- en taalgebruik aanleren, … Ik geloof niet dat er een andere master bestaat waar je die dingen even goed aanleert. Het was een enorm intensief jaar – elke week opnieuw een reportage af hebben is heel wat werk – maar het was het waard. Het is wel niet gemakkelijk om naast al die taken én examens, ook nog eens een thesis en eindwerk af te krijgen. Dat is mij niet gelukt, en dus studeerde ik pas het volgende jaar af. Maar dat kwam ook omdat ik nog in juni tijdens dat eerste schooljaar ben beginnen werken, een voorbeeld van hoe snel het kan gaan dankzij de master. Ik mocht toen bij Radio 2 Vlaams-Brabant gaan werken. Ik ben er het volgende jaar toch in geslaagd om de thesis en het eindwerk af te krijgen terwijl ik al een fulltime job had. Daardoor heb ik dus eigenlijk geen tijd verloren. De stage op het einde van het jaar was ook een enorme meerwaarde. Meer praktijk kan het niet worden. Ik deed stage bij het duidingsprogramma Vandaag op Radio 1, waar ik ik enorm veel kansen heb gekregen. Ik ben uiteindelijk ook aangenomen op mijn stageplek, na enkele maanden bij Radio 2, en dat zegt genoeg. Na mijn werk bij Radio 2 en Radio 1 ben ik uiteindelijk begonnen bij de Medialaan, als radiojournalist bij Q-Music en JOE fm. Daar lees én maak ik het nieuws. Intussen ben ik daar ook eindredacteur geworden. Dat betekent dat ik zelf beslis welk nieuws we brengen en in welke volgorde. Natuurlijk is de master geen garantie op een job in de media, maar hij geeft je wel alle tools die je daarvoor nodig hebt.

Toeval of niet, het was op de avond van de diploma-uitreiking van de master Journalistiek dat ik een mailtje kreeg van De Standaard. De vraag luidde of ik de dag erop tijd had om op reportage te gaan. De weken ervoor had ik al enkele cv's rondgestuurd, samen met voorbeeldstukken die ik had gemaakt tijdens mijn twee stages bij de VRT en De Tijd. Het grootste deel ervan bleef onbeantwoord. Maar bij die ene krant viel mijn profiel blijkbaar op het juiste moment in de bus.

Het was zeker niet mijn oorspronkelijk plan om als zelfstandige aan het werk te gaan. Maar uiteindelijk bleef ik een klein jaar als freelancer aan de slag bij De Standaard. Ik werd er regelmatig op uitgestuurd, en het bleek een uitstekende leerschool. Met natuurlijk de ongemakken van het zelfstandige bestaan: geen vast inkomen, onregelmatige werkuren en geen directe collega’s.

Onder meer daarom heb ik niet getwijfeld toen ik later de vraag kreeg om bij De Tijd, een van mijn stageplekken, op vaste basis te beginnen. Ik zou er vooral buitenlandse politiek en Europa mogen volgen, mijn stokpaardjes. Door zowel voor de krant als voor de website te kunnen werken, pik ik bovendien het beste van twee werelden mee. Korte en snelle verslaggeving - soms ter plaatse - voor het web, en regelmatig dieper uitgewerkte stukken voor papier.

Ik wist al tijdens mijn studie Germaanse dat ik Miss-Belgiëgewijs 'iets in de media' wilde doen, en had via mond-tot-mondreclame veel lof gehoord over de opleiding (toen nog aan de Erasmushogeschool).

Ik heb specifiek voor de master Radio en Tv (RTV) gekozen, omdat het me een hele uitdaging leek om te leren monteren en mijn technische skills aan te scherpen. Na jaren tussen de stoffige boeken gespendeerd te hebben, verlangde ik echt naar praktijkervaring. Het hoogtepunt van de schoolweek was voor mij steevast de reportage. Je leert je research doen, denken in beelden, met de camera sjouwen… Het opleidingshoofd had al snel in de mot dat ik me het meest thuis voelde in human interest à la Man Bijt Hond, zij met een licht absurdistische inslag. Zo bracht ik op de dag van ons livejournaal een stuk over Tien om te Zien, want net dié dag kondigde VTM het einde aan van het cultprogramma. We konden last-minute Anne De Baetzelier strikken voor een reactie: kicken vond ik dat. Ik werd in dat jaar RTV vooral assertiever, sterker in beeldtaal en beter voorbereid op het medialandschap dankzij getuigenissen van docenten.

Voor ik bij VRT aan de slag ging, heb ik bijna vier jaar als journaliste voor Het Laatste Nieuws gewerkt. Ik werkte er op de nationale redactie als 'serieuze' journalist, maar met de jaren begon het me te dagen dat ik creatiever én digitaler mijn dagen wilde vullen. Zoveel jaren later heeft mijn opleidingshoofd dus gelijk gekregen: Sambal laat zich nog het beste samenvatten als van de pot gerukte humor gebaseerd op de actualiteit. We trachten ook te experimenteren met digitale content; en verder te denken dan een saaie foto met een simpel tekstje om een verhaal te vertellen.

Laat je niets wijsmaken: journalist is het allermooiste beroep ter wereld. Alle gezeur over verloning, deadlinestress en onmogelijke uren ten spijt is er niets mooiers dan voor een krant, weekblad of website te schrijven. Toen ik aan mijn master journalistiek begon, was dat eigenlijk maar om een reden: de stage. Er waren natuurlijk nog andere vakken, maar daar had ik in eerste instantie geen boodschap aan. Achteraf gezien geheel ten onrechte: de meeste vakken zijn bijzonder nuttig, en de overige, tja, die zijn niet zo talrijk, en daar bijt je dus door. Als journalist moet je overigens in alles geïnteresseerd zijn. 

Bovendien is de master een ideale manier om te netwerken (het professionele equivalent van slijmen). Naast dolenthousiaste lesgevers zijn de lesgevende journalisten ook vertegenwoordigers van hun blad, en dus eventuele verstrekkers van werkgelegenheid. Een extra aanmoediging om echt iets van je teksten te maken.

De master journalistiek is geen wondermiddel: van steenezels kun je geen renpaarden maken. Maar uit sommige steenezels kun je blijkbaar wel nog journalisten kweken. Ik durf geheel eerlijk toe te geven dat ik zonder mijn master journalistiek nu niet voor Knack zou werken.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Masters in de journalistiek kunnen aan de slag als redacteur of eindredacteur bij kranten, tijdschriften en bedrijfsbladen of op internet-, radio- en tv-redacties.

In de journalistieke wereld kom je heel veel van onze oud-studenten tegen. Een overzicht van onze alumni.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be