Kunstwetenschappen en Archeologie

De opleiding Kunstwetenschappen & Archeologie van de VUB is uniek in Vlaanderen. Wij zetten in op culturele objecten in de brede zin van het woord, of die nu artistiek of archeologisch zijn (en vaak zijn ze het beiden). Wij willen jullie leren hoe vormgeving werkt, maar ook hoe die culturele objecten, de artistieke en materiële cultuur, transformeren, overleven, of zelfs kunnen verdwijnen doorheen de tijd binnen een wereld waaraan zij hun relevantie ontlenen en doorgeven. Artefacten en kunstwerken (zoals b.v. altaarstukken uit de 17de eeuw of vuurstenen werktuigen uit de prehistorie, middeleeuwse grafvelden of conceptuele kunstwerken) laden zo informatie op, die wij kunnen leren lezen en kennen. Het voorlopige eindpunt is een specifieke erfgoedwaarde die met de samenleving onderhandeld wordt. Onze studenten worden actief getraind in hoe we het best met dit erfgoed kunnen omgaan. Onze opleiding is met andere woorden sterk interdisciplinair, en bewust breed. We willen van jullie dan ook geen getrainde vakidioten maken, maar open en kritische mensen, voor wie onze artistieke en materiële cultuur geen geheimen heeft.        

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

Cyprus
Duitsland 
Nederland
UK
Finland:
Universiteit van Helsinki: https://www.helsinki.fi/en/department-of-philosophy-history-culture-and-art-studies

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Een alumnus met het diploma Kunstwetenschappen en Archeologie van de Vrije Universiteit Brussel beschikt over een waaier van kwaliteiten: een brede basiskennis en vorming, in staat zelfstandig te werken, competent, communicatievaardig, kennis en ervaring in diverse beroepspraktijken.

Deze kwaliteiten openen een waaier van jobmogelijkheden. Niet alleen in musea, de archeologische beroepswereld of in de brede erfgoedsector, maar ook in de media, het wetenschappelijk onderzoek, het onderwijs en heel wat sectoren van het sociale en culturele leven, alsook de administraties rond erfgoed, leefmilieu, kunst en cultuur.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

 

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

 

Faculty of Arts and Philosophy
Building C - 5th floor
Room 5.C.403b
Pleinlaan 2
Elsene
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
Brussel
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Gebouw C - 5de verdiep
Lokaal 5.C.403b
Pleinlaan 2
Brussel
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
Brussel

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be