Psychologie

Ben je iemand die antwoorden wil vinden op vragen over mentale processen en het menselijk gedrag?Ben je geïnteresseerd in psychologische hulpverlening, die zich richt op kinderen, jongeren en volwassenen? Wil je experimenteel-psychologisch en gedragsonderzoek opzetten en uitvoeren?Zoek je naar kennis over lichamelijke reacties op stress en emoties, over leren en geheugen, over neurologische, psychiatrische en slaapstoornissen, over schizofrenie, depressies, angsten, dementie, persoonlijkheid, seksualiteit...?Ben je geboeid door de mens als werknemer, door individueel en groepsmatig functioneren in organisaties en door de mens als consument in een economisch bestel?Wil je groepen organiseren en begeleiden en wil kennismaken met teambuilding of onderzoeksdomeinen zoals “work effort”, psychologische beloningen, motivatie, carrièresucces,... ?

Lees verder

Studenten vertellen

“Ik ben gedomicilieerd op het vliegtuig”

Ze is actief in België, de Verenigde Staten, China en nog een handvol andere landen. Klinisch psychologe Karen Spruyt voelt zich overal thuis. Ze verwierf wereldfaam met haar onderzoek naar slaapproblemen bij kinderen en de invloed daarvan op de cognitieve ontwikkeling en het gedrag. De passie voor dit onderwerp dateert al van haar studententijd, toen ze aan de VUB in contact kwam met neuropsychologie en neuro-anatomie. Maar ze deed meer dan studeren alleen. “Ik was heel studentikoos en ben nog schachtentemmer geweest.”

Karen Spruyt reist voortdurend de wereld rond. Ze is nog als prof aan de VUB verbonden voor het vak Ontwikkelingsneuropsychologie, maar was de voorbije jaren vooral actief aan de universiteit van Chicago.  Nu is er een Chinees hoofdstuk bijgekomen.

“In de University of Chicago staat de wieg van het slaaponderzoek.  Door ons onderzoek en onze publicaties belandden we in de spotlights en zo kwam er ook interesse uit China. Ik ben adjunct-professor aan het Shanghai Children’s Medical Center/Jiaotong University, waar een tiental studenten - artsen in opleiding - mijn projecten uitvoeren. De taal is soms een probleem, zeker voor het testmateriaal, maar ik ben Chinees aan het leren.”

Toen het gesprek plaatsvond, stond Karen Spruyt klaar om naar China te vertrekken. “Eind mei ben ik even terug hier aan de VUB, dan gaat het richting Chicago, daarna vlieg ik door naar Canada - ook voor wetenschappelijk onderzoek – en er staat ook nog een Summer School in Canada op het programma, voor ik terug naar China vertrek.”

Waar is ze dan gedomicilieerd? “Op het vliegtuig”, lacht ze. “En ik ben een green card holder, waardoor ik permanent in de VS kan verblijven.”

Nieuwe invalshoek

Karen Spruyt doctoreerde aan de VUB bij prof. Raymond Cluydts en legde toen de basis voor een nieuwe benadering van gedragsproblemen bij kinderen, door ze in verband te brengen met een onregelmatige slaap.

“Wij hebben kunnen aantonen dat niet alleen kort slapen maar ook variabel slapen – steeds op andere uren naar bed of wakker - invloed heeft op het metabolisme en de gezondheid van het kind.  

Daarnaast heeft een slaap die niet optimaal is eveneens impact op het functioneren van de hersenen, op het presteren. Kinderen met ontwikkelingsstoornissen slapen verstoord.  De slaapkwaliteit linken aan gedragsproblemen, dat was een vernieuwende invalshoek. Tijdens mijn doctoraat al kwam mijn onderzoek in de pers en meteen was de trein vertrokken, wereldwijd.”

Mooi studentenleven

Als opgroeiende  tiener in Geraardsbergen wist Karen Spruyt al dat ze met kinderen wilde werken en dat ze psychologie zou studeren. Aan de VUB. “Een groot deel van mijn klasgenoten koos voor de VUB, mijn zus studeerde hier Solvay en dus was de keuze snel gemaakt. Tijdens mijn laatste jaar middelbaar ben ik hier een paar dagen met mijn zus komen rondhangen en ik vond het meteen geweldig tof dat alles op één campus ligt, al die verschillende disciplines samen. Ik heb een mooi studentenleven gehad, ik heb toen ook vrienden voor het leven gemaakt. De eerste dag op de unief zijn we met zeven meisjes samen gesukkeld - van wie er ook zes zijn afgestudeerd – en die band is gebleven. Een van de meisjes kwam uit het Brusselse. Zij had een auto, ik had een kot. De wereld lag aan onze voeten.

Ik was ook zeer studentikoos, heel actief in de facultaire kring, ik ben nog schachtentemmer geweest.  Maar omdat ik verder wilde studeren en graden dan belangrijk zijn, heb ik me in de licenties op mijn studie gestort. En toen is mijn interesse voor de slaap bij het kind ontstaan. Ik ben gefascineerd door het gedrag van mensen en het leervermogen van een kind. Dat hangt natuurlijk samen met de hersenontwikkeling. Tijdens de eerste levensjaren maken de hersenen een groeispurt door.

Maar als je het over het leervermogen van een kind hebt, dan kom je automatisch ook uit bij de slaap.   Prof. Cluydts had op dat moment een gastprofessor uit Finland, Marit Korkman. Zij werd co-promotor van mijn thesis over neuropsychologie en epilepsie.”

Eigenzinnig

Voor Karen Spruyt was de VUB een ideale plek om te studeren. “Het belangrijkste is de vrijheid van denken en de diversiteit aan culturen. Dat tikkeltje eigenzinnige ook. Zelf ben ik ook gegaan voor mijn eigen kruisbestuiving tussen ontwikkelingsneuropsychologie en slaap.”

“Doorzetten tegen beter weten in”

Leeftijd

43 jaar

Diploma behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Licenciaat in de Psychologie, Klinische en Volwassenenpsychologie (1987)

Beroep

Televisiepresentatrice, auteur, zaakvoerder van productiehuis Jokfoe en Goodwillambassadrice voor het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA)

Eerste job na het behalen van mijn diploma

Ik ben onmiddellijk voor televisie beginnen werken. Een praatprogramma op de Nederlandse televisie, met de zeer originele naam ‘Goedele’.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Doorzetten tegen beter weten in. Vaak denk ik: ik kan dat hier eigenlijk niet, maar ik moet wel. Dat heb ik bijvoorbeeld wanneer ik moet speechen op een internationaal congres voor een publiek van 1500 gynaecologen.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Look at my life. Ik denk dat dit wel duidelijk is.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Het erotisch radioprogramma De Lieve Lust op Studio Brussel begin jaren ’90. Dat was echt baanbrekend en not done in die tijd. En mijn eerste reis voor de VN naar Afghanistan net na de val van het Talibanregime.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Weet ik niet echt. Ik heb wel eens de slappe lach gekregen tijdens een live televisie-uitzending, maar verder…

Mooiste persoonlijk moment

De geboorte van mijn twee dochters. Trouwens alle twee in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel.

De droom die ik nog wil nastreven

Rustiger worden. De rust waarbij je denkt “’t is wel goed nu”. Dat is mij nu niet gegeven. Ik vind altijd wel iets om voor te gáán: een nieuw tv-programma, een volgend boek,…

Studeren in Brussel is…

Het beginpunt van een pittig leven. In het dorp waar ik opgroeide voelde ik mij als een kikker in een emmer. Door in Brussel te gaan studeren kon ik over de rand van die emmer kijken, er uit springen en een heel nieuwe wereld ontdekken.

(Interview 17 april 2007)

Brussel is een wereldstad, er valt enorm veel te ontdekken. Nog een pluspunt aan Brussel is dat mijn zus er ook studeert, waardoor ik toch een beetje familie bij me heb. Ik heb voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen omwille van dat “vrije”. Waarom psychologie? Omdat ik door kinder- en jeugdpsychologe te worden jongeren meer kansen wil bieden op behandelingen tegen allerlei geestelijke aandoeningen en beperkingen, waarvan er sommigen nog steeds niet erkend zijn. Mijn favoriete plekje op de campus is Opinio en in Brussel is dat de AB.

Vanaf dat ik veertien was, wist ik al dat ik in de richting van psychologie verder wilde gaan. Maar ik twijfelde nog tussen hogeschool of universiteit. Uiteindelijk ben ik naar een infodag van de VUB gekomen en heeft een student me overtuigd om toch unief te proberen. Die student vertelde dat het hier vrij kleine groepjes zijn, dat je hier goed begeleid wordt en veel mensen leert kennen. Vooral het feit dat je in kleine groepen les krijgt, sprak mij erg aan, dat je geen nummer bent. En het klopt ook allemaal wat die student me vertelde op de infodag. Bij andere universiteiten zit je met een paar honderd studenten, hier zijn het er nu 80 of 100.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Kom in contact met de wereld! De VUB werkt samen met heel wat buitenlandse universiteiten en biedt je dan ook volop de kans om tijdens je opleiding in het buitenland te studeren, stage te lopen of deel te nemen aan projecten, studentenreizen en uitwisselingsprogramma's. Eva Geerts, studente Psychologie gaat binnenkort haar blik verruimen in Bolivië. Voor vijf maanden trekt ze naar La Paz om straatkinderen te helpen.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

Bulgarije
Duitsland
Italië
Nederland
Portugal
Spanje
Turkije

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Binnen je vakgebied beschik je als psycholoog over verschillende carrièremogelijkheden.

Als klinisch psycholoog

Als klinisch psycholoog kan je terecht in ziekenhuizen, psychiatrische centra, CLB’s, de jeugdhulpverlening, de gehandicaptenzorg, opvoedingsondersteuningscentra, CGGZ, bij de politie, in gevangenissen en gespecialiseerde centra (drugsverslaving, seksuele problematiek, zelfmoordpreventie, dementie, parkinson, MS, schizofrenie, depressie, slaapcentra, ...).

Vergeet ook niet dat steeds meer afgestudeerden een zelfstandige praktijk opzetten. De vraag is immers groot.

Als arbeids- en organisatiepsycholoog

Als arbeids- & organisatiepsycholoog kan je werken in meerdere nationale en multinationale ondernemingen, in consultingbedrijven, preventiediensten, reclamebureaus, bij de VDAB, overheidsdiensten, bij de politie, het leger, etc. Je kan optreden als wervings- en selectieconsulent, als carrièrebegeleider, als opleidingsverantwoordelijke, organisatiedeskundige, Human Resources Manager, kwaliteitsverantwoordelijke, outplacementbegeleider, testontwikkelaar/-assessor, interimconsulent, preventieadviseur, marktonderzoeker, productmanager, ...

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Na het afronden van je (bachelor)opleiding Psychologie kan je nog verschillende andere richtingen uit. Je kan rechtstreeks naar de Master in de Agogische Wetenschappen. Maar je kan na het volgen van een voorbereidingsprogramma ook verschillende andere masteropleidingen starten.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Psychologie en Educatiewetenschappen

+32-2-6292536
facpe@vub.ac.be