Rechten

Wens je je competenties inzake analytisch en synthetisch denkvermogen op te tillen naar een hoger niveau?Beschik je over een brede culturele achtergrond, inzicht in historische evoluties en interesse voor de politieke en sociale actualiteit?Ben je geïnteresseerd om je te verdiepen en te specialiseren in de rol van het recht binnen de verschillende domeinen van de maatschappij, evenals het gebruik en misbruik ervan?Zijn je mondelinge en schriftelijke taalbeheersing en –vaardigheid van een voortreffelijk niveau?

Lees verder

Studenten vertellen

"Computerwetenschappen zag ik niet zitten"

Mijn eerste bedrijfje heb ik in 1997 opgericht, toen ik pas in mijn tweede kandidatuur zat. Het leverde diensten aan bedrijven in het domein van internet en internetmarketing. Het was er de geknipte periode voor, omdat het internet in die jaren nog volop aan het opkomen was. Ik kon er dan ook zeer goed mijn boterham mee verdienen als student en ben er ook na mijn studies nog een tijdje mee doorgegaan.

"Ik had thuis zes computers staan"

Al van mijn twaalf, dertien jaar verdiepte ik me in datacommunicatie. Ik runde een bbs, eigenlijk de voorloper van het internet. Toen ging alle uitwisseling van informatie nog gewoon van punt naar punt, zonder dat er sprake was van een netwerk. Je kon eigenlijk inloggen op een andere computer. Ik had thuis zes computers staan, want voor elke bezoeker had je een andere computer nodig.

Dit ben ik blijven doen tot mijn achttiende. Op het einde lag mijn activiteit niet meer volledig in de legaliteit en aangezien ik meerderjarig werd en rechten wilde studeren, ben ik ermee gestopt. Maar ik kreeg steeds meer aanvragen van bedrijven om uitleg te geven over het internet en om websites en e-shops te maken. Daarvoor heb ik samen met een aantal vrienden een vennootschap opgericht. Dat bedrijfje heb ik nog steeds - intussen heb ik iedereen uitgekocht – en het heeft een heel belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van Netlog in 2000. Met het geld dat ik verdiende, kon ik samen met mijn zakenpartner Toon Coppens de site onderhouden, servers aanschaffen en medewerkers aanwerven. Dat was toen ik in het laatste jaar zat aan de universiteit.

"Ik was niet echt een voorbeeldige student"

Het geheim van ons succes is dat we altijd erg voorzichtig zijn gebleven en nooit geld hebben uitgegeven voordat we het ook daadwerkelijk hadden. Dat is soms erg moeilijk, want je wil vaak sneller groeien dan je eigenlijk kan. Tijdens een investeringsronde in 2007 hebben we 15 miljoen euro opgehaald, maar toch is die basisfilosofie er wel nog altijd in blijven zitten. Anderzijds neem je toch heel veel risico op persoonlijk vlak omdat je al je tijd, energie en geld in het bedrijf steekt. De keuze voor een studie in de Rechten was niet meteen evident. Ik twijfelde eigenlijk tussen Communicatiewetenschappen en Rechten. Computerwetenschappen zag ik niet zitten. Ik ben geen wiskundige en ik vermoed dat ingenieurs eens goed zouden lachen met mijn programmeertalenten (lacht). Maar ik denk dat ongeveer mijn halve familie Rechten heeft gestudeerd, en op dat moment leek het ook voor mij de meest logische keuze. Ik heb er ook zeker geen spijt van, omdat deze studie mij toeliet om verschillende extra-universitaire activiteiten te ontplooien zoals het opzetten van projecten en bedrijfjes. Ik moet bekennen dat ik niet echt een voorbeeldige student was: ik ging zeer zelden naar de les. Na vijf jaar kende ik mijn eigen klasgenoten niet eens. Ieder jaar slaagde ik door gedurende drie maanden goed te studeren. Het voordeel van Rechten is dat je behalve op je kennis van de materie ook beoordeeld wordt op je overtuigingskracht en de logica waarmee je antwoorden formuleert. Ik denk dat ik vooral in dat tweede deel goed was (lacht).

Het ‘vrije’ in Vrije Universiteit Brussel was voor mij de belangrijkste troef, omdat het mij heeft toegelaten om mij te ontplooien tot wie ik nu ben. Ik heb nooit op kot gezeten, en kan dus niet echt meespreken over het studentenleven. Dat is wel een stuk dat ik heb gemist: het is eigenlijk volledig aan mij voorbijgegaan, omdat ik met andere zaken bezig was. Mijn semester Zwitserland was dan ook een bewuste poging om toch iets van het studentenleven mee te pikken. Oorspronkelijk was ik zelfs niet eens geselecteerd door de Vrije Universiteit Brussel om mee te mogen – waarschijnlijk wegens niet actief genoeg, en heb me dan maar op eigen houtje gemeld bij de gastuniversiteit. Daar zeiden ze me dat ik welkom was en op die manier kon ik dan toch deelnemen aan het Erasmusprogramma. Een interessante tip voor studenten die niet meteen geselecteerd zijn! (lacht) 

(Interview 1 april 2009)

Bij Rechten heb je echt wel vakken waarvan je zegt: hier heb je het boek, leer de cursus pagina per pagina. Je zegt tegen jezelf ' ik ga per centimeter leren en vandaag probeer ik 5 cm te leren'. Gewoon uit het hoofd blokken. Maar je hebt ook vakken waar je toch echt inzicht voor nodig hebt en dan geven ze meestal PO’s, dit zijn verplichte werkcolleges waar je dan met een man of 20, 15 praktisch gerichte oefeningen krijgt. Voor de zwaarste vakken waar je echt niet zonder inzicht kan, krijg je PO’s.

Ik volgde als Erasmusstudente vakken als Europees gemeenschapsrecht en internationaal privaatrecht in het Spaans in Barcelona. Ik kende geen woord Spaans toen ik vertrok. Toch ben ik erin geslaagd om op het einde van het semester mijn examens in het Spaans af te leggen. Ik was wel wat vroeger naar Barcelona vertrokken om begin september een intensieve snelcursus Spaans te volgen. Maar de eerste weken, zeg maar de eerste maanden, waren de colleges ongelooflijk vermoeiend. Als ik later terugdenk aan mijn studententijd aan de Vrije Universiteit Brussel, dan zal Erasmus ook een van de mooiste herinneringen zijn. Het heeft mijn zelfstandigheid enorm bevorderd. Als ik ooit het voorstel krijg om in het buitenland te werken, dan zal ik die stap makkelijker durven zetten omdat ik meer zelfvertrouwen heb.

Vanaf het vierde of vijfde in het middelbaar wist ik al dat ik Rechten zou gaan doen, omdat het zo uitgebreid is. Ik weet nu nog niet precies waarin ik wil afstuderen, maar aangezien de opleiding zo breed is, kan ik nog tot het laatste jaar wachten. Kenmerkend voor de VUB is echt die vrijzinnigheid, want die wordt wel stevig benadrukt. Of dat nu in een lezing is of in de les, dezelfde proffen babbelen erover.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

 

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Denemarken
Duitsland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Litouwen
Malta
Nederland
Noorwegen
Polen
Slovenië
Spanje
Turkije
Zwitserland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Met je bachelordiploma in de Rechten kan je al onmiddellijk, als bijvoorbeeld bedrijfsjurist, terecht op de arbeidsmarkt. Met je Masterdiploma Rechten kan je in uiteenlopende sectoren terecht:

  • het uitoefenen van een togaberoep (advocaat, parketmagistraat, rechter) of een van de overige functies binnen de gerechtelijke wereld waarvoor een juridische opleiding vereist is (griffier, gerechtsdeurwaarder …)
  • het bedrijfsleven
  • de overheid
  • de nationale en internationale diplomatie

Na het volgen van een Master na Master in het Notariaat, kan je aan de slag als aspirantnotaris of notarieel jurist.

Ook de volgende Master na Masters zijn voor jou een optie:

  • Sociaal Recht
  • Internationaal en Europees Recht.

Uit onderzoek blijkt dat er momenteel bijna geen werkloze juristen zijn!

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Na het beëindigen van je masteropleiding in de Rechten kan je nog verder studeren. We bieden onder meer de volgende master na master opleidingen: Sociaal Recht, Internationaal en Europees Recht, International and European Law en Notariaat.

Bovendien kan je, na het volgen van de afstudeerrichting Criminologie rechtstreeks overstappen naar een eenjarige Master in de Criminologie.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Recht en Criminologie

+32-2-6291577
faculteit.rechten@vub.ac.be