Een universitair diploma behalen op eigen tempo? Het kan aan de Open Universiteit!

De kernwoorden van een studie aan de Open Universiteit:

  • je eigen studieritme bepalen,
  • flexibel studeren,
  • afstandsonderwijs,
  • zelfstudie.

Studeren aan de Open Universiteit is studeren in alle vrijheid. Dit betekent dat je vrij zelfstandig moet werken; inzet, doorzettingsvermogen en motivatie zijn dus belangrijke voorwaarden om te slagen. Maar we laten onze studenten niet aan hun lot over. In de eerste plaats is het cursusmateriaal speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Daarnaast zijn er voor alle cursussen studiebegeleiders aangeduid die een antwoord kunnen geven op alle inhoudelijke vragen

Afhankelijk van je eigen behoeften, motieven en interesses kan je kiezen voor een volledige universitaire opleiding of voor één of meerdere losse cursussen uit een aanbod van ruim 300 vakken.

Een OU-studie bestaat steeds uit modules. Eén module komt overeen met circa 100 à 120 uur studeren. Zo bestaat een cursus uit één of twee modules en kan die dus al binnen enkele maanden afgerond zijn.

Starten met een studie aan de Open Universiteit kan op elk gewenst moment.

De toelatingsvoorwaarden zijn eenvoudig: u moet 18 jaar oud zijn.

Startpakket

De twee basismodules van iedere richting worden aangeboden in de vorm van een startpakket.

Deze cursus(sen) dienen om nieuwe studenten de kans te geven te wennen aan het studeren en medestudenten te leren kennen.

Vrijstellingen

Wie een hogere opleiding gevolgd heeft, kan in aanmerking komen voor vrijstellingen. Niet-afgeronde opleidingen of afzonderlijke vakken kunnen ook ingebracht worden.

 

Diploma

Indien u geslaagd bent voor het tentamen, dat wil zeggen wanneer u een cijfer 6 of hoger heeft behaald op 10, ontvangt u automatisch een cursuscertificaat. Dit certificaat blijft in principe onbeperkt geldig.

Inschrijven en kostprijs

Starten met een studie aan de Open Universiteit kan op elk gewenst moment.

We geven je graag een overzicht van de voorwaarden en de kosten die bij een inschrijving komen kijken.

 

Tentamens

In Nederland spreekt men over tentamens in plaats van examens. Een tentamen kan bestaan uit meerkeuzevragen, open vragen of een combinatie. Alle examens, behalve sommige mondelinge examens, gaan door in het studiecentrum.

Formulieren

Hieronder vinden studenten van OU diverse formulieren die u kan downloaden,invullen en opsturen naar het studiecentrum

 

Opleidingen

De open universiteit biedt opleidingen aan in 7 vakgebieden. Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu-natuurwetenschappen, Nederlands recht, Onderwijswetenschappen en Psychologie.

Bachelors & masters

De Open Universiteit biedt bachelor- en/of masteropleidingen aan in 7 vakgebieden. Het bachelorprogramma omvat 42 modules. Een masterprogramma telt 14 modules (de Master Computer Science bestaat uit 28 modules en is gelijkwaardig met de graad ingenieur).

Korte studieprogramma's

De Open Universiteit biedt verschillende korte studies aan, elk met een ander uitgangspunt. Je kan o.a. kiezen voor opleidingen op (post-)hbo-niveau, Certified Professional Programs en Focusopleidingen.

Losse cursussen

Wie geen volledige opleiding wil volgen, kiest voor één of meer cursussen. Een cursus bestaat uit 1 of 2 modulen. Een module heeft een studiebelasting van 120 uur. Met een cursus brengt u dus binnen 120 of 240 uur uw kennis over een onderwerp op peil. Zo bepaalt u zelf het accent van uw studie.

Gratis cursussen

Sinds 2006 biedt de Open Universiteit vrij toegankelijk cursusmateriaal aan. In de loop der jaren is het aanbod uitgebreid met MOOC's, masterclasses, webinars en kennismakingscursussen.