home

ARCH-nieuws
Architectuurweek 2015-2016

januari 2016

Architectuurweek 2015-2016

Naar jaarlijkse traditie organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek. Van 7 tot 11 maart staan er weer tal van leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen op het programma. Ondermeer zullen Geert Pauwels van Dial architects en het bureau BOB 361 lezingen komen geven. De studenten steken bovendien tijdens de Architectuurweek de handen uit de mouwen. Binnenkort zal u steeds actuele info vinden over deze week, aangevuld door foto's genomen tijdens de verschillende activiteiten.

Dimitri Van den Bremt finalist van de ie-prijzen

november 2015

Dimitri Van den Bremt finalist van de ie-prijzen

Bruface alumnus Dimitri Van den Bremt is uit 61 deelnemers gekozen als finalist van de ie-prijzen, categorie Burgerlijk ingenieur. De ie-prijzen bekronen de meest verdienstelijke afstudeerwerken binnen de verschillende ingenieursopleidingen en worden toegekend door jury en publiek. Dimitri neemt deel met zijn afstudeerwerk over het gebruik van lichtgewicht origami componenten in structuren getiteld 'Transformable bending active components for temporary spatial structures'. De publieksprijs gaat naar de finalist die op donderdag 26 november om 19u het meeste likes heeft verzameld. Op die dag vindt de finale plaats in de centrale hal van het Centraal station van Antwerpen. Stemmen kan via onderstaande link.

We wensen Dimitri alvast te feliciteren voor zijn nominatie en wensen hem veel succes toe voor het verdere verloop van de wedstrijd.

19.11 Studiedag duurzaam (ver)bouwen van musea en depots

november 2015

19.11 Studiedag duurzaam (ver)bouwen van musea en depots

Op 19 november organiseert FARO in samenwerking met de provincie Antwerpen en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) een studiedag in de Blauwe Foyer DeSingel in Antwerpen met de titel ‘Goed begonnen is half gewonnen. Duurzaam (ver)bouwen van musea en depots’. Verschillende sprekers uit binnen- en buitenland komen er de aanpak van hun (ver)bouwproject toelichten, met bijzondere aandacht voor de duurzaamheid van het traject voorafgaand aan de realisatie van museum- en depotinfrastructuur. De provincie Antwerpen presenteert er het voorbereidend Programma van Eisen voor de realisatie van het erfgoeddepot op Campus VESTA in Ranst.

De studiedag is ook de afsluiter van het traject ‘Duurzaam (ver)bouwen voor musea’ (2013-2015) dat FARO in samenwerking met het VAi en de Vlaamse Bouwmeester realiseerde. De voornaamste bevindingen van dit traject werden gebundeld in een publicatie die op de infodag zal worden voorgesteld.

Een niet te missen afspraak dus voor al wie betrokken is bij infrastructuurprojecten in musea en depots.

Afbeelding door Claeys / Haelvoet Architecten

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

oktober 2015

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

Op donderdag 19 november 2015 zal de zesde editie van de “Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde” doorgaan in de lokalen van de vakgroepen ARCH en MeMC. Met dit initiatief willen we de contacten tussen onze opleiding en de alumni, en tussen de alumni onderling versterken in een informele sfeer. Ook dit jaar zullen er twee lezingen plaats vinden (door Olivier Remy en Michael Lefeber) met aansluitend een feestelijke receptie in de lokalen van ARCH.

Met dank aan de Faculteit van de Ingenieurswetenschappen en onze sponsors: Besix, Cogghe&Co, Conix RDBM, Deme, Democo, Denys, Grontmij, Seco, Technum, Tuc Rail en V.Ir.Br.

Locatie: 2de verdieping gebouw K, campus Etterbeek
Datum: donderdag 19 november 2015
Aanvang: 19u00
Registratie: vóór 16 november, via ahermina@vub.ac.be
Programma: download de uitnodiging

Geen e-mailuitnodiging ontvangen? Schrijf je in op onze LinkedIn groep en blijf op de hoogte van onze Alumni-activiteiten.

Boek en website over naoorlogse bouwmaterialen

oktober 2015

Boek en website over naoorlogse bouwmaterialen

Op 10 december 2015 wordt een nieuw boek en bijhorende website voorgesteld, over bouwmaterialen die werden toegepast in de Brusselse woningbouw tussen 1945 en 1975.

Het boek en de website zijn het resultaat van het onderzoeksproject ‘RetroCo’, uitgevoerd door leden van het ReUse-team van vakgroep ARCH en gefinancierd door Innoviris.

Na de presentatie volgt een debat met internationale experten over het belang van kennis over naoorlogse bouwmaterialen in renovatieprojecten.

Locatie CIVA, Kluisstraat 55, Elsene
Datum: donderdag 10 december 2015
Aanvang: 18u00
Toegang: Gratis, maar registratie verplicht
Registratie: Vóór 1 december, via www.brusselsretrofitxl.be/events
Taal: Engels
Isabelle Selleslag wint oproep "Bezet De Stad"

oktober 2015

Isabelle Selleslag wint oproep "Bezet De Stad"

“Wat als we alle kolossale torenkranen stuk voor stuk omvormen tot een tool van onze verbeelding? Geïnspireerd door 'Skylight' van Gijs Van Vaerenbergh en 'La Maîtresse de la Tour Eiffel' van Michel de Broin werd de horizon mijn canvas en de stad mijn speelveld. Een pleidooi voor een vrolijke stad, eeuwig onafgewerkt, eeuwig veranderend, met een feest van kleuren, objecten en willekeurige gedachten in de hemel.”

Isabelle Selleslag is student ingenieurswetenschappen: architectuur. Boven alles, is ze gepassioneerd door stedelijkheid.

De winnende foto’s van de voorafgaande oproep 'Bezet De Stad', zijn na de opening tot het einde van het BANG!festival te bezichtigen in de pop-up bar.

Lecture by prof. Stefan Holzer at VUB

oktober 2015

Lecture by prof. Stefan Holzer at VUB

On Thursday 12th of November ReUse welcomes prof. Stefan Holzer to lecture about the design, construction and renovation of a particular nineteenth century timber bridge in Germany: the König Ludwig Bridge in Kempten.

Stefan Holzer is professor for engineering mathematics at the University of the Federal Armed Forces in Munich. His research activities are centered in numerical methods in engineering, as well as scientific computing, with a particular focus on realistic mechanical modeling and structural assessment of historical buildings.

Location VUB campus Etterbeek, aula D.0.02.
Date: Thursday November 12, 2015
Start: 18h00
Access: Free after registration via ahermina@vub.ac.be
Language: Lecture will be given in English
Tickets voor lezing door Eduardo Souto De Moura

oktober 2015

Tickets voor lezing door Eduardo Souto De Moura

Dankzij Febelcem & the Concrete Design Competition, ontvangen 400 studenten een gratis ticket voor de lezing A+/BOZAR ARCHITECTURE van Eduardo Souto de Moura (Bozar 27/10/15) en een briefing voor de concrete design competition.

Afbeelding door Luis Ferreira Alves

Daguitstap Antwerpen

oktober 2015

Daguitstap Antwerpen

Op zaterdag 3/10 organiseerden ARCH en Bru:tecture een daguitstap naar Antwerpen. Headliners waren een werfbezoek van het nieuwe Havenhuis naar de hand van Zaha Hadid, een bezoek aan de nieuwe Campus Noord en aan het project Lübeck, lunch in het Felix Pakhuis, en zó veel meer. Het resultaat was een fantastische dag vol architectuur in Antwerpen! Dank aan alle deelnemers en aan de vrijwilligers die deze uitstap mede mogelijk gemaakt hebben:

Project Lübeck, Cadix: werfrondgang door ontwerptitularis Jonas Lindekens en alumnus Dries Ceuppens (ONO Architecten)
Project Campus Noord: geleid bezoek door projectarchitect Ben Ooms (POLO Architects)
Project Havenhuis: werfbezoek onder leiding van alumnus Ben Cools, (projectmanager Victor Buyck Steel Construction)
Project Station Antwerpen Centraal en MAS: toelichting door docente Inge Bertels

Uitnodiging openingsreceptie

oktober 2015

Uitnodiging openingsreceptie

Het nieuwe academiejaar gaat voor pas echt van start met de jaarlijkse openingsreceptie van ARCH en bru:tecture.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Niet te missen!

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, 1ste verdieping (VUB Campus Etterbeek)
Datum: Maandag 5 oktober 2015
Aanvang: 17u
Zin in een ontwerpopdracht typisch VUB?

september 2015

Zin in een ontwerpopdracht typisch VUB?

Na een zomer vol voorbereidingen is de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen, kortweg ARCH, er weer helemaal klaar voor. Aan het begin van dit semester krijgen de drie bachelorjaren elk een uitdagende en praktische opdracht in hun ontwerpatelier.

 

Ontwerpatelier Mens en Aanpasbaarheid

Bachelor 1 ontwerpt dit semester een minimale woonplek met recuperatiemateriaal. Veel aandacht gaat daarbij naar de wensen van de bewoner. Die wensen zijn trouwens steeds moeilijker te voorspellen. Daarom worden de studenten uitgedaagd om veranderingsgericht te ontwerpen.

Titularissen/assistenten: Niels De Temmerman,
Ann Verdonck, Stijn Brancart

Ontwerpatelier Habitat en Erfgoed

Bachelor 2 herbestemt de oude badaccommodatie in Blankenberge opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Op vraag van het gemeentebestuur maken de studenten eerst een masterplan. Daarna werken ze hun plan verder uit en houden rekening de erfgoedwaarde  van de accommodatie.

Titularissen/assistenten: Ann Verdonck, Evi Corne

Ontwerpatelier Stad en Structuur

Bachelor 3 ontwikkelt in Antwerpen een bouwblok met een gemengd gebruik, goed voor maar liefst 20.000m². De relatie tussen het bouwblok en zijn omgeving staan centraal in deze opgave en moeten worden vertaald in het ontwerp op schaal van de stadsruimte tot het bouwtechnisch detail.

Titularissen/assistenten: Haike Apelt, Stefan Braun

 

Veel plezier en succes aan al onze studenten!

Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel

september 2015

Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel

Samen met het nieuwe academiejaar lanceert de VUB een nieuwe boekenreeks: Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel. Met het eerste deel dat sinds september beschikbaar is, wordt een overzicht gegeven van de verschillende architecturale stijlen die de sites Etterbeek en Jette markeren sinds 1970.

Deze uitgave mag als een ijkpunt beschouwd worden, met een eigenzinnige kijk op het verleden en een blik op de toekomst van het gebouwenpatrimonium van de VUB. Het boek bevat onder andere een bijdrage van prof. Niels De Temmerman, titularis van het Ontwerpatelier in onze eerste bachelor.

Het boek is een blijvende herinnering voor al wie in deze gebouwen vertoeft of een must voor iedereen die Brussel en architectuur genegen is, stelt de uitgever nog.

Een impressie via vubtoday.be
Te koop via aspeditions.be

Louise Deprins ontvangt Victor Horta en Anixton Award

september 2015

Louise Deprins ontvangt Victor Horta en Anixton Award

Tijdens de Bruface Commencement Ceremony ontving alumna Louise Deprins twee prijzen. De Victor Horta Award werd door Art&Build aan haar uitgereikt omdat ze afstudeerde met de hoogste score in de opleiding Master of Science in Architectural Engineering. De Anixton Award ontving ze voor de beste masterthesis met betrekking op de vastgoedsector.

In haar thesis ‘Analysing the Transformability Degree in Design For Change’ testte Louise Deprins een nieuwe methode om projecten kwalitatief te evalueren op hun transformeerbaarheid: de ‘Dynamic Design Matrix’. In de matrix worden de richtlijnen voor veranderingsgericht bouwen, opgesteld door OVAM samen met het TRANSFORM Research Team van het VUB æ-lab, beoordeeld volgens een discrete schaal. De beoordeling werd gevalideerd met een analyse van de iconische architectuurprojecten ‘Stuk’ (Leuven) en ‘Savonnerie Heymans’ (Brussel). Daarmee kon Louise in haar thesis de beloftevolle resultaten van deze methode presenteren maar ook verschillende kritische kantlijnen plaatsten.

Gefeliciteerd Louise!

 

Voor meer informatie, contacteer promotor Niels De Temmerman of surf naar vub.ac.be/arch/transform.

Undulatus paviljoen wint de internationale IASS 2015 wedstrijd voor innovatieve paviljoenen

augustus 2015

Undulatus paviljoen wint de internationale IASS 2015 wedstrijd voor innovatieve paviljoenen

Het VUB-ARCH Undulatus paviljoen is een van de twee winnaars van de International Association for Shell and Spatial Structures (IASS)-wedstrijd voor innovatieve paviljoenen die deze zomer plaats vond in het Muziekgebouw in Amsterdam. Universiteiten en bedrijven van over heel de wereld, zoals het prestigieuze Massachussets Institute of Technology (MIT) en ingenieursbureau ARUP, namen aan de wedstrijd deel en bouwden in totaal 28 paviljoenen. Deze paviljoenen werden geacht een toekomstvisie te bieden op het vlak van structureel ontwerp en innovatie en moesten het resultaat zijn van excellent structuuronderzoek.

Het Undulatus paviljoen is ontworpen en gebouwd door een team van onderzoekers van het æ-lab van de Vrije Universiteit Brussel (Stijn Brancart, Aline Vergauwen, Kelvin Roovers, Dimitri Van Den Bremt, Lars De Laet en Niels De Temmerman). Het gaat om een curved-line folding kit met grote ontwerpvrijheid die digitaal gefabriceerd en snel geassembleerd kan worden. Dankzij haar lage gewicht is ze een makkelijk te transporteren schaalstructuur met een uitgekiend weefpatroon.

De prijs werd uitgereikt tijdens de slotceremonie van het IASS 2015 symposium door het organiserend comité en door de juryvoorzitter en voorzitter van het IASS, René Motro.

Foto door Kathy Gibbs.

Cultureel-ERFGOEDDEPOTS in Vlaanderen: Toolbox programma van eisen

augustus 2015

Cultureel-ERFGOEDDEPOTS in Vlaanderen: Toolbox programma van eisen

In december 2014 werd een onderzoeksopdracht aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gegund vanuit de Vlaamse overheid in het kader van de depotproblematiek. De opdracht betreft een analyse van en bouwstenen voor de uitwerking van een programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots in Vlaanderen. Het ae-LAB van VUB (Inge Bertels, Dorien Aerts en Filip Descamps) voerde de opdracht uit tussen januari en juni 2015. Het onderzoeksrapport is nu online beschikbaar.

Voor meer informatie over deze onderzoeksopdracht en het rapport kan u terecht bij Katrijn Van Kerchove van het departement CJSM.

Het onderzoek van VUB zal aan bod komen tijdens een studiedag rond duurzame museum/depotinfrastructuur die op 19 november 2015 in deSingel wordt georganiseerd in samenwerking tussen FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, CVAa en de provincie Antwerpen.

Lezingenreeks âles métaux ferreux dans la constructionâ. Dag 2/5

augustus 2015

Lezingenreeks ‘les métaux ferreux dans la construction’. Dag 2/5

FABI-Patrimoine et Histoire organiseert lezingencycli over de geschiedenis van materialen en constructies. Na een succesvolle reeks over ‘beton’ volgt in 2015-2016 een vijfdelige reeks over ‘ijzer en staal’. De reeks behandelt de periode van voor de industriële productie van ijzer tot en met de 20ste eeuw. De tweede themanamiddag ‘Les métaux ferreux dans la construction : de la Révolution industrielle à l’entrée dans l’ère de l’acier’, die doorgaat in Beez op dinsdag 20 oktober 2015 spitst zich toe op de ontwikkelingen in de eerste helft van de 19de eeuw. Naast de productiemethodes en de typische verbindingstechnieken komen ook een brede waaier casestudies aan bod, variërend van de wereldberoemde Sint-Hubertus galerij in Brussel tot verborgen schatten als het archiefdepot in Antwerpen. Gezien de expertise van de ReUse onderzoeksgroep van het ae-lab nauw aansluit bij dit thema, belichten ook (ex)collega’s Ine Wouters, Inge Bertels, Koen Verswijver en Michael de Bouw enkele belangrijke actoren en constructies uit deze periode. Inschrijven kan via onderstaand formulier. Er is een flinke reductie voor studenten.

Jaarboek 2014-2015

juli 2015

Jaarboek 2014-2015

Dat een jaar aan de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen naast 'moeilijk en zwaar' vooral 'boeiend, hartverwarmend, inspirerend, uitdagend en innoverend' is, willen we met het 12de jaarboek nog eens bevestigen. Daarom nemen we je in dit boek mee langs de vele activiteiten die deze unieke sfeer creëren: de alumni-avond, ontwerpateliers, onderzoeksworkshops en -projecten, de architectuur- en studiereis, maar ook lezingen, openlesdagen, de architectuurweek en ciné:atelier.

Misschien was je er zelf bij en blik je graag terug of ben je nieuwsgierig geworden naar de typische ARCH-sfeer. Kom dan gerust je exemplaar bij ons halen of download het op onze website.

ARCH stelt tentoon in âMuziekgebouw aan ât Ijâ in Amsterdam

juli 2015

ARCH stelt tentoon in ‘Muziekgebouw aan ’t Ij’ in Amsterdam

Voor de expositie ‘Future Visions in Structure’, ontwierp en bouwde een team van ARCH-onderzoekers, onder leiding van Niels De Temmerman en Lars De Laet, een lichtgewicht constructie. Het Undulatus paviljoen, genoemd naar de Undulatus Asperatus wolkenformatie, is een mooi voorbeeld van een demonteerbare bouwkit. In minder dan twee uur tijd konden de 99 componenten geassembleerd worden tot een hangende schaalstructuur uit flinterdunne, gevouwen platen. Het weefpatroon dat zo ontstaat is niet enkel mooi, maar is ook bepalend voor het structurele gedrag en de gekromde geometrie van de constructie die met minder dan 30 kg een echt lichtgewicht is. Het project is een geslaagde test voor de bouwkit die in de praktijk ook als vrijstaande shelter dienst kan doen.

Deze en vele andere installaties zijn nog tot 23 augustus gratis te bezichtigen in het ‘Muziekgebouw aan ’t Ij’ in Amsterdam. De tentoonstelling wordt afgesloten met een internationaal congres waaraan ingenieurs, architecten en onderzoekers uit de hele wereld deelnemen.

Vacature voltijds assistent

juni 2015

Vacature voltijds assistent

De vakgoep Architectonische Ingenieurswetenschappen werft een voltijdse assistent aan die geïnteresseerd is om een doctoraatsonderzoek te starten in één van de drie onderzoekspijlers van het æ-lab. Geïnteresseerden dienen hun dossier in te sturen voor 1 augustus 2015.

Meer info:

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

juni 2015

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

Op 11 juni 2015 verdedigde onderzoekster Liesbeth Dekeyser met succes haar doctoraatsthesis getiteld "Material history and study of cimorné decorative cement render: from interwar craftsmanship to contemporary restoration guidelines". Hierdoor behaalt zij de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen.

Met haar onderzoek stelde Liesbeth een schadeatlas voor cimorné-pleister samen en ontwikkelde ze een methode voor het conserveren, herstellen en reconstrueren ervan. Samen laat dit toe de noodzakelijke herstellingen en restauraties van deze typisch Belgische sierpleister uit te voeren.

Hartelijk gefeliciteerd Liesbeth!

Inschrijvingen ijkingstoets verlengd tot 15 juni!

juni 2015

Inschrijvingen ijkingstoets verlengd tot 15 juni!

Om iedereen de kans te geven zich alsnog in te schrijven voor de ijkingstoets hebben de universiteiten beslist om de inschrijvingsperiode te verlengen tot 15 juni. De test is gratis en niet-bindend, maar is weldegelijk nuttig.

Nog enkele getuigenissen om je te overtuigen:

“De ijkingstoets was heel divers met inzichtsvragen en zelfs een tekst over architectuur. Dat bevestigde mijn studiekeuze.” – Margot Van Nerom, eerste bachelor

“Het goede resultaat van de ijkingstoets nam bij mij alle twijfel weg. Zo’n toets is echt een goed idee.” – Mathias Claes, eerste bachelor

Meer informatie, voorbeeldvragen en inschrijven via
www.vub.ac.be/ijkingstoets

Graag tot dan!

Alumna genomineerde voor MIT âInnovator under 35â

juni 2015

Alumna genomineerde voor MIT ‘Innovator under 35’

Elk jaar selecteert MIT Technology Review een nieuwe generatie ‘Innovators under 35’, jonge voortrekkers die nieuwe technologieën ontwikkelen. Bijzonder aan deze voortrekkers is dat zij globale uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken en zo maatschappelijke problemen proberen op te lossen.

Dit jaar was de enige vrouwelijke genomineerde ‘Innovator under 35’ alumna Catherine de Wolf. Op woensdag 20 mei 2015 presenteerde zij in Brussel het doctoraatsonderzoek dat ze momenteel voert aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology MIT. In haar onderzoek werkt ze aan een dataset en rekenmethode waarmee architecten de CO2-balans van een gebouw over de hele levensduur kunnen begroten. Dit is een manier om de impact van het bouwen op ons milieu tastbaar te maken.

Catherine studeerde in 2012 af aan onze vakgroep met grootste onderscheiding. Onder het promotorschap van professor De Temmerman legde zij met haar masterthesis ‘Life Cycle Design’ de basis voor haar huidig doctoraatsstudie. Copromotor was professor De Myttenaere. Pieter Herthogs en Wim Debacker namen de begeleiding voor hun rekening.

Meer informatie over Catherine’s topic via
http://innovatorsunder35.com/innovator/catherine-de-wolf

Meer informatie over ‘Life Cycle Design’ van gebouwen via
www.vub.ac.be/arch/transform

Toekomstige studenten, doe mee aan de ijkingstoets!

mei 2015

Toekomstige studenten, doe mee aan de ijkingstoets!

Om je te begeleiden bij de overgang van het secundair onderwijs naar de universiteit voorziet de VUB een waaier aan voorbereidingsactiviteiten. Onder andere organiseert zij samen met UGent op 1 juli en 14 september een afzonderlijke ijkingstoets voor laatstejaarsleerlingen met interesse in de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur. De toets zal je een beeld geven van de kennis en vaardigheden die je nu al bezit en welke volgend jaar extra aandacht verdienen.

“De ijkingstoets was voor mij dé aanleiding om de lessen wiskunde op te frissen. Daardoor stond ik voorbereid aan de start.” – Margaux Lespagnard, eerste bachelor

Na de toets wachten enkele studenten burgerlijk ingenieur: architect je op in het studentenrestaurant om samen te lunchen en daarna ben je welkom in het architectuuratelier voor een nabespreking van de toets met assistenten en docenten. Om 15u organiseren we zelfs een korte workshop ontwerpen.

“De feedback, het campusbezoek met student ambassador Robin en de workshop in de namiddag waren natuurlijk typisch VUB.” – Sofie Notredame, eerste bachelor

Meer informatie, voorbeeldvragen en inschrijven via
www.vub.ac.be/ijkingstoets

Verslag architectuurreis 2014-2015

mei 2015

Verslag architectuurreis 2014-2015

Architectuur leer je niet alleen van op de schoolbanken, soms moet je het ook zelf kunnen beleven.

Met dit idee trok bru:tecture van zondag 5 april t.e.m. vrijdag 10 april met maar liefst 45 architectuurstudenten en 7 doctoraatsstudenten op architectuurreis naar Lissabon.

Een uitgebreide fotoreportage en een terugblik op de onvergetelijke momenten kan je terugvinden op de pagina  van de architectuurreis.

De Temmerman geeft gastles aan  ETH Zürich

april 2015

De Temmerman geeft gastles aan ETH Zürich

Op 22 april 2015 gaf professor Niels De Temmerman, docent in onze bachelor en master opleidingen, een gastles aan de ETH Zürich. Op uitnodiging van professor Guillaume Habert, titularis van de leerstoel duurzaam bouwen aan het departement D‑BAUG, doceerde professor De Temmerman aan de masterstudenten bouwkunde, architectuur en milieutechniek.

In zijn uiteenzetting ‘Life cycle design: towards a sustainable built environment’ illustreerde De Temmerman de basisprincipes van veranderingsgericht bouwen met architectuurprojecten. Daarnaast gaf hij een overzicht van verschillende ontwerpstrategieën en toonde hij met drie casestudies hoe het wetenschappelijk onderzoek van het Transform team de transitie naar veranderingsgericht bouwen ondersteunt.

2de Bachelor op werfbezoek in Oudergem

april 2015

2de Bachelor op werfbezoek in Oudergem

Het jaarlijkse werfbezoek in het kader van het vak Bouwtechniek:skeletbouw ging deze keer uit naar een modulaire en duurzame lage energiewoning die opgetrokken werd uit een houtskelet. Het project vertaalt zich in een kangoeroewoning met de mogelijkheid om twee wooneenheden in te richten die op een complementaire manier kunnen functioneren. De zonnewinsten afkomstig via de zuidgevel zijn mogelijk door de plaatsing van enorme ramen (ieder raam weegt ongeveer 300 kg) en een gestuurde zonnewering voorkomt oververhitting. Een goede energieprestatie wordt verder verkregen door een doorgedreven isolatie, en een optimale luchtdichtheid. Dit werfbezoek werd mogelijk gemaakt door het Leefmilieu Brussel en Ceraa.

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

april 2015

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

Op 30 maart 2015 verdedigde onderzoekster Dorien Aerts met succes haar doctoraatsthesis getiteld "Occupancy and activity modelling for building energy demand simulations, comparative feedback and residential electricity demand characterisation". Hierdoor behaalt zij de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen. Gefeliciteerd Dorien!

Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

maart 2015

Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

De Wetenschapskaravaan, een initiatief van UPV, biedt de mogelijkheid aan een breed publiek om kennis te maken met verschillende onderzoeksinstellingen van de VUB en elders. Op 11 maart streek de Wetenschapskaravaan neer in ons æ-lab. Professoren Ine Wouters, Niels De Temmerman en Lars De Laet gaven aan de geïnteresseerde bezoekers uitleg over het onderzoek dat wordt uitgevoerd in onze onderzoeksgroep. De vele facetten en topics werden toegelicht aan de hand van presentaties en maquettes, hetgeen duidelijk gesmaakt werd door de deelnemers.

Studiereis naar Gent

maart 2015

Studiereis naar Gent

Zaterdag 28 februari organiseerde onze studentenvereniging bru:tecture een studiereis naar Gent.
In het Gentse stadsmuseum STAM bezochten we de tentoonstelling ‘Maquettes. Verbeelding op schaal’. In de Vooruit trakteerde Geert Pauwels ons op een toelichting bij de nieuwe extensies aan het oude Vooruit-gebouw  (DIAL-architects). Een wandeling langs recente projecten en werven door Gent (Wintercircus, Waalse Krook, Stadshal, etc.) werd aangevuld met geleide bezoeken aan het Universitair Forum ‘UFO’, de uitbreiding van de Faculteit Economie (beide naar ontwerp van Stephane Beel) en de Boekentoren (met toelichting door renovatie-architecte Tine Cooreman van het bureau Robbrecht&Daem Architects). Filip Descamps zorgde voor de nodige informatie m.b.t. akoestiek en binnenklimaat in de Vooruit, het Ufo en de Boekentoren. Vanop de Belvedère van de Boekentoren hadden we trouwens een prachtig zicht op de finish van de Omloop Het Nieuwsblad!

ARCHweek 2014-2015

februari 2015

ARCHweek 2014-2015

Voor de tweede maal organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek: een week vol leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen die dit jaar plaats vindt van 2 tot 6 maart. Na een lekker openingsontbijt wordt de week opgebouwd rond twee middagworkshops. Net als vorig jaar laten we daar onze creativiteit de vrije loop en steken we de handen eens echt uit de mouwen! Verder brengen de eerstejaars op woensdagnamiddag een bezoek aan ontwerpbureau Arter in Brussel. Ook na de les valt er wat te beleven: wat dacht je van het ciné-atelier, een spelletjesavond of twee interessante lezingen (4 maart James Campbell en 5 maart Jan de Moffarts)? Na de lezing van Jan de Moffarts op donderdag sluiten we de week af met een feestelijke receptie.

Studenten kunnen inschrijven voor het ontbijt en de middagactiviteiten via het secretariaat van ARCH (€10), de lezingen zijn vrij toegankelijk.

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

februari 2015

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

In het kader van de Architectuurweek 2015 organiseert vakgroep ARCH samen met bru:tecture een lezing.

Op donderdagavond 5 maart verwelkomen zij Jan de Moffarts van architectuur- en ingenieursbureau ORIGIN Architecture & Engineering, tevens praktijkassistent bij ARCH, voor een avondlezing over eigen werk. Nadat hij afstudeerde als ingenieur-architect en stedenbouwkundige en ruimtelijk planner, startte Jan de Moffarts als stagiair bij Stéphane Beel Architecten, waar hij meewerkte aan diverse projecten zoals de Ramberg te Leuven, Kulak gebouw D te Kortrijk en wedstrijden van de boekentoren in Gent en het Afrikamuseum in Tervuren. Als projectleider bij Origin is hij betrokken bij boeiende renovatie- en restauratieprojecten zoals de politietoren van Renaat Braem te Antwerpen, het voormalig postgebouw in Gent, sociale woontoren Ieder Zijn Huis van Willy Van Der Meeren te Evere, het feestzalencomplex van de Zoo van Antwerpen en het rectoraatsgebouw van de VUB. Onder eigen titel werkt hij daarnaast aan de restauratie van de geklasseerde woning ‘het Schip’ te Hoegaarden.

Na de lezing verzorgen ARCH en bru:tecture een receptie als feestelijke afsluiter van de Architectuurweek.

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, eerste verdieping, Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Brussel
Datum: Donderdag 5 maart
Aanvang: 18u
Toegang: Gratis mits inschrijving via secretariaat ARCH (secr-arch@ir.vub.ac.be)
Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

februari 2015

Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

Na verschillende studies en masterproeven is ARCH overtuigd: de studentenhomes die Willy Van Der Meeren in 1972 op de Campus Etterbeek bouwde zijn geniaal, zowel omwille van hun architecturale kwaliteiten als hun technisch vernuft. Met het artikel in Brussel Deze Week proberen we ook de Brusselaars warm te maken voor dit VUB erfgoed.

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

februari 2015

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

ARCH (VUB) en BATIR (ULB) nodigen u graag uit voor de lezing van Prof. Dr. James Campbell over 'The Library. A world history from the Ancient Period till the Electronic Age'. 

Prof. Dr. James Campbell, architect en architectuurhistoricus, is fellow en director of studies in architectuur en kunstgeschiedenis aan Queens' College, University of Cambridge (UK). Daarnaast is hij ook de voorzitter van de CHS – Construction History Society (UK). Hij publiceerde recent ondermeer The Library. A world history; Brick: a world History en Building Saint Paul’s.

Welkom!

Locatie Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel - Aula D.0.02
Datum: Woensdag 4 maart 2015
Aanvang: 18u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: gratis na aanmelding via ahermina@vub.ac.be
Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

februari 2015

Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

Ben je een zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding? Dan moet je zeker eens een les of paar lessen bijwonen tijdens de krokusvakantie. Zo krijg je een beter beeld over studeren aan de universiteit.

UPDATE Voor de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur kan je je nog inschrijven voor Mechanica van materialen, vloeistoffen en constructies (dinsdag) en Bouwtechniek: massiefbouw (dinsdag). En daarna kom je toch een kijkje nemen in ons architectuuratelier?

Schrijf je in voor onze Openlesdagen via
www.vub.ac.be/openlesdagen

+ Toon de oudere nieuwsberichten

stay in contact with ARCH

linkedin