home

ARCH-nieuws
Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

maart 2015

Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

De Wetenschapskaravaan, een initiatief van UPV, biedt de mogelijkheid aan een breed publiek om kennis te maken met verschillende onderzoeksinstellingen van de VUB en elders. Op 11 maart streek de Wetenschapskaravaan neer in ons æ-lab. Professoren Ine Wouters, Niels De Temmerman en Lars De Laet gaven aan de geïnteresseerde bezoekers uitleg over het onderzoek dat wordt uitgevoerd in onze onderzoeksgroep. De vele facetten en topics werden toegelicht aan de hand van presentaties en maquettes, hetgeen duidelijk gesmaakt werd door de deelnemers.

Studiereis naar Gent

maart 2015

Studiereis naar Gent

Zaterdag 28 februari organiseerde onze studentenvereniging bru:tecture een studiereis naar Gent.
In het Gentse stadsmuseum STAM bezochten we de tentoonstelling ‘Maquettes. Verbeelding op schaal’. In de Vooruit trakteerde Geert Pauwels ons op een toelichting bij de nieuwe extensies aan het oude Vooruit-gebouw  (DIAL-architects). Een wandeling langs recente projecten en werven door Gent (Wintercircus, Waalse Krook, Stadshal, etc.) werd aangevuld met geleide bezoeken aan het Universitair Forum ‘UFO’, de uitbreiding van de Faculteit Economie (beide naar ontwerp van Stephane Beel) en de Boekentoren (met toelichting door renovatie-architecte Tine Cooreman van het bureau Robbrecht&Daem Architects). Filip Descamps zorgde voor de nodige informatie m.b.t. akoestiek en binnenklimaat in de Vooruit, het Ufo en de Boekentoren. Vanop de Belvedère van de Boekentoren hadden we trouwens een prachtig zicht op de finish van de Omloop Het Nieuwsblad!

ARCHweek 2014-2015

februari 2015

ARCHweek 2014-2015

Voor de tweede maal organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek: een week vol leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen die dit jaar plaats vindt van 2 tot 6 maart. Na een lekker openingsontbijt wordt de week opgebouwd rond twee middagworkshops. Net als vorig jaar laten we daar onze creativiteit de vrije loop en steken we de handen eens echt uit de mouwen! Verder brengen de eerstejaars op woensdagnamiddag een bezoek aan ontwerpbureau Arter in Brussel. Ook na de les valt er wat te beleven: wat dacht je van het ciné-atelier, een spelletjesavond of twee interessante lezingen (4 maart James Campbell en 5 maart Jan de Moffarts)? Na de lezing van Jan de Moffarts op donderdag sluiten we de week af met een feestelijke receptie.

Studenten kunnen inschrijven voor het ontbijt en de middagactiviteiten via het secretariaat van ARCH (€10), de lezingen zijn vrij toegankelijk.

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

februari 2015

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

In het kader van de Architectuurweek 2015 organiseert vakgroep ARCH samen met bru:tecture een lezing.

Op donderdagavond 5 maart verwelkomen zij Jan de Moffarts van architectuur- en ingenieursbureau ORIGIN Architecture & Engineering, tevens praktijkassistent bij ARCH, voor een avondlezing over eigen werk. Nadat hij afstudeerde als ingenieur-architect en stedenbouwkundige en ruimtelijk planner, startte Jan de Moffarts als stagiair bij Stéphane Beel Architecten, waar hij meewerkte aan diverse projecten zoals de Ramberg te Leuven, Kulak gebouw D te Kortrijk en wedstrijden van de boekentoren in Gent en het Afrikamuseum in Tervuren. Als projectleider bij Origin is hij betrokken bij boeiende renovatie- en restauratieprojecten zoals de politietoren van Renaat Braem te Antwerpen, het voormalig postgebouw in Gent, sociale woontoren Ieder Zijn Huis van Willy Van Der Meeren te Evere, het feestzalencomplex van de Zoo van Antwerpen en het rectoraatsgebouw van de VUB. Onder eigen titel werkt hij daarnaast aan de restauratie van de geklasseerde woning ‘het Schip’ te Hoegaarden.

Na de lezing verzorgen ARCH en bru:tecture een receptie als feestelijke afsluiter van de Architectuurweek.

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, eerste verdieping, Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Brussel
Datum: Donderdag 5 maart
Aanvang: 18u
Toegang: Gratis mits inschrijving via secretariaat ARCH (secr-arch@ir.vub.ac.be)
Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

februari 2015

Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

Na verschillende studies en masterproeven is ARCH overtuigd: de studentenhomes die Willy Van Der Meeren in 1972 op de Campus Etterbeek bouwde zijn geniaal, zowel omwille van hun architecturale kwaliteiten als hun technisch vernuft. Met het artikel in Brussel Deze Week proberen we ook de Brusselaars warm te maken voor dit VUB erfgoed.

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

februari 2015

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

ARCH (VUB) en BATIR (ULB) nodigen u graag uit voor de lezing van Prof. Dr. James Campbell over 'The Library. A world history from the Ancient Period till the Electronic Age'. 

Prof. Dr. James Campbell, architect en architectuurhistoricus, is fellow en director of studies in architectuur en kunstgeschiedenis aan Queens' College, University of Cambridge (UK). Daarnaast is hij ook de voorzitter van de CHS – Construction History Society (UK). Hij publiceerde recent ondermeer The Library. A world history; Brick: a world History en Building Saint Paul’s.

Welkom!

Locatie Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel - Aula D.0.02
Datum: Woensdag 4 maart 2015
Aanvang: 18u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: gratis na aanmelding via ahermina@vub.ac.be
Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

februari 2015

Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

Ben je een zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding? Dan moet je zeker eens een les of paar lessen bijwonen tijdens de krokusvakantie. Zo krijg je een beter beeld over studeren aan de universiteit.

UPDATE Voor de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur kan je je nog inschrijven voor Mechanica van materialen, vloeistoffen en constructies (dinsdag) en Bouwtechniek: massiefbouw (dinsdag). En daarna kom je toch een kijkje nemen in ons architectuuratelier?

Schrijf je in voor onze Openlesdagen via
www.vub.ac.be/openlesdagen

Brussel Deze Week over industrieel erfgoed

januari 2015

Brussel Deze Week over industrieel erfgoed

2015 is uitgeroepen tot het Europees jaar voor het technisch en industrieel erfgoed. De weekkrant Brussel Deze Week polste verschillende erfgoedexperten om een Brussels object naar voor te schuiven omwille van het technisch vernuft. Zowel voorbeeldfuncties als zorgenkindjes waren welkom. Onderzoekster Marianne De Fossé schoof de voormalige Brouwerij Atlas in Anderlecht naar voor, professor Ine Wouters bejubelde het 19de eeuws pakhuis aan de Graanmarkt, nu herbestemd tot gemeenschapscentrum de Markten. En Charlotte Horemans besprak het art nouveau pakhuis van architect Louis Bral aan de Vaartstraat. Dit pakhuis dat nu herbestemd is tot kunstgalerij Greta Meert, was het studieobject van Charlotte’s masterthesis, onder het promotorschap van professor Inge Bertels. Waarom dit erfgoed boeiend is lezen jullie op pagina 22-25.

Foto: Bart Dewaele

A call for integrated design

januari 2015

A call for integrated design

Architechnics, a call for integrated design is een initiatief van 8 studenten uit 6 verschillende ingenieur- en architectuur-opleidingen uit België. Zij organiseren een reeks van 3 lezingen, telkens gebracht door 2 actoren uit de bouwpraktijk.

Als eerste zijn Guy Mouton en Klaas Goris aan beurt. Zij stellen op 25 februari de uiteenlopende manieren waarop zij samenwerkten aan u voor.

Meer informatie en gratis inschrijven via
architechnics.be

Gloednieuwe brochure Ingenieurswetenschappen: Architectuur is klaar

januari 2015

Gloednieuwe brochure Ingenieurswetenschappen: Architectuur is klaar

Een studiekeuze maken, dat doe je best goed geïnformeerd. Met een gloednieuwe brochure helpt de Vrije Universiteit Brussel toekomstige studenten aardig op weg. Zowel het voor, tijdens en na een opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur komt in die brochure aan bod.

Download een brochure via vub.ac.be/brochures of kom ze halen op een SID-in of infodag en krijg er een persoonlijke uitleg van onze docenten, assistenten en student ambassadors bij.

WISBA resultaten gepresenteerd in Wenen

december 2014

WISBA resultaten gepresenteerd in Wenen

Na een reeks van 4 workshops werd het interuniversitair uitwisselingsproject WISBA afgesloten met de presentaties van de behaalde resultaten. Het onderzoek naar Materiaal-efficiënte Buitenwanden werd voorgesteld door onze masterstudente Louise Deprins. Samen met haar teamleden uit Budapest, Zurich en Warschau besloot ze dat dankzij hergebruik en recyclage Dynamisch Bouwen de milieu-impact van een gebouw aanzienlijk kan verlagen.

Meer informatie over alle topics is terug te vinden via wisba.wienerberger.com

Twee nieuwe doctoraatsbeurzen bij ARCH

december 2014

Twee nieuwe doctoraatsbeurzen bij ARCH

Twee Bruface-alumni, Louis Vandenabeele en François Denis verwierven na een strenge selectie en juryverdediging een doctoraatsbeurs van het IWT Vlaanderen, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Dankzij dit mandaat kunnen zij vanaf nu onafhankelijk onderzoek voeren naar het hergebruik van historische houten structuren en het modelleren van transformeerbare gebouwen.

Proficiat Louis en François!

ARCH en bru:tecture gaan naar Lissabon

december 2014

ARCH en bru:tecture gaan naar Lissabon

Geen architectuuropleiding zonder architectuurreis. Daarom gaan bru:tecture en de vakgroep architectonische ingenieurs-wetenschappen van 5 tot 10 april 2015 naar Lissabon. Net als onze bezoeken aan bijvoorbeeld Wenen, Kopenhagen en Berlijn belooft bru:tecture dat deze 15de editie onze kennis over architectuur zal verruimen. Benieuwd?

Studenten van onze vakgroep kunnen inschrijven voor deze ontdekkingstocht tot 25 december 2014. Hoe je dat doet vind je op facebook.com/brutecture.

25 nieuwe alumni op plechtige diploma-uitreiking

december 2014

25 nieuwe alumni op plechtige diploma-uitreiking

Op vrijdag 12 december werden onze kersvers afgestudeerden plechtig geproclameerd. 25 alumni, net een meerderheid vrouwen, zijn vanaf nu Master of Science in Architectural Engineering. Aan alumnus Jimmy Colliers werd bovendien de VirBr-prijs uitgereikt voor de masterproef die hij schreef onder het promotorschap van prof. Marijke Mollaert.

ARCH feliciteert al haar alumni en wenst hen een boeiende loopbaan als ingenieur en architect, adviseur en werfleider, of onderzoeker en ontwikkelaar.

ARCH groeit verder

december 2014

ARCH groeit verder

Nadat we in oktober al vier nieuwe onderzoekers mochten verwelkomen, groeit ARCH verder. Deze keer stellen we graag Marieke, Marianne en Sophie aan u voor:

Sophie Chamart, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), begint een doctoraat in het domein van de energieprestatie van gebouwen. Door het ontwikkelen van een monitor- en controlesysteem wil ze de efficiëntie van stadsverwarming optimaliseren.

Marieke Jaenen is Licentiaat in de kunstwetenschappen en archeologie (VUB, 2004), Master in Conservation of Monuments and Sites (KULeuven, 2006) en Master in de Cultuurwetenschappen (VUB, 2006). Als doctoranda (UA-VUB) in het ReUse team onderzoekt zij het materiaal- en kleurgebruik in de Antwerpse interbellum woonkamer.

Marianne De Fossé, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), start een doctoraat in het ReUse team met de titel ‘Historical urban warehouses in Ghent, Brussels and Antwerp’. Daarin zal zij de historische, architecturale en structurele waarde van pakhuizen onderzoeken. Ze doet dat met het oog op het hergebruik van deze gebouwen.

Ben jij ook geïnteresseerd in een doctoraat binnen de expertise van het æ-lab: ReUse, Transform of Lightweight? Neem dan zeker contact op met een van de onderzoeksverantwoordelijken.

Lara Alegria Mira behaalt succesvol Doctoraat in de Ingenieurswetenschappen

december 2014

Lara Alegria Mira behaalt succesvol Doctoraat in de Ingenieurswetenschappen

Op 28 november verdedigde Lara Alegria Mira met succes haar doctoraatsthesis over ontplooibare schaarstructuren. In haar thesis biedt ze ontwerpers handige richtlijnen en zelfs een universele schaarcomponent die ze ontwikkelde met behulp van parametrische evaluatiemethodes en structurele-optimalisatietechnieken.

De jury stemde ermee in dat deze resultaten een belangrijke stap zijn naar de realisatie van efficiënte ontvouwbare schaarstructuren. Daarom kende zij aan Lara de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen toe met de grootste onderscheiding.

Gefeliciteerd Lara!

 

Titel: Parametric Structural Assessment of Deployable Scissor Systems - Optimising the Universal Scissor Component

Promotoren: Niels De Temmerman (æ-lab, Vrije Universiteit Brussel) en Ashley P. Thrall (Kinetic Structures Lab, University of Notre Dame, USA)

Het æ-lab van ARCH genomineerd in Staalbouwwedstrijd 2014

december 2014

Het æ-lab van ARCH genomineerd in Staalbouwwedstrijd 2014

Op de Staalbouwdag op 27 november werden de 31 genomineerden en 7 laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2014 bekendgemaakt. De Fietsers- en voetgangersbrug over de Zwalm, ontworpen door D.I.A.L. Architects en het æ-lab van ARCH werd genomineerd in de categorie burgerlijke bouwkunde.

De jury schrijft in het laaste nummer van Infosteel (p.80-81):

‘Structurele elegantie’ is de term die deze tijdloze fiets- en voetgangersbrug over de Zwalm het best omschrijft. De brug is een ‘kunstwerk’ in alle betekenissen van het woord. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van ‘curved line folding’. Dit vouwproces – vergelijkbaar met de papiervouwkunst origami – laat toe om een plat vlak met weinig tot geen stijfheid te transformeren tot een driedimensionale constructie. De ‘vouwen’ resulteren niet alleen in een elegant gebogen vorm, maar geven het vlak op een natuurlijke wijze ook de nodige stijfheid.

Proficiat aan alle teamleden: Geert Pauwels, Niels De Temmerman, Aline Vergauwen en Lara Alegria Mira.

SMART CITY BLOCK zoekt bouwblokken

november 2014

SMART CITY BLOCK zoekt bouwblokken

Het project Smart City Block streeft naar het ontwerp en de begeleiding van renovatieprojecten van bouwblokken  in Brussel. Het project werd in 2011, met de ondersteuning van Electrabel, opgestart door de onderzoeksgroep Beams-Energy van de Université libre de Bruxelles. Dit project brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen rond een innovatief concept: het nadenken over de renovatie op bouwblokniveau en het herwaarderen van de gemeenschapsdimensie. Hierdoor wordt het bouwblok energie-efficiënter en zullen de kosten dalen. De eerste fase van het onderzoek heeft geleid tot een beter begrip van de Brusselse dynamiek en heeft een waaier aan strategieën opgeleverd om te evolueren naar een SCB. In de huidige fase selecteren we een Brussels bouwblok. Hierin zal samen met de bewoners een project worden ontwikkeld dat past binnen het opzet van Smart City Block en dat rekening houdt met hun behoeften, wensen en aspiraties. Het team SCB (Prof JC. Maun, F. Klopfert, O. Mortehan et H. Joachain) is op zoek naar bouwblokken die een voortrekkersrol willen spelen in dit duurzaam en participatief proces: als u geïnteresseerd bent in dit onderzoek of als u geschikte bouwblokken kent, neem dan gerust contact met ons per mail scb@ulb.ac.be of via de website www.smartcityblock.be.

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

november 2014

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

Op woensdagavond 19 november 2014 nodigen de vakgroepen ARCH en MeMC al hun afgestudeerden uit.

Op deze vijfde editie van de succesvolle Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde gunnen alumni Kenny Verbeeck (NEY +Partners) en Philip Hermans (DEME) ons een blik op twee internationale projecten waaraan zij werken. Een perfect gespreksonderwerp voor de aansluitende, feestelijke receptie.

Wij vragen u uw aanwezigheid te bevestigen voor 15 november via Katja.Bosman@vub.ac.be.

 

Geen e-mailuitnodiging ontvangen? Schrijf je in
op onze LinkedIn groep en blijf op de hoogte
van onze Alumni-activiteiten.

Opnieuw een inspiratievol herfstkamp

oktober 2014

Opnieuw een inspiratievol herfstkamp

Op 27 en 28 oktober organiseerde de Vrije Universiteit Brussel opnieuw haar herfstkamp. Leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar leerden er tijdens verschillende workshops de universiteit, haar campus en opleidingen kennen.

Ook onze opleiding toonde het beste van zichzelf met de workshop ‘Ontwerp je eigen kot’. Professor Inge Bertels en onderzoeker Waldo Galle bundelden hun krachten en organiseerden hoorcolleges, ontwerpsessies en zelfs een gidsbeurt in het kot van Max, een van onze studenten.

Wil jij ook onze opleiding leren kennen, maar was de workshop al volzet? Overtuig dan je leerkracht om met je klas onze campus te bezoeken of noteer alvast onze eerste infodag op 14 februari in je agenda.

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 3

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 3

Post-war Housing in Brussels. Heritage in danger? door Stephanie Van de Voorde

De lezing handelt over de na-oorlogse woningbouw in Brussel en biedt een kader om de erfgoedwaarde van dit patrimonium te definiëren. In het bijzonder wordt dieper ingegaan op het materiaalgebruik. Erg typisch voor de na-oorlogse architectuurgeschiedenis is immers de toepassing van innovatieve en experimentele bouwmaterialen en -technieken, waaronder lichtgewicht beton, isolatiemateriaal en geprefabriceerde panelen in cement, asbest, houtvezel en plastiek. Hoewel deze materialen alomtegenwoordig zijn in ons na-oorlogs erfgoed, ontbreekt het in vele gevallen aan kennis omtrent deze materialen, wat een noodzakelijke voorwaarde is om gepaste strategieën te ontwikkelen omtrent hergebruik, renovatie en restauratie. Het onderzoeksproject RetroCo: Understanding and conserving the post-war housing stock in Brussels (1945-1975). Retrofit for continuity! biedt hierop een antwoord. Tijdens de lezing worden de resultaten gepresenteerd van dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Stephanie Van de Voorde, onder de supervisie van professoren Ine Wouters, Inge Bertels, Ann Verdonck en Filip Descamps. Het onderzoek past binnen het kader van het Innoviris Strategic Research Platform 2012 Brussels Retrofit XL

Locatie Muntpunt, Munt 6, Brussel
Datum: donderdag 30 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: 8€/6€, inschrijven noodzakelijk: http://bbma.be/event/post-war-housing-in-brussels-heritage-in-danger/
Driedaagse WISBA workshop

oktober 2014

Driedaagse WISBA workshop

KU Leuven (mentor: Karen Allacker) en Vrije Universiteit Brussel (mentor: Niels De Temmerman) zijn samen geëngageerd in de Wienerberger Sustainable Building Academy (WISBA). WISBA is een inter-universitair educatief project voor master studenten in Architectuur, Burgerlijk ingenieur Architect, Bouwkundigen en Milieustudies die hun kennis en ervaring in duurzaam bouwen willen uitbreiden. WISBA 2014 ondersteunt dit jaar studenten uit Oostenrijk, België, Duitsland, Hongarije, Polen en Switzerland.

In dit kader werd een driedaagse workshop in België georganiseerd. Studenten uit verschillende Europese landen hebben er samen gewerkt rond het thema ‘duurzaam bouwen’. In groepjes van 4 studenten werd op drie verschillende onderwerpen gefocust: “Building Sustainability Labels”, “Environmental Indicators of Nearly Zero Energy Buildings” en “The Ethics of Brick Construction”. Zowel de internationale uitwisseling als de focus op duurzaamheid werd door de studenten als positief ervaren en zorgde voor een succesvolle driedaagse. Na het harde wetenschappelijke werk was er tijd voor een geleide wandeling door Brussel, bezoek aan het Europees Parlement en - natuurlijk- het proeven van de typische Belgische keuken en het bier.

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 2

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 2

Living in modern isms door Jean-Marc Basyn

Moderne architectuur, modernisme, internationale stijl, rationalisme, regionalisme, brutalisme, Bauhaus, constructivisme, pseudo-modernisme, expressionisme, streamline design, functionalisme, Amsterdamse school, purisme, futurisme, Nieuwe Zakelijkheid, formalisme, structuralisme enz.

Brussel is erg gekend om de aanwezigheid van erg diverse architectuurstijlen. De stad is het decor van uiteenlopende gebouwen van bekende en onbekende architecten die hun stempel hebben gedrukt in een veelheid aan ismes. 

Locatie VUB campus Etterbeek (Pleinlaan 2, 1050 Elsene), gebouw K, tweede verdieping, auditorium Paul Janssen
Datum: donderdag 16 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Nederlands en Frans
Toegang: gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
http://bbma.be/nl/event/living-in-modern-isms/ 
tentoonstelling 'Willy Van Der Meeren: Wonen 1958-1985' verlengd

oktober 2014

tentoonstelling 'Willy Van Der Meeren: Wonen 1958-1985' verlengd

De expositie WILLY VAN DER MEEREN: WONEN 1958 - 1985 brengt een selectie van 14 woningen van een van de grootmeesters van de hedendaagse architectuur in België, in een expositiezaal die werd ontworpen door Willy Van Der Meeren en Atelier Alpha in 1968-1973.

Locatie: Galerij Verhoeven, Markt 2 te Lennik
Open: zaterdag en zondag van 14u tot 17u, of op afspraak op weekdagen
(contact: ruimtelijke.ordening@lennik.be)
Periode: tot zondag 23 november 2014
Toegang: gratis
Curatoren: Mil De Kooning en Ronny De Meyer, professoren Universiteit Gent
Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 1

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 1

De tuinarchitectuur van de modernisten door Ann Voets

Voor de tuinaanleg van bijvoorbeeld de woning voor dokter Fouarge werkt Huib Hoste samen met tuin- en landschapsarchitect Jean Canneel-CIaes. Canneel-CIaes behoudt er de bestaande boomgaard en een bebost gedeelte achteraan het perceel en met enkele summiere ingrepen zoals kronkelpaadjes, trapjes en grote tegels met grasvoegen wordt het terrein gestructureerd zonder de natuurlijke glooiing te verstoren.

Locatie: CIVA Kluisstraat 55, 1050 Elsene
Datum: donderdag 9 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Nederlands en Frans
Toegang: gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
http://bbma.be/nl/event/de-tuinarchitectuur-van-de-modernisten/ 
ARCH groeit

oktober 2014

ARCH groeit

Een nieuw academiejaar betekent typisch veel nieuwe gezichten, niet alleen studenten maar ook medewerkers. Aan het begin van deze oktobermaand groeit de vakgroep ARCH met vier beloftevolle onderzoekers:

François Denis, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), bereidt een doctoraat voor in het team TRANSFORM. In zijn onderzoek zal hij BIM-protocollen en parametrische componenten ontwikkelen die een duurzaam levenscyclus-beheer van gebouwen ondersteunen.
Jimmy Colliers, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), zal gedurende een jaar actief zijn in het team LIGHTWEIGHT. Het project waaraan hij werkt gaat dieper in op de kwantificatie van windbelastingen op tentzeilconstructies.
Jelena Dobbels, Master in de geschiedenis (Universiteit Antwerpen, 2010) en eerste master in Monumenten- en Landschapszorg (Artesis Hogeschool Antwerpen, 2011), is doctoranda in het ReUse team. Zij zal de evolutie van de 19de en 20ste-eeuwse bouwcultuur in België onderzoeken door de ogen van vaak onderbelichte actoren zoals aannemers.
Louis Vandenabeele, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014) start een doctoraat in het ReUse team. Binnen zijn onderzoek ‘Engineered Timber’ zal hij het gebruik van hout in historische structuren uit de 19de en de 20ste eeuw onderzoeken.

François, Jimmy, Jelena en Louis zullen docenten regelmatig bijstaan in het onderwijs. Hun hoofdopdracht blijft echter onderzoek. Maar precies daardoor kunnen zij hun nieuwste inzichten en kennis delen met alle bachelor- en master-studenten.

Louis Vandenabeele ontvangt Victor Horta Award

oktober 2014

Louis Vandenabeele ontvangt Victor Horta Award

Tijdens de Bruface Commencement Ceremony ontving Louis Vandenabeele de Victor Horta Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de student met de hoogste score in het tweede masterjaar van de opleiding Master of science in architecture and engineering. Louis kreeg de prijs uit de handen van Philippe Van Halteren, oprichter van het architectuurbureau Art&Build.

Aansluitend op zijn master thesis ‘Historical timber warehouses in Brussels’ begint Louis een doctoraat bij ARCH met Prof. dr. ir. arch. Ine Wouters als promotor, en Prof. dr. Inge Bertels en Prof. dr. ir. Stefan Holzer als copromotoren.

Voor meer informatie, contacteer promotor Ine Wouters of surf naar www.vub.ac.be/arch/re-use.

François Denis ontvangt Anixton Award

oktober 2014

François Denis ontvangt Anixton Award

Tijdens de Bruface Commencement Ceremony ontving François Denis de Anixton Award. Deze prijs wordt uitgereikt voor de beste Master Thesis met betrekking op de vastgoedsector.

In zijn Master Thesis Tool for Augmented Parametric Building Information Modelling for Transformable Buildings onderzocht François Denis hoe de integratie van Parametrisch Design (PD) en Building Information mondeling (BIM) kan leiden tot een ontwerp waarbij meer en gerichter informatie wordt verzameld. Dit is niet enkel zinvol bij het ontwerpen, maar ook bij het onderhouden of renoveren van een gebouw. De toegevoegde waarde van de richtlijnen, cases en randvoorwaarden voor Augmented Parametric Building Information Modelling die door François zijn ontwikkeld, hebben dan ook een weerslag op zowel het ontwerp als de verdere levensduur van een project.

Voor meer informatie, contacteer promotor Niels De Temmerman of surf naar vub.ac.be/arch/transform.

Doe mee aan ons herfstkamp

september 2014

Doe mee aan ons herfstkamp

Zit je in het 5e of 6e jaar van het secundair onderwijs? Wil je weten of architectuurontwerpen iets voor jou is? Doe dan zeker mee aan ons herfstkamp (optie 7) op maandag 27 oktober.

De vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen stelt samen met de vakgroepen Kunstwetenschappen & Archeologie en Wiskunde een goed gevuld programma voor je samen. Hoe ziet je ideale kot eruit? Kunnen gebouwen spreken? En wie zei dat wiskunde saai was?

Via vub.ac.be/herfstkamp kies je zelf aan welke workshops je deelneemt en of je een of twee dagen komt. Wie wil blijven slapen kan zijn valies neerpoten bij studenten op kot.

 

UPDATE
Het herfstkamp is helaas volzet, maar kom gerust op een ander moment een kijkje nemen in ons atelier. Bijvoorbeeld op de infodag van 14 februari.

En kan je niet wachten? Tip dan je leeraar voor een bezoek aan onze campus via http://www.vub.ac.be/leraren/

Openingsreceptie ARCH bru:tecture & lezing Project XY (De groene campus in een stad)

september 2014

Openingsreceptie ARCH bru:tecture & lezing Project XY (De groene campus in een stad)

Op dinsdag 30 september bijt bru:tecture de spits af met een feestelijke ARCH openingsreceptie voor het nieuwe academiejaar in onze ateliers. Dit jaar organiseren ARCH en bru:tecture voorafgaand ook een lezing door CONIX RBDM Architects over Project XY, het nieuwbouw project op de VUB campus met o.a. de nieuwe studentenkoten. In hun lezing ‘De groene campus in een stad’ geven de architecten meer prijs over hun visie op onze campus en de interactie met de stad.

Alle studenten zijn van harte welkom voor de lezing en worden aansluitend getrakteerd op de openingsreceptie!

Locatie: campus Etterbeek, gebouw K, eerste verdieping, ontwerpatelier ARCH
Datum: dinsdag 30 september 2014
Aanvang: 17u00
Taal: de voordracht wordt in het Nederlands gegeven
Toegang: gratis, inschrijven is niet vereist
Jaarboek 2013-2014 beschikbaar

september 2014

Jaarboek 2013-2014 beschikbaar

Het nieuwe jaarboekje van de vakgroep ARCH is vanaf nu ook online beschikbaar. Zij die nog geen exemplaar zijn gaan afhalen, kunnen het boekje nu ook downloaden op deze website.

Het jaarboekje brengt net als vorige edities een overzicht van alle onderwijs-, onderzoeks- en studentenactiviteiten van het afgelopen academiejaar, maar nu in een nieuwe, meer overzichtelijke lay-out. Bovendien kan je naast de jaarlijkse rubrieken over de ontwerpateliers, de onderzoeksgroepen, de architectuurweek, de architectuurreis enzovoort, nu ook nieuwe rubrieken terugvinden, zoals een interview met een beginnende en een afgestudeerde student. Veel leesplezier!

Wij zijn er weer klaar voor!

september 2014

Wij zijn er weer klaar voor!

Na een zomer vol voorbereidingen is de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen, kortweg ARCH, helemaal klaar voor het nieuwe academiejaar. Zin in uitdagende ontwerpopgaves, duurzame innovatie of diepgravende theorie? Het komt allemaal aan bod.

Studentenvereniging bru:tecture zorgt voor een warm onthaal: op dinsdag 30 september nodigt zij samen met ARCH Conix RBDM Architects uit voor een lezing en trakteren zij hun studenten op de jaarlijkse ARCH-openingsreceptie.

Nu kunnen jullie al heel wat nuttige informatie vinden via het menu links of op my.vub.ac.be/ir. Maar geen paniek, alle praktische zaken worden tijdens de eerste lesweek door onze docenten op een rijtje gezet.

Bekijk nu al het nieuwe uurrooster en de academische kalender: bachelorstudenten worden verwacht op 22 september, bruface-masterstudenten beginnen al op 15 september.

Tot dan!

Living in modern isms

september 2014

Living in modern isms

Tussen 4 en 25 oktober vindt de Brussels Biennale of Modern Architecture, of BBMA plaats. Met als thema Living in modern isms neemt deze eerste editie de vele stijlen of “ismes” van het modernistische wonen onder de loep. De woningen die opengesteld worden tijdens deze biënnale zijn stuk voor stuk bijzonder en hun beleving wordt versterkt door het verhaal van de eigenaar dat de rondleiding aanvult.

Op elke zaterdag van oktober worden 4 verschillende woningen opengesteld met rondleidingen van 75 minuten. Op zaterdagen 11, 18 en 25 oktober 2014 wordt in de namiddag een fietstocht georganiseerd.

Coördinator: Koen Verswijver
Designing the 'City Bridge'

september 2014

Designing the 'City Bridge'

Op 4 september wordt het boek Nijmegen: Designing the ‘City Bridge’ voorgesteld. In dit boek vertelt Laurent Ney, de ingenieur van het duo Ney-Poulissen, over het ontwerp en de realisatie van de nieuwe stadsbrug ‘de Oversteek’ in Nijmegem. Volgens vai.be gunt het boek de lezer een unieke insiders-blik op het project.

Laurent Ney is als co-titularis van de masterthesissen in het Bruface-programma verbonden aan onze vakgroep en doceert ook aan andere opleidingen aan VUB en ULB.

Locatie: Architects’ House, Brussel
Datum: 4 september, om 19u
Organisatie: A+ en Uitgeverij Vantilt
Toegang: Gratis, reservatie verplicht
Doctoraatsverdediging aan ARCH/æ-lab (VUB) en Centrum voor Stadsgeschiedenis (UA) door Bart Tritsmans

augustus 2014

Doctoraatsverdediging aan ARCH/æ-lab (VUB) en Centrum voor Stadsgeschiedenis (UA) door Bart Tritsmans

Op dinsdag 16 september verdedigt onderzoeker Bart Tritsmans zijn doctoraatsthesis, "Waardevolle bijkomstigheden. Stedelijk groen in beleid en beleving Antwerpen 1859-1973”. Het onderzoek is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Centrum voor Stadsgeschiedenis (UA) en de Vakgroep Architectuur van de Vrije Universiteit Brussel.

Meer informatie vind je op zijn onderzoekspagina aan het ae-lab.

Datum: dinsdag 16 september 2014
Aanvang: 15u
Locatie: Felixarchief Antwerpen
Uitnodiging: download de uitnodiging
Etats des lieux - Brussel

augustus 2014

Etats des lieux - Brussel

Wat is de invloed van filosofen zoals Walter Benjamin, Jürgen Habermas of Michel Foucault op de inrichting van onze publieke ruimte? Helpen ze ons de publieke ruimte beter begrijpen?

Theoretici als Eric Corijn, Jean-Louis Genard, Erik Swyngedouw en andere geven in zes zaterdagavonden in augustus en september hun antwoord op deze vraag. Architecten en stedenbouwkundigen als Xaveer De Geyter, Isabelle Doucet en Roeland Dudal passen de theorie toe op de plaats van afspraak: zes veelzeggende sites in Brussel.   

BC Architecten zorgen met artistieke interventies voor een verrassend kader. Een mobiele keuken, een bar en muziek verwelkomen u in een aangename nazomerse sfeer. Meer info vindt u hier.

État des Lieux is gratis, reservering is niet nodig.

Afbeelding: etatdeslieux.org

Petitie doorstart Vlaamse Bouwmeester

augustus 2014

Petitie doorstart Vlaamse Bouwmeester

Burgers, binnen- en buitenlandse ontwerpers, bestuurders en stadsplanners van Vlaamse steden en gemeenten, project-ontwikkelaars, academici en vooraanstaande publieke figuren roepen de Vlaamse Regering op om het instituut Vlaams Bouwmeester een waardige doorstart te geven.

Online petitie geopend door eerste 165 ondertekenaars.

Afbeelding: doorstartvlaamsbouwmeester.weebly.com

Meesters in bouwen

augustus 2014

Meesters in bouwen

De Vlaamse architectuuropleidingen hebben de krachten gebundeld om protest aan te tekenen tegen het plan van de nieuwe regering om het Vlaams Bouwmeesterschap af te schaffen.
Het opiniestuk werd op 1 augustus in De Standaard gepubliceerd.

Afbeelding: standaard.be

Workshop Lightweight Structures 2013-14: A prototype of a lightweight canopy

juli 2014

Workshop Lightweight Structures 2013-14: A prototype of a lightweight canopy

During the final week of the academic year 2013-14, Bruface students (both architectural and civil engineering) have built a prototype of a canopy for the optional course Workshop Lightweight Structures. The aim of this course is ‘to design and build’ a lightweight structure. A design from the previous academic year was re-engineered and successfully built on campus.

Uitnodiging ArchiâWorld® Academy Awards

juli 2014

Uitnodiging Archi‐World® Academy Awards

Archi-Europe en BAU 2015 nodigen alle architectuurstudenten uit om deel te nemen aan de tweede editie van de Archi‐World® Academy Awards, een internationale architectuurwedstrijd waarmee je kans maakt om een stage te winnen in een architectenbureau wereldwijd. Deelnemen is gratis.

Doe mee aan de ijkingstoets!

juni 2014

Doe mee aan de ijkingstoets!

Het waren straffe gasten, maandagochtend in de aula Q: de treinstaking omzeilen, de files trotseren en de IJkingstoets komen afleggen tijdens de zomervakantie. Maar niet zonder resultaat. De vrijblijvende toets en feedback onmiddellijk daarna geeft de toekomstige studenten snel inzicht in hun eigen wiskunde niveau, ruimtelijk voorstellingsvermogen en vaardig- heid om enkele teksten te lezen. De workshop 'architectuur- ontwerpen' na de toets was bovendien een bijzonder amusant extraatje.

Wil jij ook meedoen? Dan kan dat op 15 september.

Info en inschrijven via www.vub.ac.be/ijkingstoets.
De toetsen van vorige edities via www.ijkingstoets.be.

Doctoraatsverdediging aan ARCH/æ-lab

juni 2014

Doctoraatsverdediging aan ARCH/æ-lab

Op maandag 30 juni verdedigt onderzoeker ir. arch. Quentin Collette zijn doctoraatsthesis, "Riveted connections in historical metal structures (1840-1940). Hot-driven rivets: technology, design and experiments". Voor meer informatie bekijk de abstract of ga naar zijn onderzoekspagina van het æ-lab.

Datum: maandag 30 juni 2014
Aanvang: 17u
Locatie: promotiezaal van de VUB (D.201)
Uitnodiging: download de uitnodiging
ARCH in VRT nieuws

juni 2014

ARCH in VRT nieuws

De krant De Morgen kopte vandaag ‘Volg unief in het Engels’. De oproep komt van de bedrijfswereld die meent dat Vlaanderen zich afsluit van de buitenwereld door teveel aan Nederlandstalige opleidingen. Dat het ook anders kan, bewijst de VUB, die Engelstalige masters aanbiedt. Hoe dat in zijn werk gaat werd vastgelegd door het VRT nieuws, die de examensessie van de eerste master studenten in Architectural Engineering volgden. Studenten Renaud Danhaive en Mimount Ajnaou getuigen.

Het beeld van de moderne stad

mei 2014

Het beeld van de moderne stad

Film als nieuw communicatiemiddel. In het kader van de cursus 'Theoretische reflecties over de architectuur van de stad' verwelkomde docent Inge Bertels haar ULB-La Cambre collega Veronique Boone. Boone gaf een gastcollege over het beeld van de moderne stad aan 2e en 3e bachelorstudenten van onze opleiding in de ingenieurswetenschappen: architectuur. Daarbij werd ingegaan op hoe film wordt ingezet als nieuw communicatiemiddel in architectuur tijdens het interbellum, en hoe op die manier discussies over architectuur naar een groter debat werden gebracht.

In de zalen. Architectuur van de Monderne Beweging

mei 2014

In de zalen. Architectuur van de Monderne Beweging

DOCOMOMO Belgium en CINEMATEK nodigen alle studenten en alumni uit. Samen brengen zij een met lezingen doorspekte filmcyclus die via verschillende accenten de wisselwerkingen naar voor brengt tussen film en de architectuur van de Moderne Beweging: van de omstreden cultfilm “A Clockwork Orange” tot een zeldzaam vertoonde avant-gardefilm uit het Bauhausarchief met live pianobegeleiding.

Programma: www.docomomo.be/film2014
Datum: 21 mei tot en met 30 juni 2014, telkens om 19u
Locatie: Cinematek, Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel
Toegang: €4
   
Bru:lecture-Archipel openluchtlezing UTIL

mei 2014

Bru:lecture-Archipel openluchtlezing UTIL

Donderdag 15 mei organiseert Archipel een openluchtlezing onder een adembenemende luifel van ruim 18 bij 18m. Het ingenieursbureau UTIL Struktuurstudies dat achter dit knap staaltje vernuft schuilt, laat ons achter de schermen kijken hoe architectuur en structuur zich laat verzoenen. UTIL neemt ons mee in een wereld van redeneringen, berekeningen, cijfers en experimenten die mee de kracht en poëzie geven aan architecturale concepten.

De luifel staat in Sint-Jans-Molenbeek, in het hartje van Brussel, vlak bij metrostation Zwarte Vijvers. Reserveren kan via http://archipelvzw.be Studenten betalen 5 euro aan de ingang.

Barman van dienst is bru:tecture. Zij belonen studenten en ledenvan onze vakgroep met een gratis consumptie.

ARCH'ers bouwen in Nepal

mei 2014

ARCH'ers bouwen in Nepal

Solidariteitsorganisatie Edukado bouwt deze zomer twee nieuwe klaslokalen en een bibliotheek in Bageshwori, een dorp niet ver van Kathmandu in Nepal. Kinderen van het dorp die geen toegang hebben tot het reguliere onderwijs krijgen er sinds 1998 les, maar vandaag moet het schooltje worden uitgebreid.

Daarom steekt een team van 12 VUB’ers de handen uit de mouwen. ARCH heeft er in ieder geval vertouwen in want masters Soon Sirli Lim, Stan Van Moer en Marianne De Fossé en ook alumnus Inez Bakx maken deel uit van het projectteam.

Maar naast handen zijn ook fondsen nodig. Daarom organiseert Edukado op zaterdag 17 mei een eetfestijn in het Lutgardiscollege te Oudergem. Voor 14 euro (studenten 11 euro) smul je van dumplings, chicken Kung Pao of vegetarisch alternatief en een dessert naar keuze.

Inschrijven voor het eetfestijn kan tot en met woensdag 14 mei via www.edukado.be

Wie meer project-informatie wil, kan ook contact opnemen met Edukado-oprichter Aushim Koumar.

Win jij de studentenstaalprijs?

mei 2014

Win jij de studentenstaalprijs?

De studentenstaalprijs was lange tijd een vaste waarde en is dit jaar terug. Met de prijs beloont Infosteel een ontwerp of onderzoek waarin vlak staal op een opmerkelijke wijze werd toegepast. Een nationale jury van docenten, professionelen en vertegenwoordigers van de staalindustrie, wordt samengesteld door Infosteel en zal de laureaten en genomineerden in oktober aanwijzen. Naast enkele geschenken worden zij beloond met publicaties van hun project in de algemene en gespecialiseerde pers.

Bij de vorige editie nomineerde de jury VUB-studenten François Snoeck, Pieter Slock en Willem Van Buyten. Zij onderzochten en ontwierpen een vouwbare structuur onder het promotorschap professor Marijke Mollaert.

Studenten die geïnteresseerd zijn in deze prijs dienen hun ontwerptitularis hierover aan te spreken. De inschrijvingen moeten gebeuren ten laatste op 3 september via www.infosteel.be.

Doe mee aan de ijkingstoets!

mei 2014

Doe mee aan de ijkingstoets!

Om je te begeleiden bij de overgang van het secundair onderwijs naar de universiteit voorziet de VUB een waaier aan voorbereidingsactiviteiten. Onder andere organiseert zij samen met UGent op 30 juni en 15 september een afzonderlijke ijkingstoets voor laatstejaarsleerlingen met interesse in de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur. De toets zal je een beeld geven van de kennis en vaardigheden die je nu al bezit en welke volgend jaar extra aandacht verdienen.

Na de toets wachten enkele studenten burgerlijk ingenieur: architect je op in het studentenrestaurant om samen te lunchen en daarna ben je welkom in het architectuuratelier voor een nabespreking van de toets met assistenten en docenten. Om 15u organiseren we zelfs een korte workshop ontwerpen.

Meer informatie en inschrijven via
www.vub.ac.be/ijkingstoets

Veel succes!

Uitnodiging lezing door Ruben Van Daele

april 2014

Uitnodiging lezing door Ruben Van Daele

Op woensdag 23 april nodigen de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen en bru:tecture u graag uit voor de lezing "Details uit de praktijk" van onze alumnus Ruben Van Daele, medewerker bij Daedalos Peutz.
Duurzaam, comforatabel en energiezuinig, maar ook vlakken en lijnen, textuur, kleur en licht. We eisen steeds meer van een ontwerp. Kleine details maken plots een groot verschil.

Datum: woensdag 23 april 2014
Aanvang: 17:00 uur
Locatie: Ontwerpatelier ARCH, Gebouw K, verdieping 1
Vrije Universiteit Brussel (Pleinlaan 2, 1050 Brussel)
Toegang: Vrije toegang
Taal: Nederlands
2Ba op werfbezoek naar passiefbouw van een school te Ukkel

april 2014

2Ba op werfbezoek naar passiefbouw van een school te Ukkel

In het kader van het vak Bouwtechniek: skeletbouw gingen de tweede bachelors op werfbezoek naar de Hamoir-site van de Decroly school te Ukkel. Bij deze herbouw wil men het milieueffect van de school verminderen door het nul-energie-niveau te bereiken. Hiervoor worden tal van technieken toegepast: een passieve gebouwschil, fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak, een grote thermische inertie van het gebouw, grote vensters voor veel daglicht waarbij oververhitting wordt tegen gegaan door te spelen met vensterdiepte en zonnewering, enzovoort. Naast het energieaspect wordt er ook met de ecologische impact van de materialen rekening gehouden.
Dit werfbezoek werd mogelijk gemaakt door het Brussel Instituut Voor Milieubeheer, dat rondleidingen aan tal van voorbeeldgebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseert.

Bekijk de fotoreportage

Erasmusstudente Isabelle Selleslag op VUB Instragram

april 2014

Erasmusstudente Isabelle Selleslag op VUB Instragram

De VUB op Instagram is het leven door de ogen van een student, prof, onderzoeker...

Deze en volgende week volgt de VUB via Instagram onze uitgaande Erasmus studente Isabelle Selleslag (ARCH MA1) aan de ‘Ecole Nationale Supérieure d'Architecture Paris-Malaquais’.

Volg Isabelle met ons mee

+ Toon de oudere nieuwsberichten

stay in contact with ARCH

linkedin facebook