home

ARCH-nieuws
Daguitstap Antwerpen

oktober 2015

Daguitstap Antwerpen

Op zaterdag 3/10 organiseren ARCH en Bru:tecture een daguitstap naar Antwerpen. Headliners zijn een begeleid werfbezoek van het nieuwe Havenhuis naar de hand van Zaha Hadid, een bezoek aan de nieuwe Campus Noord van POLO architects en andere rondleidingen in samenwerking met ONO architectuur, lunch in het Felix Pakhuis, en zó veel meer.

Alle 30 plaatsen zijn volzet dus inschrijven is helaas niet meer mogelijk, maar voor de geïnteresseerden worden er weldra foto's van het evenement online geplaatst.

En aan zij die wel ingeschreven zijn wensen we een fantastische dag vol architectuur in Antwerpen toe!

Uitnodiging openingsreceptie

oktober 2015

Uitnodiging openingsreceptie

Het nieuwe academiejaar gaat voor pas echt van start met de jaarlijkse openingsreceptie van ARCH en bru:tecture.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Niet te missen!

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, 1ste verdieping (VUB Campus Etterbeek)
Datum: Maandag 5 oktober 2015
Aanvang: 17u
Zin in een ontwerpopdracht typisch VUB?

september 2015

Zin in een ontwerpopdracht typisch VUB?

Na een zomer vol voorbereidingen is de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen, kortweg ARCH, er weer helemaal klaar voor. Aan het begin van dit semester krijgen de drie bachelorjaren elk een uitdagende en praktische opdracht in hun ontwerpatelier.

 

Ontwerpatelier Mens en Aanpasbaarheid

Bachelor 1 ontwerpt dit semester een minimale woonplek met recuperatiemateriaal. Veel aandacht gaat daarbij naar de wensen van de bewoner. Die wensen zijn trouwens steeds moeilijker te voorspellen. Daarom worden de studenten uitgedaagd om veranderingsgericht te ontwerpen.

Titularissen/assistenten: Niels De Temmerman,
Ann Verdonck, Stijn Brancart

Ontwerpatelier Habitat en Erfgoed

Bachelor 2 herbestemt de oude badaccommodatie in Blankenberge opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Op vraag van het gemeentebestuur maken de studenten eerst een masterplan. Daarna werken ze hun plan verder uit en houden rekening de erfgoedwaarde  van de accommodatie.

Titularissen/assistenten: Ann Verdonck, Evi Corne

Ontwerpatelier Stad en Structuur

Bachelor 3 ontwikkelt in Antwerpen een bouwblok met een gemengd gebruik, goed voor maar liefst 20.000m². De relatie tussen het bouwblok en zijn omgeving staan centraal in deze opgave en moeten worden vertaald in het ontwerp op schaal van de stadsruimte tot het bouwtechnisch detail.

Titularissen/assistenten: Haike Apelt, Stefan Braun

 

Veel plezier en succes aan al onze studenten!

Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel

september 2015

Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel

Samen met het nieuwe academiejaar lanceert de VUB een nieuwe boekenreeks: Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel. Met het eerste deel dat sinds september beschikbaar is, wordt een overzicht gegeven van de verschillende architecturale stijlen die de sites Etterbeek en Jette markeren sinds 1970.

Deze uitgave mag als een ijkpunt beschouwd worden, met een eigenzinnige kijk op het verleden en een blik op de toekomst van het gebouwenpatrimonium van de VUB. Het boek bevat onder andere een bijdrage van prof. Niels De Temmerman, titularis van het Ontwerpatelier in onze eerste bachelor.

Het boek is een blijvende herinnering voor al wie in deze gebouwen vertoeft of een must voor iedereen die Brussel en architectuur genegen is, stelt de uitgever nog.

Een impressie via vubtoday.be
Te koop via aspeditions.be

Louise Deprins ontvangt Victor Horta en Anixton Award

september 2015

Louise Deprins ontvangt Victor Horta en Anixton Award

Tijdens de Bruface Commencement Ceremony ontving alumna Louise Deprins twee prijzen. De Victor Horta Award werd door Art&Build aan haar uitgereikt omdat ze afstudeerde met de hoogste score in de opleiding Master of Science in Architectural Engineering. De Anixton Award ontving ze voor de beste masterthesis met betrekking op de vastgoedsector.

In haar thesis ‘Analysing the Transformability Degree in Design For Change’ testte Louise Deprins een nieuwe methode om projecten kwalitatief te evalueren op hun transformeerbaarheid: de ‘Dynamic Design Matrix’. In de matrix worden de richtlijnen voor veranderingsgericht bouwen, opgesteld door OVAM samen met het TRANSFORM Research Team van het VUB æ-lab, beoordeeld volgens een discrete schaal. De beoordeling werd gevalideerd met een analyse van de iconische architectuurprojecten ‘Stuk’ (Leuven) en ‘Savonnerie Heymans’ (Brussel). Daarmee kon Louise in haar thesis de beloftevolle resultaten van deze methode presenteren maar ook verschillende kritische kantlijnen plaatsten.

Gefeliciteerd Louise!

 

Voor meer informatie, contacteer promotor Niels De Temmerman of surf naar vub.ac.be/arch/transform.

Undulatus paviljoen wint de internationale IASS 2015 wedstrijd voor innovatieve paviljoenen

augustus 2015

Undulatus paviljoen wint de internationale IASS 2015 wedstrijd voor innovatieve paviljoenen

Het VUB-ARCH Undulatus paviljoen is een van de twee winnaars van de International Association for Shell and Spatial Structures (IASS)-wedstrijd voor innovatieve paviljoenen die deze zomer plaats vond in het Muziekgebouw in Amsterdam. Universiteiten en bedrijven van over heel de wereld, zoals het prestigieuze Massachussets Institute of Technology (MIT) en ingenieursbureau ARUP, namen aan de wedstrijd deel en bouwden in totaal 28 paviljoenen. Deze paviljoenen werden geacht een toekomstvisie te bieden op het vlak van structureel ontwerp en innovatie en moesten het resultaat zijn van excellent structuuronderzoek.

Het Undulatus paviljoen is ontworpen en gebouwd door een team van onderzoekers van het æ-lab van de Vrije Universiteit Brussel (Stijn Brancart, Aline Vergauwen, Kelvin Roovers, Dimitri Van Den Bremt, Lars De Laet en Niels De Temmerman). Het gaat om een curved-line folding kit met grote ontwerpvrijheid die digitaal gefabriceerd en snel geassembleerd kan worden. Dankzij haar lage gewicht is ze een makkelijk te transporteren schaalstructuur met een uitgekiend weefpatroon.

De prijs werd uitgereikt tijdens de slotceremonie van het IASS 2015 symposium door het organiserend comité en door de juryvoorzitter en voorzitter van het IASS, René Motro.

Foto door Kathy Gibbs.

Cultureel-ERFGOEDDEPOTS in Vlaanderen: Toolbox programma van eisen

augustus 2015

Cultureel-ERFGOEDDEPOTS in Vlaanderen: Toolbox programma van eisen

In december 2014 werd een onderzoeksopdracht aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gegund vanuit de Vlaamse overheid in het kader van de depotproblematiek. De opdracht betreft een analyse van en bouwstenen voor de uitwerking van een programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots in Vlaanderen. Het ae-LAB van VUB (Inge Bertels, Dorien Aerts en Filip Descamps) voerde de opdracht uit tussen januari en juni 2015. Het onderzoeksrapport is nu online beschikbaar.

Voor meer informatie over deze onderzoeksopdracht en het rapport kan u terecht bij Katrijn Van Kerchove van het departement CJSM.

Het onderzoek van VUB zal aan bod komen tijdens een studiedag rond duurzame museum/depotinfrastructuur die op 19 november 2015 in deSingel wordt georganiseerd in samenwerking tussen FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, CVAa en de provincie Antwerpen.

Lezingenreeks âles métaux ferreux dans la constructionâ. Dag 2/5

augustus 2015

Lezingenreeks ‘les métaux ferreux dans la construction’. Dag 2/5

FABI-Patrimoine et Histoire organiseert lezingencycli over de geschiedenis van materialen en constructies. Na een succesvolle reeks over ‘beton’ volgt in 2015-2016 een vijfdelige reeks over ‘ijzer en staal’. De reeks behandelt de periode van voor de industriële productie van ijzer tot en met de 20ste eeuw. De tweede themanamiddag ‘Les métaux ferreux dans la construction : de la Révolution industrielle à l’entrée dans l’ère de l’acier’, die doorgaat in Beez op dinsdag 20 oktober 2015 spitst zich toe op de ontwikkelingen in de eerste helft van de 19de eeuw. Naast de productiemethodes en de typische verbindingstechnieken komen ook een brede waaier casestudies aan bod, variërend van de wereldberoemde Sint-Hubertus galerij in Brussel tot verborgen schatten als het archiefdepot in Antwerpen. Gezien de expertise van de ReUse onderzoeksgroep van het ae-lab nauw aansluit bij dit thema, belichten ook (ex)collega’s Ine Wouters, Inge Bertels, Koen Verswijver en Michael de Bouw enkele belangrijke actoren en constructies uit deze periode. Inschrijven kan via onderstaand formulier. Er is een flinke reductie voor studenten.

Jaarboek 2014-2015

juli 2015

Jaarboek 2014-2015

Dat een jaar aan de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen naast 'moeilijk en zwaar' vooral 'boeiend, hartverwarmend, inspirerend, uitdagend en innoverend' is, willen we met het 12de jaarboek nog eens bevestigen. Daarom nemen we je in dit boek mee langs de vele activiteiten die deze unieke sfeer creëren: de alumni-avond, ontwerpateliers, onderzoeksworkshops en -projecten, de architectuur- en studiereis, maar ook lezingen, openlesdagen, de architectuurweek en ciné:atelier.

Misschien was je er zelf bij en blik je graag terug of ben je nieuwsgierig geworden naar de typische ARCH-sfeer. Kom dan gerust je exemplaar bij ons halen of download het op onze website.

ARCH stelt tentoon in âMuziekgebouw aan ât Ijâ in Amsterdam

juli 2015

ARCH stelt tentoon in ‘Muziekgebouw aan ’t Ij’ in Amsterdam

Voor de expositie ‘Future Visions in Structure’, ontwierp en bouwde een team van ARCH-onderzoekers, onder leiding van Niels De Temmerman en Lars De Laet, een lichtgewicht constructie. Het Undulatus paviljoen, genoemd naar de Undulatus Asperatus wolkenformatie, is een mooi voorbeeld van een demonteerbare bouwkit. In minder dan twee uur tijd konden de 99 componenten geassembleerd worden tot een hangende schaalstructuur uit flinterdunne, gevouwen platen. Het weefpatroon dat zo ontstaat is niet enkel mooi, maar is ook bepalend voor het structurele gedrag en de gekromde geometrie van de constructie die met minder dan 30 kg een echt lichtgewicht is. Het project is een geslaagde test voor de bouwkit die in de praktijk ook als vrijstaande shelter dienst kan doen.

Deze en vele andere installaties zijn nog tot 23 augustus gratis te bezichtigen in het ‘Muziekgebouw aan ’t Ij’ in Amsterdam. De tentoonstelling wordt afgesloten met een internationaal congres waaraan ingenieurs, architecten en onderzoekers uit de hele wereld deelnemen.

Vacature voltijds assistent

juni 2015

Vacature voltijds assistent

De vakgoep Architectonische Ingenieurswetenschappen werft een voltijdse assistent aan die geïnteresseerd is om een doctoraatsonderzoek te starten in één van de drie onderzoekspijlers van het æ-lab. Geïnteresseerden dienen hun dossier in te sturen voor 1 augustus 2015.

Meer info:

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

juni 2015

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

Op 11 juni 2015 verdedigde onderzoekster Liesbeth Dekeyser met succes haar doctoraatsthesis getiteld "Material history and study of cimorné decorative cement render: from interwar craftsmanship to contemporary restoration guidelines". Hierdoor behaalt zij de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen.

Met haar onderzoek stelde Liesbeth een schadeatlas voor cimorné-pleister samen en ontwikkelde ze een methode voor het conserveren, herstellen en reconstrueren ervan. Samen laat dit toe de noodzakelijke herstellingen en restauraties van deze typisch Belgische sierpleister uit te voeren.

Hartelijk gefeliciteerd Liesbeth!

Inschrijvingen ijkingstoets verlengd tot 15 juni!

juni 2015

Inschrijvingen ijkingstoets verlengd tot 15 juni!

Om iedereen de kans te geven zich alsnog in te schrijven voor de ijkingstoets hebben de universiteiten beslist om de inschrijvingsperiode te verlengen tot 15 juni. De test is gratis en niet-bindend, maar is weldegelijk nuttig.

Nog enkele getuigenissen om je te overtuigen:

“De ijkingstoets was heel divers met inzichtsvragen en zelfs een tekst over architectuur. Dat bevestigde mijn studiekeuze.” – Margot Van Nerom, eerste bachelor

“Het goede resultaat van de ijkingstoets nam bij mij alle twijfel weg. Zo’n toets is echt een goed idee.” – Mathias Claes, eerste bachelor

Meer informatie, voorbeeldvragen en inschrijven via
www.vub.ac.be/ijkingstoets

Graag tot dan!

Alumna genomineerde voor MIT âInnovator under 35â

juni 2015

Alumna genomineerde voor MIT ‘Innovator under 35’

Elk jaar selecteert MIT Technology Review een nieuwe generatie ‘Innovators under 35’, jonge voortrekkers die nieuwe technologieën ontwikkelen. Bijzonder aan deze voortrekkers is dat zij globale uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken en zo maatschappelijke problemen proberen op te lossen.

Dit jaar was de enige vrouwelijke genomineerde ‘Innovator under 35’ alumna Catherine de Wolf. Op woensdag 20 mei 2015 presenteerde zij in Brussel het doctoraatsonderzoek dat ze momenteel voert aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology MIT. In haar onderzoek werkt ze aan een dataset en rekenmethode waarmee architecten de CO2-balans van een gebouw over de hele levensduur kunnen begroten. Dit is een manier om de impact van het bouwen op ons milieu tastbaar te maken.

Catherine studeerde in 2012 af aan onze vakgroep met grootste onderscheiding. Onder het promotorschap van professor De Temmerman legde zij met haar masterthesis ‘Life Cycle Design’ de basis voor haar huidig doctoraatsstudie. Copromotor was professor De Myttenaere. Pieter Herthogs en Wim Debacker namen de begeleiding voor hun rekening.

Meer informatie over Catherine’s topic via
http://innovatorsunder35.com/innovator/catherine-de-wolf

Meer informatie over ‘Life Cycle Design’ van gebouwen via
www.vub.ac.be/arch/transform

Toekomstige studenten, doe mee aan de ijkingstoets!

mei 2015

Toekomstige studenten, doe mee aan de ijkingstoets!

Om je te begeleiden bij de overgang van het secundair onderwijs naar de universiteit voorziet de VUB een waaier aan voorbereidingsactiviteiten. Onder andere organiseert zij samen met UGent op 1 juli en 14 september een afzonderlijke ijkingstoets voor laatstejaarsleerlingen met interesse in de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur. De toets zal je een beeld geven van de kennis en vaardigheden die je nu al bezit en welke volgend jaar extra aandacht verdienen.

“De ijkingstoets was voor mij dé aanleiding om de lessen wiskunde op te frissen. Daardoor stond ik voorbereid aan de start.” – Margaux Lespagnard, eerste bachelor

Na de toets wachten enkele studenten burgerlijk ingenieur: architect je op in het studentenrestaurant om samen te lunchen en daarna ben je welkom in het architectuuratelier voor een nabespreking van de toets met assistenten en docenten. Om 15u organiseren we zelfs een korte workshop ontwerpen.

“De feedback, het campusbezoek met student ambassador Robin en de workshop in de namiddag waren natuurlijk typisch VUB.” – Sofie Notredame, eerste bachelor

Meer informatie, voorbeeldvragen en inschrijven via
www.vub.ac.be/ijkingstoets

Verslag architectuurreis 2014-2015

mei 2015

Verslag architectuurreis 2014-2015

Architectuur leer je niet alleen van op de schoolbanken, soms moet je het ook zelf kunnen beleven.

Met dit idee trok bru:tecture van zondag 5 april t.e.m. vrijdag 10 april met maar liefst 45 architectuurstudenten en 7 doctoraatsstudenten op architectuurreis naar Lissabon.

Een uitgebreide fotoreportage en een terugblik op de onvergetelijke momenten kan je terugvinden op de pagina  van de architectuurreis.

De Temmerman geeft gastles aan  ETH Zürich

april 2015

De Temmerman geeft gastles aan ETH Zürich

Op 22 april 2015 gaf professor Niels De Temmerman, docent in onze bachelor en master opleidingen, een gastles aan de ETH Zürich. Op uitnodiging van professor Guillaume Habert, titularis van de leerstoel duurzaam bouwen aan het departement D‑BAUG, doceerde professor De Temmerman aan de masterstudenten bouwkunde, architectuur en milieutechniek.

In zijn uiteenzetting ‘Life cycle design: towards a sustainable built environment’ illustreerde De Temmerman de basisprincipes van veranderingsgericht bouwen met architectuurprojecten. Daarnaast gaf hij een overzicht van verschillende ontwerpstrategieën en toonde hij met drie casestudies hoe het wetenschappelijk onderzoek van het Transform team de transitie naar veranderingsgericht bouwen ondersteunt.

2de Bachelor op werfbezoek in Oudergem

april 2015

2de Bachelor op werfbezoek in Oudergem

Het jaarlijkse werfbezoek in het kader van het vak Bouwtechniek:skeletbouw ging deze keer uit naar een modulaire en duurzame lage energiewoning die opgetrokken werd uit een houtskelet. Het project vertaalt zich in een kangoeroewoning met de mogelijkheid om twee wooneenheden in te richten die op een complementaire manier kunnen functioneren. De zonnewinsten afkomstig via de zuidgevel zijn mogelijk door de plaatsing van enorme ramen (ieder raam weegt ongeveer 300 kg) en een gestuurde zonnewering voorkomt oververhitting. Een goede energieprestatie wordt verder verkregen door een doorgedreven isolatie, en een optimale luchtdichtheid. Dit werfbezoek werd mogelijk gemaakt door het Leefmilieu Brussel en Ceraa.

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

april 2015

Opnieuw een afgerond doctoraat aan ARCH/æ-lab

Op 30 maart 2015 verdedigde onderzoekster Dorien Aerts met succes haar doctoraatsthesis getiteld "Occupancy and activity modelling for building energy demand simulations, comparative feedback and residential electricity demand characterisation". Hierdoor behaalt zij de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen. Gefeliciteerd Dorien!

Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

maart 2015

Het æ-lab verwelkomt de Wetenschapskaravaan

De Wetenschapskaravaan, een initiatief van UPV, biedt de mogelijkheid aan een breed publiek om kennis te maken met verschillende onderzoeksinstellingen van de VUB en elders. Op 11 maart streek de Wetenschapskaravaan neer in ons æ-lab. Professoren Ine Wouters, Niels De Temmerman en Lars De Laet gaven aan de geïnteresseerde bezoekers uitleg over het onderzoek dat wordt uitgevoerd in onze onderzoeksgroep. De vele facetten en topics werden toegelicht aan de hand van presentaties en maquettes, hetgeen duidelijk gesmaakt werd door de deelnemers.

Studiereis naar Gent

maart 2015

Studiereis naar Gent

Zaterdag 28 februari organiseerde onze studentenvereniging bru:tecture een studiereis naar Gent.
In het Gentse stadsmuseum STAM bezochten we de tentoonstelling ‘Maquettes. Verbeelding op schaal’. In de Vooruit trakteerde Geert Pauwels ons op een toelichting bij de nieuwe extensies aan het oude Vooruit-gebouw  (DIAL-architects). Een wandeling langs recente projecten en werven door Gent (Wintercircus, Waalse Krook, Stadshal, etc.) werd aangevuld met geleide bezoeken aan het Universitair Forum ‘UFO’, de uitbreiding van de Faculteit Economie (beide naar ontwerp van Stephane Beel) en de Boekentoren (met toelichting door renovatie-architecte Tine Cooreman van het bureau Robbrecht&Daem Architects). Filip Descamps zorgde voor de nodige informatie m.b.t. akoestiek en binnenklimaat in de Vooruit, het Ufo en de Boekentoren. Vanop de Belvedère van de Boekentoren hadden we trouwens een prachtig zicht op de finish van de Omloop Het Nieuwsblad!

ARCHweek 2014-2015

februari 2015

ARCHweek 2014-2015

Voor de tweede maal organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek: een week vol leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen die dit jaar plaats vindt van 2 tot 6 maart. Na een lekker openingsontbijt wordt de week opgebouwd rond twee middagworkshops. Net als vorig jaar laten we daar onze creativiteit de vrije loop en steken we de handen eens echt uit de mouwen! Verder brengen de eerstejaars op woensdagnamiddag een bezoek aan ontwerpbureau Arter in Brussel. Ook na de les valt er wat te beleven: wat dacht je van het ciné-atelier, een spelletjesavond of twee interessante lezingen (4 maart James Campbell en 5 maart Jan de Moffarts)? Na de lezing van Jan de Moffarts op donderdag sluiten we de week af met een feestelijke receptie.

Studenten kunnen inschrijven voor het ontbijt en de middagactiviteiten via het secretariaat van ARCH (€10), de lezingen zijn vrij toegankelijk.

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

februari 2015

Uitnodiging lezing Jan de Moffarts

In het kader van de Architectuurweek 2015 organiseert vakgroep ARCH samen met bru:tecture een lezing.

Op donderdagavond 5 maart verwelkomen zij Jan de Moffarts van architectuur- en ingenieursbureau ORIGIN Architecture & Engineering, tevens praktijkassistent bij ARCH, voor een avondlezing over eigen werk. Nadat hij afstudeerde als ingenieur-architect en stedenbouwkundige en ruimtelijk planner, startte Jan de Moffarts als stagiair bij Stéphane Beel Architecten, waar hij meewerkte aan diverse projecten zoals de Ramberg te Leuven, Kulak gebouw D te Kortrijk en wedstrijden van de boekentoren in Gent en het Afrikamuseum in Tervuren. Als projectleider bij Origin is hij betrokken bij boeiende renovatie- en restauratieprojecten zoals de politietoren van Renaat Braem te Antwerpen, het voormalig postgebouw in Gent, sociale woontoren Ieder Zijn Huis van Willy Van Der Meeren te Evere, het feestzalencomplex van de Zoo van Antwerpen en het rectoraatsgebouw van de VUB. Onder eigen titel werkt hij daarnaast aan de restauratie van de geklasseerde woning ‘het Schip’ te Hoegaarden.

Na de lezing verzorgen ARCH en bru:tecture een receptie als feestelijke afsluiter van de Architectuurweek.

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, eerste verdieping, Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Brussel
Datum: Donderdag 5 maart
Aanvang: 18u
Toegang: Gratis mits inschrijving via secretariaat ARCH (secr-arch@ir.vub.ac.be)
Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

februari 2015

Brussel Deze Week over de studentenhomes van Willy Van Der Meeren

Na verschillende studies en masterproeven is ARCH overtuigd: de studentenhomes die Willy Van Der Meeren in 1972 op de Campus Etterbeek bouwde zijn geniaal, zowel omwille van hun architecturale kwaliteiten als hun technisch vernuft. Met het artikel in Brussel Deze Week proberen we ook de Brusselaars warm te maken voor dit VUB erfgoed.

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

februari 2015

Uitnodiging lezing van James Campbell - The Library. A world history

ARCH (VUB) en BATIR (ULB) nodigen u graag uit voor de lezing van Prof. Dr. James Campbell over 'The Library. A world history from the Ancient Period till the Electronic Age'. 

Prof. Dr. James Campbell, architect en architectuurhistoricus, is fellow en director of studies in architectuur en kunstgeschiedenis aan Queens' College, University of Cambridge (UK). Daarnaast is hij ook de voorzitter van de CHS – Construction History Society (UK). Hij publiceerde recent ondermeer The Library. A world history; Brick: a world History en Building Saint Paul’s.

Welkom!

Locatie Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel - Aula D.0.02
Datum: Woensdag 4 maart 2015
Aanvang: 18u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: gratis na aanmelding via ahermina@vub.ac.be
Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

februari 2015

Zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding?

Ben je een zesdejaars en op zoek naar de juiste opleiding? Dan moet je zeker eens een les of paar lessen bijwonen tijdens de krokusvakantie. Zo krijg je een beter beeld over studeren aan de universiteit.

UPDATE Voor de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur kan je je nog inschrijven voor Mechanica van materialen, vloeistoffen en constructies (dinsdag) en Bouwtechniek: massiefbouw (dinsdag). En daarna kom je toch een kijkje nemen in ons architectuuratelier?

Schrijf je in voor onze Openlesdagen via
www.vub.ac.be/openlesdagen

Brussel Deze Week over industrieel erfgoed

januari 2015

Brussel Deze Week over industrieel erfgoed

2015 is uitgeroepen tot het Europees jaar voor het technisch en industrieel erfgoed. De weekkrant Brussel Deze Week polste verschillende erfgoedexperten om een Brussels object naar voor te schuiven omwille van het technisch vernuft. Zowel voorbeeldfuncties als zorgenkindjes waren welkom. Onderzoekster Marianne De Fossé schoof de voormalige Brouwerij Atlas in Anderlecht naar voor, professor Ine Wouters bejubelde het 19de eeuws pakhuis aan de Graanmarkt, nu herbestemd tot gemeenschapscentrum de Markten. En Charlotte Horemans besprak het art nouveau pakhuis van architect Louis Bral aan de Vaartstraat. Dit pakhuis dat nu herbestemd is tot kunstgalerij Greta Meert, was het studieobject van Charlotte’s masterthesis, onder het promotorschap van professor Inge Bertels. Waarom dit erfgoed boeiend is lezen jullie op pagina 22-25.

Foto: Bart Dewaele

A call for integrated design

januari 2015

A call for integrated design

Architechnics, a call for integrated design is een initiatief van 8 studenten uit 6 verschillende ingenieur- en architectuur-opleidingen uit België. Zij organiseren een reeks van 3 lezingen, telkens gebracht door 2 actoren uit de bouwpraktijk.

Als eerste zijn Guy Mouton en Klaas Goris aan beurt. Zij stellen op 25 februari de uiteenlopende manieren waarop zij samenwerkten aan u voor.

Meer informatie en gratis inschrijven via
architechnics.be

Gloednieuwe brochure Ingenieurswetenschappen: Architectuur is klaar

januari 2015

Gloednieuwe brochure Ingenieurswetenschappen: Architectuur is klaar

Een studiekeuze maken, dat doe je best goed geïnformeerd. Met een gloednieuwe brochure helpt de Vrije Universiteit Brussel toekomstige studenten aardig op weg. Zowel het voor, tijdens en na een opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur komt in die brochure aan bod.

Download een brochure via vub.ac.be/brochures of kom ze halen op een SID-in of infodag en krijg er een persoonlijke uitleg van onze docenten, assistenten en student ambassadors bij.

WISBA resultaten gepresenteerd in Wenen

december 2014

WISBA resultaten gepresenteerd in Wenen

Na een reeks van 4 workshops werd het interuniversitair uitwisselingsproject WISBA afgesloten met de presentaties van de behaalde resultaten. Het onderzoek naar Materiaal-efficiënte Buitenwanden werd voorgesteld door onze masterstudente Louise Deprins. Samen met haar teamleden uit Budapest, Zurich en Warschau besloot ze dat dankzij hergebruik en recyclage Dynamisch Bouwen de milieu-impact van een gebouw aanzienlijk kan verlagen.

Meer informatie over alle topics is terug te vinden via wisba.wienerberger.com

Twee nieuwe doctoraatsbeurzen bij ARCH

december 2014

Twee nieuwe doctoraatsbeurzen bij ARCH

Twee Bruface-alumni, Louis Vandenabeele en François Denis verwierven na een strenge selectie en juryverdediging een doctoraatsbeurs van het IWT Vlaanderen, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Dankzij dit mandaat kunnen zij vanaf nu onafhankelijk onderzoek voeren naar het hergebruik van historische houten structuren en het modelleren van transformeerbare gebouwen.

Proficiat Louis en François!

ARCH en bru:tecture gaan naar Lissabon

december 2014

ARCH en bru:tecture gaan naar Lissabon

Geen architectuuropleiding zonder architectuurreis. Daarom gaan bru:tecture en de vakgroep architectonische ingenieurs-wetenschappen van 5 tot 10 april 2015 naar Lissabon. Net als onze bezoeken aan bijvoorbeeld Wenen, Kopenhagen en Berlijn belooft bru:tecture dat deze 15de editie onze kennis over architectuur zal verruimen. Benieuwd?

Studenten van onze vakgroep kunnen inschrijven voor deze ontdekkingstocht tot 25 december 2014. Hoe je dat doet vind je op facebook.com/brutecture.

25 nieuwe alumni op plechtige diploma-uitreiking

december 2014

25 nieuwe alumni op plechtige diploma-uitreiking

Op vrijdag 12 december werden onze kersvers afgestudeerden plechtig geproclameerd. 25 alumni, net een meerderheid vrouwen, zijn vanaf nu Master of Science in Architectural Engineering. Aan alumnus Jimmy Colliers werd bovendien de VirBr-prijs uitgereikt voor de masterproef die hij schreef onder het promotorschap van prof. Marijke Mollaert.

ARCH feliciteert al haar alumni en wenst hen een boeiende loopbaan als ingenieur en architect, adviseur en werfleider, of onderzoeker en ontwikkelaar.

ARCH groeit verder

december 2014

ARCH groeit verder

Nadat we in oktober al vier nieuwe onderzoekers mochten verwelkomen, groeit ARCH verder. Deze keer stellen we graag Marieke, Marianne en Sophie aan u voor:

Sophie Chamart, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), begint een doctoraat in het domein van de energieprestatie van gebouwen. Door het ontwikkelen van een monitor- en controlesysteem wil ze de efficiëntie van stadsverwarming optimaliseren.

Marieke Jaenen is Licentiaat in de kunstwetenschappen en archeologie (VUB, 2004), Master in Conservation of Monuments and Sites (KULeuven, 2006) en Master in de Cultuurwetenschappen (VUB, 2006). Als doctoranda (UA-VUB) in het ReUse team onderzoekt zij het materiaal- en kleurgebruik in de Antwerpse interbellum woonkamer.

Marianne De Fossé, Master of Science in de Ingenieurs-wetenschappen: Architectuur (VUB ULB Bruface, 2014), start een doctoraat in het ReUse team met de titel ‘Historical urban warehouses in Ghent, Brussels and Antwerp’. Daarin zal zij de historische, architecturale en structurele waarde van pakhuizen onderzoeken. Ze doet dat met het oog op het hergebruik van deze gebouwen.

Ben jij ook geïnteresseerd in een doctoraat binnen de expertise van het æ-lab: ReUse, Transform of Lightweight? Neem dan zeker contact op met een van de onderzoeksverantwoordelijken.

Lara Alegria Mira behaalt succesvol Doctoraat in de Ingenieurswetenschappen

december 2014

Lara Alegria Mira behaalt succesvol Doctoraat in de Ingenieurswetenschappen

Op 28 november verdedigde Lara Alegria Mira met succes haar doctoraatsthesis over ontplooibare schaarstructuren. In haar thesis biedt ze ontwerpers handige richtlijnen en zelfs een universele schaarcomponent die ze ontwikkelde met behulp van parametrische evaluatiemethodes en structurele-optimalisatietechnieken.

De jury stemde ermee in dat deze resultaten een belangrijke stap zijn naar de realisatie van efficiënte ontvouwbare schaarstructuren. Daarom kende zij aan Lara de titel van Doctor in de Ingenieurswetenschappen toe met de grootste onderscheiding.

Gefeliciteerd Lara!

 

Titel: Parametric Structural Assessment of Deployable Scissor Systems - Optimising the Universal Scissor Component

Promotoren: Niels De Temmerman (æ-lab, Vrije Universiteit Brussel) en Ashley P. Thrall (Kinetic Structures Lab, University of Notre Dame, USA)

Het æ-lab van ARCH genomineerd in Staalbouwwedstrijd 2014

december 2014

Het æ-lab van ARCH genomineerd in Staalbouwwedstrijd 2014

Op de Staalbouwdag op 27 november werden de 31 genomineerden en 7 laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2014 bekendgemaakt. De Fietsers- en voetgangersbrug over de Zwalm, ontworpen door D.I.A.L. Architects en het æ-lab van ARCH werd genomineerd in de categorie burgerlijke bouwkunde.

De jury schrijft in het laaste nummer van Infosteel (p.80-81):

‘Structurele elegantie’ is de term die deze tijdloze fiets- en voetgangersbrug over de Zwalm het best omschrijft. De brug is een ‘kunstwerk’ in alle betekenissen van het woord. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van ‘curved line folding’. Dit vouwproces – vergelijkbaar met de papiervouwkunst origami – laat toe om een plat vlak met weinig tot geen stijfheid te transformeren tot een driedimensionale constructie. De ‘vouwen’ resulteren niet alleen in een elegant gebogen vorm, maar geven het vlak op een natuurlijke wijze ook de nodige stijfheid.

Proficiat aan alle teamleden: Geert Pauwels, Niels De Temmerman, Aline Vergauwen en Lara Alegria Mira.

SMART CITY BLOCK zoekt bouwblokken

november 2014

SMART CITY BLOCK zoekt bouwblokken

Het project Smart City Block streeft naar het ontwerp en de begeleiding van renovatieprojecten van bouwblokken  in Brussel. Het project werd in 2011, met de ondersteuning van Electrabel, opgestart door de onderzoeksgroep Beams-Energy van de Université libre de Bruxelles. Dit project brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen rond een innovatief concept: het nadenken over de renovatie op bouwblokniveau en het herwaarderen van de gemeenschapsdimensie. Hierdoor wordt het bouwblok energie-efficiënter en zullen de kosten dalen. De eerste fase van het onderzoek heeft geleid tot een beter begrip van de Brusselse dynamiek en heeft een waaier aan strategieën opgeleverd om te evolueren naar een SCB. In de huidige fase selecteren we een Brussels bouwblok. Hierin zal samen met de bewoners een project worden ontwikkeld dat past binnen het opzet van Smart City Block en dat rekening houdt met hun behoeften, wensen en aspiraties. Het team SCB (Prof JC. Maun, F. Klopfert, O. Mortehan et H. Joachain) is op zoek naar bouwblokken die een voortrekkersrol willen spelen in dit duurzaam en participatief proces: als u geïnteresseerd bent in dit onderzoek of als u geschikte bouwblokken kent, neem dan gerust contact met ons per mail scb@ulb.ac.be of via de website www.smartcityblock.be.

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

november 2014

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde

Op woensdagavond 19 november 2014 nodigen de vakgroepen ARCH en MeMC al hun afgestudeerden uit.

Op deze vijfde editie van de succesvolle Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde gunnen alumni Kenny Verbeeck (NEY +Partners) en Philip Hermans (DEME) ons een blik op twee internationale projecten waaraan zij werken. Een perfect gespreksonderwerp voor de aansluitende, feestelijke receptie.

Wij vragen u uw aanwezigheid te bevestigen voor 15 november via Katja.Bosman@vub.ac.be.

 

Geen e-mailuitnodiging ontvangen? Schrijf je in
op onze LinkedIn groep en blijf op de hoogte
van onze Alumni-activiteiten.

Opnieuw een inspiratievol herfstkamp

oktober 2014

Opnieuw een inspiratievol herfstkamp

Op 27 en 28 oktober organiseerde de Vrije Universiteit Brussel opnieuw haar herfstkamp. Leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar leerden er tijdens verschillende workshops de universiteit, haar campus en opleidingen kennen.

Ook onze opleiding toonde het beste van zichzelf met de workshop ‘Ontwerp je eigen kot’. Professor Inge Bertels en onderzoeker Waldo Galle bundelden hun krachten en organiseerden hoorcolleges, ontwerpsessies en zelfs een gidsbeurt in het kot van Max, een van onze studenten.

Wil jij ook onze opleiding leren kennen, maar was de workshop al volzet? Overtuig dan je leerkracht om met je klas onze campus te bezoeken of noteer alvast onze eerste infodag op 14 februari in je agenda.

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 3

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 3

Post-war Housing in Brussels. Heritage in danger? door Stephanie Van de Voorde

De lezing handelt over de na-oorlogse woningbouw in Brussel en biedt een kader om de erfgoedwaarde van dit patrimonium te definiëren. In het bijzonder wordt dieper ingegaan op het materiaalgebruik. Erg typisch voor de na-oorlogse architectuurgeschiedenis is immers de toepassing van innovatieve en experimentele bouwmaterialen en -technieken, waaronder lichtgewicht beton, isolatiemateriaal en geprefabriceerde panelen in cement, asbest, houtvezel en plastiek. Hoewel deze materialen alomtegenwoordig zijn in ons na-oorlogs erfgoed, ontbreekt het in vele gevallen aan kennis omtrent deze materialen, wat een noodzakelijke voorwaarde is om gepaste strategieën te ontwikkelen omtrent hergebruik, renovatie en restauratie. Het onderzoeksproject RetroCo: Understanding and conserving the post-war housing stock in Brussels (1945-1975). Retrofit for continuity! biedt hierop een antwoord. Tijdens de lezing worden de resultaten gepresenteerd van dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Stephanie Van de Voorde, onder de supervisie van professoren Ine Wouters, Inge Bertels, Ann Verdonck en Filip Descamps. Het onderzoek past binnen het kader van het Innoviris Strategic Research Platform 2012 Brussels Retrofit XL

Locatie Muntpunt, Munt 6, Brussel
Datum: donderdag 30 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: 8€/6€, inschrijven noodzakelijk: http://bbma.be/event/post-war-housing-in-brussels-heritage-in-danger/
Driedaagse WISBA workshop

oktober 2014

Driedaagse WISBA workshop

KU Leuven (mentor: Karen Allacker) en Vrije Universiteit Brussel (mentor: Niels De Temmerman) zijn samen geëngageerd in de Wienerberger Sustainable Building Academy (WISBA). WISBA is een inter-universitair educatief project voor master studenten in Architectuur, Burgerlijk ingenieur Architect, Bouwkundigen en Milieustudies die hun kennis en ervaring in duurzaam bouwen willen uitbreiden. WISBA 2014 ondersteunt dit jaar studenten uit Oostenrijk, België, Duitsland, Hongarije, Polen en Switzerland.

In dit kader werd een driedaagse workshop in België georganiseerd. Studenten uit verschillende Europese landen hebben er samen gewerkt rond het thema ‘duurzaam bouwen’. In groepjes van 4 studenten werd op drie verschillende onderwerpen gefocust: “Building Sustainability Labels”, “Environmental Indicators of Nearly Zero Energy Buildings” en “The Ethics of Brick Construction”. Zowel de internationale uitwisseling als de focus op duurzaamheid werd door de studenten als positief ervaren en zorgde voor een succesvolle driedaagse. Na het harde wetenschappelijke werk was er tijd voor een geleide wandeling door Brussel, bezoek aan het Europees Parlement en - natuurlijk- het proeven van de typische Belgische keuken en het bier.

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 2

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 2

Living in modern isms door Jean-Marc Basyn

Moderne architectuur, modernisme, internationale stijl, rationalisme, regionalisme, brutalisme, Bauhaus, constructivisme, pseudo-modernisme, expressionisme, streamline design, functionalisme, Amsterdamse school, purisme, futurisme, Nieuwe Zakelijkheid, formalisme, structuralisme enz.

Brussel is erg gekend om de aanwezigheid van erg diverse architectuurstijlen. De stad is het decor van uiteenlopende gebouwen van bekende en onbekende architecten die hun stempel hebben gedrukt in een veelheid aan ismes. 

Locatie VUB campus Etterbeek (Pleinlaan 2, 1050 Elsene), gebouw K, tweede verdieping, auditorium Paul Janssen
Datum: donderdag 16 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Nederlands en Frans
Toegang: gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
http://bbma.be/nl/event/living-in-modern-isms/ 
tentoonstelling 'Willy Van Der Meeren: Wonen 1958-1985' verlengd

oktober 2014

tentoonstelling 'Willy Van Der Meeren: Wonen 1958-1985' verlengd

De expositie WILLY VAN DER MEEREN: WONEN 1958 - 1985 brengt een selectie van 14 woningen van een van de grootmeesters van de hedendaagse architectuur in België, in een expositiezaal die werd ontworpen door Willy Van Der Meeren en Atelier Alpha in 1968-1973.

Locatie: Galerij Verhoeven, Markt 2 te Lennik
Open: zaterdag en zondag van 14u tot 17u, of op afspraak op weekdagen
(contact: ruimtelijke.ordening@lennik.be)
Periode: tot zondag 23 november 2014
Toegang: gratis
Curatoren: Mil De Kooning en Ronny De Meyer, professoren Universiteit Gent
Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 1

oktober 2014

Brussels Biennale of Modern Architecture: lezingenreeks, deel 1

De tuinarchitectuur van de modernisten door Ann Voets

Voor de tuinaanleg van bijvoorbeeld de woning voor dokter Fouarge werkt Huib Hoste samen met tuin- en landschapsarchitect Jean Canneel-CIaes. Canneel-CIaes behoudt er de bestaande boomgaard en een bebost gedeelte achteraan het perceel en met enkele summiere ingrepen zoals kronkelpaadjes, trapjes en grote tegels met grasvoegen wordt het terrein gestructureerd zonder de natuurlijke glooiing te verstoren.

Locatie: CIVA Kluisstraat 55, 1050 Elsene
Datum: donderdag 9 oktober 2014
Aanvang: 19u30
Taal: lezing in het Nederlands en Frans
Toegang: gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
http://bbma.be/nl/event/de-tuinarchitectuur-van-de-modernisten/ 

+ Toon de oudere nieuwsberichten

stay in contact with ARCH

linkedin